IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 предупреди Русия за тежки последици, ако нападне Украйна

Кремъл отрича твърденията, че планира нападение

15:53 | 12.12.21 г. 33
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Групата на седемте най-богати демокрации предупреждава Русия, че ще понесе тежки последици, ако нападне Украйна. Това се казва в проекта на заключителното комюнике от срещата на външните министри на страните от Г-7 в Ливърпул, предаде Ройтерс.

Разузнавателната служба на САЩ смята, че Русия може би планира нападение по няколко фронта срещу Украйна следващата година, в което да участват до 175 хиляди военни. Кремъл отрича твърденията, че планира нападение и казва, че Западът е обзет от русофобия. Москва твърди, че разширяването на НАТО заплашва Русия и че западните съюзници са нарушили гаранции, дадени й след разпадането на СССР през 1991 г., предаде БТА. 

На срещата в северния английски град Ливърпул представителите на страните от Г-7 заявиха, че са обединени в осъждането на струпването на руски войски до Украйна и призоваха Москва за деескалация.

"Русия не трябва да се съмнява, че бъдеща военна агресия срещу Украйна ще има огромни последици и висока цена", се казва в проекта на заключителното комюнике.

"Ние потвърждаваме нашия неизменен ангажимент към суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и правото на всяка суверенна страна да решава собственото си бъдеще", се казва още в документа.

"Призоваваме Русия да деескалира напрежението, да следва дипломатическите канали и да изпълнява международните ангажименти за прозрачност на военните дейности", се казва в проектодокумента на Г-7.

"Потвърждаваме нашата подкрепа за усилията на Франция и Германия в Нормандския формат за постигане пълно изпълнение на Минските споразумения, за да се реши конфликтът в Източна Украйна", заявява още Г-7.

За Москва нарастващото сближаване на НАТО с Киев и кошмарната възможност, която според нея би било разполагането в Украйна на ракети на алианса, насочени срещу Русия, представляват "червена линия", която руската страна няма да позволи да бъде прекрачена. Путин поиска правно обвързващи гаранции, че НАТО няма да продължи разширяването си на изток, нито да разполага свои оръжия близо до руска територия. Вашингтон многократно заяви, че никоя държава не може да налага вето на аспирациите, които Украйна има към НАТО.

През 2014 г. Русия превзе Кримския полуостров от Украйна, което подтикна Запада да наложи санкции срещу Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Къв учител си ти бе, льoxман, нито образование имаш за да си учител, нито нищо! Скоро записал някаква умряла специалност в УНСС дистанционно и се взема насериозно! Ти си водач на вечерен кръжок, а не учител. Лузър, само като ти видя глуповатата *** и ме напушва смях. Съдейки по социалния ти статус, май и другия пол е на същото мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Не говори глyпости. Дори най-големите врагове на Газпром признават, че той си изпълнява договорът. А и в отчетите му се вижда дали продажбите му са на минимум. А полските пияндeта оня ден обърнаха палачинката и почнаха и те да се молят за повече газ от Русия. Балтийските сакати джуджета също. Видяхме ги тия с терминалите - дето чакаха американски газ - как останаха с пръст в г*з.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Да, аз съм учител и се гордея с това. Самият факт, че ти се подиграваш на моята професия доказва какъв жaлък безмoзъчен скoт си ти. Заслужаваш дори не презрение, а съжаление. Направо си те представям как отчаяно си се борил с всеки клас на някой пропаднал техникум, щом сега заработваш като ***. Ти нямаш други доводи, освен личните обиди - нищо че сам си за смях на целия форум с бездънната си глyпост, която никаква злоба не може да компенсира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Който мисли, че Русия е изостанала, да се пробва срещу нея. Русия е достатъчно технологична развита, за да прати в небитието всеки враг и да живее спокойно дори ако цялото останало човечество изчезне. Дрънкулките на Китай и САЩ не струват нищо, без енергията и суровините. А пък да буташ ЕС... какво произвежда Европа сега? :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ох, пак ли ти бе, лузърът, дето на 50 години продава застраховчици (дори не самостоятелен брокер, а на заплатка), и доработващ като вечерен даскал за някой лев допълнително?! Нормално е, всички лузъри сте про-кремълски насъроени, защото сте лузъри, които вярват, че Запада ви е виновен за лузърството. А истината е, че сами сте си виновни, че сте лузъри, особено в свободния свят, който предлага толкова възможности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 4
korn
преди 2 години
Къв мечок бе ***, Вова се смял хаха смешната бензиностанция Русия, с алкохлизиранот си население, изостанала на светлини години от САЩ, Китай и ЕС.Само нещастни лумпели като тебе могат да се възхищават на държава като Русия. Всичко ново, технолигично, интервесно, важно идва от САЩ, ЕС и Китай. От русия не идва нищо освен суровини. Русия е като СА, Иран, Нигерия, Катар. За Русия се говори само когато става въпрос за газ и войни, за нищо друго, шото там няма нищо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
хех ... мечокът е ненадежден партньор ... доказват го за пореден път ... неслучайно обемът на доставки за газ намалява и е с 30% под нормалното , даже ще слезе под 5 годишен минимум ... само гледай догодина като изгубят и полският внос , върви да изгубят и прибалтийските държави с терминалът който строят , рано или късно ще изгубят и част от турски пАтрок , щото и нашият терминал ще стане ... СП2 е в *** гъззз и нема излазане скоро ... остана им да дрънкат с оръжия и да се зъбят по границите на ЕС ... жалка картинка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Да, ама мечокът като яде медец, не се вълнува, че селските пцета вият по него, скрити на сигурно зад кyрника...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 4
elinelinov
преди 2 години
"Групата на седемте най-богати демокрации предупреждава " под натиска на престъпната *** всички "Международни организации" ( създадени от "Световното зло" -Америка) ще започнат да вият като бесни песове същата песен.И отделните лидери на отделни страни ще " предупредят" Русия както и редица " организации" да започнат същата истерия с същия вой да вият в глутницата за да има по-голям ефект.И цялото стадо като бесни песове ще бъдат подкрепени от Пентагона, Дър. им Департамент както и от ЦРУ (най-голямата престъпна легална организация). Цялото човечество трабва да им повярва,че така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Разбира се , това са теоретически спорове. Русия няма намерение да напада украйна. Защо и е? Ако иска да я постави на колене, просто ще и спре токът, газчицата, въглищата, петролът. Бадън знае това. Цялото пърчене е жалък опит да си напомпи рейтингът, който вече е под 30%. И когато Вовата не нападне украйна, каквото намерение изобщо не е и имал, чучулото ще се пърчи, че той го е уплашил с жалките си заплахи, на които Вова се е смял. Не че това ще му помогне много и задълго - Слийпи Джо още го е страх да излезе пред собствения си народ, но е охраняват от цяла армия. този който е редовно сред американския народ - е великият човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още