IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков представи правителството

Кабинетът е с петима вицепремиери, ще работи под общо мото "Нулева толерантност към корупцията", коментира той

13:03 | 11.12.21 г. 19
<p>
	Номинираният за премиер Кирил Петков представя правителството на управляващата коалиция в сградата на Народното събрание. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Номинираният за премиер Кирил Петков представя правителството на управляващата коалиция в сградата на Народното събрание. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След като сутринта прие и върна като изпълнен мандата за съставяне на правителство, бъдещият премиер Кирил Петков представи кабинета си в Народното събрание.

Имаме общи задачи като един отбор, описани в 140 страници, коментира Петков по време на представянето. В понеделник, в този състав, ще се явим пред Народното събрание за гласуване на новия състав на Министерски съвет. Нашите амбиции и надежди са да работим 4 години и да си свършим всички задачи в договора, допълни той, като подчерта, че общото мото е "Нулева толерантност към корупцията".

"Всеки лев, който ще бъде изхарчван от изпълнителната власт, ще трябва да изпълнява критерия за нулева толерантност към корупцията", посочи той.

Другото мото ще е прозрачност, каза още Петков, като тя ще се отнася не само до изпълнителната власт, а и финансирането на медиите. Ще има пълна отчетност какви средства при какви медии отиват, защото средствата на данъкоплатците ще се изразходват по смислен начин и ще има един аршин за всички, допълни той.

Петков е номинираният за премиерВицепремиер и министър на финансите е съоснователят на партията "Продължаваме промяната" Асен Василев, като той ще отговаря и за европейските фондове.

Партията ще има още един вицепремиер – Калина Константинова, с ресор ефективно управление.

„Продължаваме промяната“ предложи министърът на вътрешните работи Бойко Рашков и на образованието Николай Денков да запазят постовете си и те приемат. Досегашният служебен премиер Стефан Янев става министър на отбраната.

Партията има още четирима министри – Николай Събев на транспорта, Даниел Лорер на растежа и иновациите, Атанас Атанасов на културата, Асена Сербезова на здравеопазването.

Вицепремиер и министър на икономиката и индустрията е Корнелия Нинова, лидерът на БСП в оставка. Партията получава и поста министър на земеделието, който ще се заема от Иван Иванов, на туризма, който ще се заема от Христо Проданов, и на труда и социалната политика, който ще се заема от Георги Гьоков.

Борислав Сандов от „Зелено движение“, което е част от коалицията „Демократична България“, е вицепремиер и министър на околната среда и водите.

От „Демократична България“ е и правосъдният министър – Надежда Йорданова, както и министърът на електронното управление – Божидар Божанов.

Постът на министър на енергетиката е за „Има такъв народ“ и ще се заема от Александър Николов. Партията получава и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на външните работи, Министерството на младежта и спорта с министри, съответно, Гродзан Караджов, който ще е и вицепремиер, Теодора Генчовска и Радостин Василев.

Първите приоритети на новото правителство ще са COVID кризата и цените на тока, коментира Кирил Петков. Той даде заявка да се работи за повишаване на доброволната ваксинация и задържане на цените на елекроенергията. "Заедно ще трябва да решим кои са най-добрите кандидати за изтеквите мандати в КЕВР, така че да гарантираме, че следващите стъпки на регулатора ще са в полза на българските граждани", посочи той.

Относно законодателните приоритети той посочи, че сред основните е комисията за отнемане на противозаконно придобито имущество. Петков обеща да се даде и истинска сила на регулаторите. Председателите на парламентарните комисии няма да са от същата квота, от която са министрите, заяви още той.

Петков посочи, че дава пълен кредит на доверие на министрите си, с ясни начини на проверка и ясни цели.

За опозицията той изрази надежда да има контструктивен начин на работа и да огласява погрешните стъпки на кабинета. С коалиционните партньори ще има непрекъсната комуникация и никой няма да действа еднолично и едностранно, добави той.

Кирил Петков посочи, че министерствата се увеличават, но администрацията няма да се увеличи, защото ще се разпределят сегашните служители. Ще се върви към намаляване на бройката на администрацията с облекчаване на административната тежест върху бизнеса и гражданите и по-ефективно управление, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
sirFaith
преди 2 години
М да ...*** на власт .. нема да гласувам за славито следващия път .. уж нямаше да подкрепя никой от старите муцуни.. па то ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Ся такава борба за промяна ще настане,че камък върху камък няма да остане..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
georgi_shum
преди 2 години
Промяната е тук :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Да каже Кире за връзкарщината - с Асенчо, с Лорерчо - дето с жена му си прехвърлят само министерски постове сакън да не изпаднат от политиката. Успешните бизнесмени с НУЛЕВИ постижения, като не броим разбира сае двойния фалит на баш майстора Асенчо :) Нулева корупция хахахаха, такъв водевил, взимам си пуканки и ще го гледам. Отдалеч :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Киро вика, щял да намали административната тежест върху бизнеса.В същото време,една от идеите на ортака му, а именно за нови декларации по ДДС , е с огромен потенциал да натовари със значителна нова административна тежест фирмите, и разбира се, най-вече малките фирми, които не разполагат с нужния ресурс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
georgi_shum
преди 2 години
В сравнение с малък Шошо дето ще е земеделски, Радо е направо цвете.Ей сега ще видите, какво се казва корупция в земеделието, ей сега ще видите кон боб яде ли, как се п. Ърд. И в джамия, и се вика на ходжата ***.зевен г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Бе Се *** То е набарало комай едни от най яките министерства.Дали няма да се окаже истина спекулацията,че са прехвърлили с помощта на венецуелските машинки, 6-7% на Кирето, поради което сега получават специално отношение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Аз не виждам некалинки. Т.е. немарионетки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Грую Груев
преди 2 години
Особено Радко Нискочелото, дето загуби почти всички дела на бившето ЦСКА, е повече от идеален.... за калинка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още