IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордите на европейската стартъп сцена

През настоящата година на континента се появиха повече еднорози, отколкото бе общият им брой в Европа в началото на 2021 г.

12:38 | 25.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Unsplash.com</em></p>

Снимка: Unsplash.com

Изпращаме 2021 година - още една година, белязана от дълбоките промени в икономиката, политиката и обществото вследствие на пандемията от коронавирус. Сега, когато и последните 12 месеца са почти история, Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последната година в специалната секция „Икономиката през 2021".

Те достигнаха оценките си за милиарди евро за рекордно кратко време и имат нещо общо: четирите най-бързи еднорози в Европа са с централа в Берлин. В сферата на стартиращите компании „еднорози“ са страхотните компании, които се оценяват на поне 1 млрд. долара.

Фирмите за доставка на храна Flink и Gorillas доставят на клиентите си мляко и масло за по-малко от десет минути. Но те са по-бързи от останалите и в друго отношение: Flink достигна оценката си от 1 млрд. долара на осмия си месец, а Gorillas – девет месеца след основаването си.

По информация на Handelsblatt сега SellerX вече е на трето място: компанията на Филип Трибел и Малте Хорейсек току-що получи оценка на еднорог в кръг на финансиране едва 14 месеца след стартирането си.

Тя купува множество малки търговски компании, които са успешни на пазара на Amazon, за да ги направи още по-големи заедно. Същият бизнес модел се прилага от Razor Group, която след 15 месеца достигна оценка от 1 млрд. долара. Едва на пето място, с 22 месеца време за достигане на заветната оценка, се нарежда компания извън Берлин - британската платформа за събития Hopin.

Годината на бума 2021-а поставя нови рекорди. Годишният доклад на базирания в Лондон инвеститор в рисков капитал Atomico доказва това с нови данни: според доклада до края на годината в сектора ще бъдат инвестирани повече от 100 млрд. долара. Това е десет пъти повече, отколкото през 2015 г.

Стартиращите предприятия вече са набрали по над 100 млн. долара в повече от 150 кръга на мегафинансиране до септември включително. 75 компании, подкрепени от рисков капитал, вече са надхвърлили оценка от поне 1 млрд. долара, преди да станат публични.

Това означава, че през настоящата година на континента са се появили повече еднорози, отколкото бе общият им брой в Европа в началото на годината. С повече от десет технологични IPO-та на месец броят на първичните публични предлагания вече е двойно по-висок от средния за последните пет години.

„Пандемията показа колко устойчива е европейската технологична екосистема“, се казва в доклада, цитиран от берлинската основателка Оснат Михаели, чиято компания Infarm дава възможност за отглеждане на билки в супермаркети. Европейските стартиращи предприятия са в състояние да „реализират амбициозните си планове за разширяване въпреки логистичните предизвикателства и продължаващата несигурност“.

Разбира се, няма пълна прозрачност за развитието на стартъпите, тъй като дружествата не са задължени да публикуват своите данни. Но с помощта на анализа на Atomico, базиран на базата данни Dealroom, могат да се проследят основните тенденции, а и много от големите сделки са добре документирани. От най-големите кръгове на финансиране, през най-бързия еднорог до най-голямото IPO: Investor.bg ви представя рекордите на европейската стартъп сцена накратко.

 

 

Стартъпите под дъжд от пари: най-големите кръгове на финансиране

1 млрд. долара и повече за всеки кръг на финансиране - сумите, които инвеститорите вложиха в европейски стартиращи предприятия тази година, далеч надхвърлят досегашните стойности. Базираната в Мюнхен софтуерна компания Celonis дели едва третото място с шведския доставчик на платежни услуги Klarna с кръга на финансиране от 1 млрд. долара. През 2020 г. Klarna все още водеше класацията с кръг на финансиране от 650 млн. долара.

Шведският производител на акумулаторни клетки Northvolt набра най-много средства през тази година: 2,75 млрд. долара от шведски пенсионни фондове и Volkswagen Group, наред с други, са постъпили в компанията. Компанията възнамерява да построи два нови гигазавода в Европа до 2030 г.

Вторият по големина кръг на финансиране е на британския онлайн търговец на употребявани автомобили Cinch, който набра 1,28 млрд. долара. Като цяло се наблюдава силна концентрация: десетте най-големи кръга на финансиране съставляват 10% от общия капитал, инвестиран в европейските стартъпи, като половината от тези най-големи кръгове са на компании в областта на финансовите технологии.

5 нови декакорна – с оценка от над 10 млрд. долара

Еднорозите бяха вчера, а днес инвеститорите търсят декакорни. Това са компании, които се оценяват на повече от 10 млрд. долара. До 2020 г. в Европа имаше само две такива: румънският доставчик на услуги за автоматизация Uipath вече е листнат на фондовата борса, а шведският доставчик на платежни услуги Klarna понастоящем е най-ценният стартъп в Европа с оценка от 45,6 млрд. долара.

Но тази година имаше не по-малко от пет нови оценки на декакорн, включително една в Германия: Celonis разработва софтуер, който позволява на компаниите да анализират процесите си и да ги направят по-ефективни. През юни инвеститорите оцениха компанията на 11 млрд. долара, като така тя заема пето място в класацията на най-ценните стартиращи компании.

Klarna е следвана от смартфон банката Revolut - конкурент на германската N26 - с оценка от 33 млрд. долара и от базирания в Лондон конкурент на Klarna Checkout.com с оценка от 15 млрд. долара. Петорката се допълва от производителя на акумулаторни клетки Northvolt от Стокхолм и основаната в Лисабон компания Talkdesk, която предлага софтуер и изкуствен интелект за подобряване на комуникацията с клиентите.

Какво следва от тези оценки: най-големите изходи

През 2021 г. стартъпите разполагаха с повече възможности за излизане от пазара от всякога: освен класическото първично публично предлагане (IPO) и „директното листване“, при което акционерите пласират акции на дружеството директно на фондовата борса, вече има и трети път към публичния капиталов пазар: Spac.

Инвеститорите предлагат на фондовата борса дружество „с празен чек“, което се слива със стартиращо предприятие, което получава бърз достъп до капиталовия пазар. Сред 20-те най-големи излизания от пазара в Европа има шест първични публични предлагания и шест Spac сделки. По отношение на пазарната капитализация базираният в Берлин онлайн търговец на употребявани автомобили Auto1 Group успя да осъществи най-голямото IPO: при влизането на пазара компанията беше оценена на 12,9 млрд. долара.

Разработчикът на въздушни таксита Lilium се приземи с помощта на Spac на 18-о място в Европа с оценка от 3,3 млрд. долара. Високи оценки са реализирани и при продажби на компании и мажоритарни поглъщания от фирми за дялово участие. В Германия битката за наддаването на Zooplus предизвика вълнение. Резултатът: Hellman & Friedman и EQT Private Equity съвместно спечелиха битката срещу Atomico при оценка на компанията от 3,5 млрд. долара (16-то място).

По-добре да погълнеш, отколкото да бъдеш погълнат: най-големите сделки за придобивания

Особено американските корпорации платиха големи суми, за да се препозиционират заедно с иновативни технологични компании от Европа през 2021 г. Сред тях се откроява доставчикът на разплащателни карти Visa, който закупи базираната в Стокхолм платформа за отворено банкиране Tink в сделка на стойност 1,98 млрд. долара и Currencycloud, базирана в Лондон компания, специализирана в паричните преводи от чужбина. 

В Германия SAP придоби за 1,2 млрд. долара Signavio, която анализира и визуализира процеси като конкурент на мюнхенския декакорн Celonis. Най-голямата сделка за сливания и придобивания обаче беше сключена между финансирани с рисков капитал компании: американският доставчик Doordash придоби финландския си конкурент Wolt през ноември в сделка за 8,1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Сега Иху, после Тиху - като дойде махмурлука и се установи колко от тия само могат да губят пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още