IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Пеканов: Заради инхаус процедурите предстои промяна в ЗОП

ЕК настоява евросредствата да се изразходват на конкурентен и пазарен принцип

17:26 | 12.12.21 г.
<p>
	<em>Снмика: БГНЕС</em></p>

Снмика: БГНЕС

Планът за възстановяване на България е на финалната права. 10 от 12-те компонента вече са одобрени, в общи линии остават технически бележки, които министерствата може да изчистят буквално в следващите дни. Два големи въпроса обаче са засегнати в писмото с бележките на Европейската комисия (ЕК) - енергетиката и върховенството на закона. Това коментира в разговор с Милена Милотинова в предаването "Брюксел1" вицепремиерът Атанас Пеканов по повод бележките на ЕК, които пристигнаха тази седмица.

"В момента текат преговори. Ние сме на седмата седмица от активните преговори след подаването на плана на 15 октомври. В много други страни тези преговори са текли месеци, Румъния преговаряше с ЕК пет месеца, за да намерят правилният консенсус между позицията на ЕК и на страната“, каза Пеканов пред Bulgaria ON AIR. 

“Това правим и ние в момента, опитваме се да отстояваме нашата позиция, особено по темата енергетика - трудна тема, която надградихме изключително много в последните месеци – 3 нови проекта спрямо предишния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост, както и нови реформи. Въпреки това Европейската комисия казва: ние очаквахме още повече. По отношение на реформата на БЕХ – Българският енергиен холдинг, не е ясно дали един служебен кабинет може да се заеме с нея, в този смисъл по тези червени линии текат преговори в сферата енергетика", коментира Пеканов.

"По отношение на съдебната реформа това, което се очаква от нас, е да отговорим на критиките, които ние получаваме от много години и не правим нищо по тях по отношение на върховенството на закона. В тази сфера аз смятам, че именно в рамките на тези преговори ние извоювахме нашата позиция. Там какъв беше проблемът - изисква се механизъм за отчетност на главният прокурор, възможност и някой да разследва главният прокурор при дадени нередности“.

„Ние сме въвели такъв механизъм, като ЕК имаше позиция, че този механизъм трябва да се въведе чрез позицията на така наречения съдия-следовател. Такава позиция в нашият правен мир няма. Това би наложило промяна в Конституцията. Ние смятахме, че не е правилно да се залагат такива промени в Плана, които един бъдещ парламент трябва да приеме. Затова успяхме да отстоим нашата позиция пред ЕК, че тази функция за разследване на главния прокурор трябва да бъде заета от прокурор или следовател, като предстои да изчистим какъв ще бъде механизмът на избиране на случаен принцип на такава фигура", казва Атанас Пеканов.

"Каза ни се много пъти и че трябва да отговорим с по-сериозни антикорупционни мерки - това включва и да адресираме обществените поръчки. В нашата версия на Плана ние го правим. Огромна част от обществените поръчки в България през последното десетилетие са давани без конкуренция, на принципа на т.нар. инхаус процедури. В България процентът на тези процедури е огромен - 27% при  6% среден процент за ЕС“. 

Според Пеканов от ЕК очакват в следващите години средствата да бъдат изразходвани на конкурентен и пазарен принцип.  „Ние сме поели такъв ангажимент и ще бъдат изготвени промени в Закона за обществените поръчки през следващата година и това ще адресира този проблем, така че всички евросредства да се изразходват по смислен и конкурентен начин", заяви вицепремиерът Атанас Пеканов.

Целия разговор вижте във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още