IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" всъщност не пълни германските газови хранилища

Германските резервоари на дъщерното дружество на "Газпром" Astora всъщност са се изпразнили дори още повече след крайния срок

21:22 | 10.12.21 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската държавна компания „Газпром“ очевидно не е спазила обещанието на Кремъл да запълни газовите си хранилища в Германия от 8 ноември и по този начин да намали предизвиканото от газовата криза напрежение в Европа.

Както показват данните на браншовата асоциация Gas Infrastructure Europe, германските резервоари на дъщерното дружество на "Газпром" Astora всъщност са се изпразнили дори още повече след крайния срок.

Средното ниво на запълване е спаднало от 22% на 18%. Досега най-голямото съоръжение за съхранение на Astora в Реден, Долна Саксония, е запълнено само на седем процента. За разлика от него резервоарите на всички останали по-големи оператори са пълни поне на две трети. 

В края на октомври, по време на предаване по телевизиите заседание на кабинета, руският президент Владимир Путин поиска от шефа на „Газпром“ Алексей Милер да запълни хранилищата в Германия и Австрия от 8 ноември. Всъщност се е случило точно обратното. 

Според ТАСС към края на октомври в руските газохранилища са нагнетени почти 73 млрд. куб. метра природен газ и кампанията приключва на 8 ноември. Очакванията бяха, че от тази дата и "Газпром" ще започне да предлага допълнителни количества газ за Европа. В края на октомври Путин нареди на директора на "Газпром" Алексей Милер след 8 ноември компанията да започне да нагнетява газ и в европейските съоръжения, които са под неин контрол.

Каква роля играе „Северен поток 2“

Това засилва опасенията на европейските газови пазари за възможен недостиг през зимата. В продължение на месеци „Газпром" доставя на Запада видимо малко гориво, въпреки че цените тук са изключително високи. Държавната компания е заподозряна, че иска да окаже натиск, за да получи предсрочно одобрение за газопровода „Северен поток 2" в Балтийско море.

Путин беше обявил, че ще увеличи доставките на газ за Европа веднага щом „Северен поток 2" започне да функционира. Това обаче ще отнеме време. Федералната агенция за мрежите засега е спряла процеса на сертифициране.

Съгласно Директивата на ЕС за пазара на природен газ добивът, преносът и разпределението на природен газ не могат да се извършват от една и съща компания; според регулаторните органи обаче това може да се случи със „Северен поток 2". Затова вероятно ще минат месеци, преди газопроводът да бъде одобрен - ако изобщо стане това.

В отговор на въпрос на SPIEGEL Astora обяснява, че като оператор на съоръжения за съхранение на газ „няма влияние върху поведението на клиентите и нивата на зареждане поради законовите изисквания“.

Междувременно несигурността продължава да повишава цените на едро в Европа. В петък един мегаватчас природен газ на нидерландския референтен пазар TTF струваше в някои случаи над 100 евро. Преди година цената беше около 16 евро.

Повече от 700 доставчици на газ в Германия вече са увеличили или са обявили увеличение на цените си за крайни клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
За себе си в трето лице знай`ш ли кои говорят? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Стоян не знае и не разбира че, т.нар. "пазарна капитализация", е имагинерна величина (от "imagine"="въображаема", и НЕ дава фактическа информация за нетните производствени възможности на компанията. Нещо повече, при високо Р/Е, акциите ти, бавно се изплащат че, да те изкарат на фактическа печалба, сиреч, ако НЕ спекулираш с тях да ги пробуташ на друг заплес, бадева си се навървил. Затова, Стоян по-добре да внимава в картинката. Иначе, разбира се, ние му се радваме. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 2 години
Стоян скромничи - 3 трилиона е 3 000 000 000 000, а не както съм го написал. Извинета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Извинявай, с микроикономика не се занимавам. Още повече, какво е газпром - монопол и корупция. Толкова. Но ти можеш да обясниш на уважаемата аудитория цифрите в отчетите на Apple, чиято капитализация е около 3 000 000 000 долара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Стоенчик, вместо да бълнуваш как Българите и руснаците били монголи, вземи да ми обясниш цифрите от деветмесечният отчет на Газпром. Че всички твои теории и тия на Зелев, нещо се разбиват в него, като празна бутилка вино, метната от осмия етаж върху тротоара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
Гледам, някой ми слагал минуси но, нито дума, за колко време, Европа ще изсмуче ВСИЧКИЯ открит норвежки газ. Интересното става, когато И норвегия, започне да внася. А то, почнат ли само оттам да купуват европейците, ще е до 4 години. ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 3
doba
преди 2 години
Стоенчо, ами видимо сплашването е ефективно. Укрите само говорят, но не си прибират обратно ни Донецк, ни Луганкс, ни Крим :) факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
И за това, че някои искат да си ходят от русия. Когато имаш вътрешен проблем, създай външен : "Недовольство главы государства вызвало предложение режиссера отпустить всех, кто больше не хочет жить с нами в одном государстве, имея в виду Кавказ. Там, по словам Сокурова, остается все меньше русских людей, а власть находится в руках коренных народов те якобы создают собственные армии и имеют своего падишаха, утверждал он."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
руаснаците имат войници, армия нямат. Пълнеж. Болният човек в кремъл разбра, че ако украинците пуснат в действие байрактарите и джавелините, ще изметат бунтовниците за една седмица. Затова трупат недъгавата си армия, да плашат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Стоенчо, е като нямат, що всеки ден само за тях говорят? Трупали войски, трупали оружие. ТА последно - имат или нямат?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още