IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненада: Служебният кабинет залага дефицит от 5,1% от БВП за 2022 г.

Едва преди седмица Валери Белчев прогнозира дефицит от 2,9% за следващата година. Разминавания има и за очакванията за настоящата година

19:15 | 10.12.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служебният финансов министър Валери Белчев. <em>Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ</em></p>

Служебният финансов министър Валери Белчев. Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

Сериозен бюджетен дефицит в размер на 5,1% от брутния вътрешен продукт (БВП) за 2022 г. с отчитане на COVID-19 мерки и между 2,8-2,9% от БВП без отчитането на тези мерки предвижда публикуваният в петък законопроект за държавния бюджет.

От ръководеното от служебния министър Валери Белчев орган поясняват, че проектът включва с последващи годишни стъпки за фискална консолидация, като дефицитът по КФП намалява до 2,8% от БВП през 2024 г.



Проектът обаче е в силно противоречие с предварителните заявки на Белчев както за прогнозата за дефицита за 2021 г., така и за този за 2022 г. Така се оказва, че тази година няма да завърши с излишък или балансиран бюджет, а с дефицит от 3%. За догодина финансовият министър прогнозира преди седмица дефицит не от 5,1%, а от 2,9%.

Министерството публикува документа броени часове, преди президентът Румен Радев да връчи мандат на спечелилите изборите коалиция „Продължаваме промяната“.

Според проектобюджета дефицитът догодина ще бъде 7,2 млрд. лв. при очакван дефицит от 4 млрд. лв. за 2021 г. Едва преди седмица в рубриката на Министерски съвет „Властта говори" Белчев обеща Бюджет 2021 да завърши с нулев дефицит , а Бюджет 2022 да влезе в рамките на Маастрихтските критерии с – 2,9%.

В законопроекта се предвижда нов дълг в размер на 10,2 млрд. лв., като това влиза в предвиждането на Белчев за диапазон 10-12 млрд. лева. В края на 2020 г. нивото на държавния дълг възлиза на 27,5 млрд. лв. След поетия тази година дълг държавният дълг в края на 2021 г. се очаква да достигне 31.2 млрд. лв.

„Очаква се запазване на тенденцията на увеличение на дълга и към края на 2022 г. се предвижда да бъде достигнато ниво от 38.4 млрд. лв. Съотношението на държавния дълг към БВП е в размер на 22.9% към края на 2020 г., при очаквания за нива от 24% и 27.1% съответно в края на 2021 и 2022 г.", пише в проекта.

Проектобюджетът предвижда минимална пенсия от 370 лв. през 2022 г., максимална пенсия от 1500 лв., обезщетение през втората година майчинство в размер на 650 лв. и минимална работна заплата от 710 лв. Обещаното от Валери Белчев вдигане на тавана на дохода на семействата с деца, под който се изплащат детски надбавки, е предвидено, но не с таван от 510 лв., както обяви по-рано министърът, а 610 лв.

Не се предвиждат важни изменения в данъчната политика няма съществени изменения. Предвижда се запазване на намалената на 9% ставка на ДДС за стоките и услугите, получили облекчение миналата година заради пандемията от Covid-19. Заложено е и намаляване на ставката на ДДС върху тока и природния газ до 9%, а не 10%, както предлага енергийното министерство. Предвижда се и повишение на максималния осигурителен доход от 3000 лв. на 3400 лв.

Но представители на "Продължаваме промяната" вече обявиха, че Бюджет 2022 ще се обсъжда и приема през януари, тъй като трябва да се отчете новата структура на изпълнителната власт в евентуалното бъдещо редовно правителство. Въпреки това Белчев, подкрепен от президента Румен Радев, обяви, че ще внася своя версия на проектобюджета на 17 декември. Дотогава обаче България е възможно да има ново правителство, ако структурата и съставът му бъдат гласувани на очакваното извънредно заседание на Народното събрание в понеделник.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Снимката е много сладка..Глейте кво усмихнато чиче и ква мила леличка до него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
мда ... има логика , ще го раздава , а нема да го връща ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мнението за дълга е като мнението за корупцията - зависи от коя страна си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
проблемът с новият дълг е , че ще го раздават за пенсии , заплати и ваучери на държавните чиновници , щото са такива заявките от всички ... а нема да направят нещо смислено и полезно , например да си купим още изтребители ... а кирил му слушах една кратка презентация преди години , обясняваше точно това - че такъв тип дълг не трябва да се взима повече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
redcretin
преди 2 години
Голям кеф, земи тия 10млрд заеми в добавка към 5% дефицит, да има за крадене на корем :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още