IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Гешев: Няма война между МВР и прокуратурата

Налице е неправомерен натиск върху магистрати, твърди главният прокурор

14:33 | 12.12.21 г. 2
Иван Гешев: Няма война между МВР и прокуратурата

Ще бъдат предприети необходимите законови мерки за гарантиране на сигурността на българските магистрати при изпълнение на служебните им задължения. Това заявиха от ръководството на прокуратурата на втория за деня брифинг, след като сутринта Софийска районна прокуратура обвини ГДБОП в безпрецедентен натиск в хода на разследването за източването на автомагистрала „Хемус”, предаде БГНЕС.

Война между институциите означава само едно – загуба и щета за обществото, заяви от своя страна заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. Той призова за разум и работа, насочена към обществото. 

Няма война между МВР и прокуратурата. Води се война срещу прокуратурата. Интерес от тази война имат само престъпниците. Цената за това ще платят българските граждани, каза на свой ред главният прокурор Иван Гешев, който посочи, че за първи път вижда такъв безпрецедентен натиск върху редови прокурори.

Днес са те, утре ще са съдиите, а в други ден ще сте вие или някой гражданин, обърна се Гешев към медиите в Съдебната палата.

Той отговори и на думи на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, номиниран да остане на поста и в редовния кабинет, така: „Чух, че служебният министър Бойко Рашков някъде е казал, че това е професионален конфликт. Това не е професионален конфликт. Това е незаконен, неправомерен натиск върху магистрати да извършат престъпление срещу правосъдието“.

Независимостта на българските магистрати трябва да бъде непрекъснато явно отстоявана. Ние ще работим само и единствено в интерес на гражданите и няма да воюваме с никой освен с престъпността, заключи Иван Гешев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
serafima
преди 2 години
Отказва да разкрие кражбите, които посочиха министрите от служебните правителства, отказва да разследва Борисов - като че ли се страхува, че ако го започне, ще докаже бизчинствата му, отказа да разследва побоищата над студентите през лятото на 2020 г., НЕ Е ДОКАЗЪЛ ЕДНО от 19-те обвинения слещу Васил Божков и с Борисов се правят, че няма такъв човек - а имаме снимки как боко придържа за лакътя Черепа в сградата на МС през 2018 или 2019 г. АЙДЕ, каскет, мърдай! И стига милиционерски речи. Първата ти след назначението ти беше срещу разделението на властите - така са ви учили в Симеоновската милиционерска школа. Такъв си и по природа - агресивен, безогледен, арогантен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Свинепoдобният прокурор отказва да разкрие кражбата на 60 милиона, отпуснати на юнашко(мутренско) доверие от свинепoдобния бивш премиер за автомагистрала Хемус. Прокуратурата отказва да свали обвиненията срещу арестуваният в замяна на което той да разкрие схемата и крайните бенефициенти на крадените пари. Що така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още