IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen оптимизира производството с мащабно пренареждане на мощности в Европа

Докато фабриката във Волфсбург се очаква да запълни излишния капацитет с производството на ID.3, тази в Белгия вероятно ще изгуби част от своите операции

14:17 | 13.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група Volkswagen предостави повече информация за местоположенията на своите бъдещи фабрики в Европа като част от своя нов инвестиционен план на стойност 159 млрд. евро за следващите пет години. Заводите ѝ във Волфсбург и Хановер, Германия, и Памплона, Испания, ще бъдат модернизирани, за да могат да изграждат електромобили, докато фабриката на Audi в Брюксел ще спре да сглобява такива превозни средства, пише Automotive News Europe. 

Заводът в Хановер се очертава като голям победител в производственото преразпределение на най-големия автомобилен концерн в Европа и втори по големина в света.

Фабриката в Хановер ще премине изцяло към производство на електромобили, като към настоящия график ще бъде добавена и електрическата кемпер версия на ID Buzz, който ще се предлага като ID California. Включването на ID California трябва да компенсира загубите от новия електрически флагман на Porsche.

Заводът трябваше да произвежда електромобили от най-висок клас с усъвършенствани функции за самостоятелно управление за марките Audi, Porsche, Bentley. Те се разработват по проекта Artemis върху използваната от Audi премиум електрическа платформа PPE. Въпреки това Porsche заяви, че не се нуждае от технологията и лобира пред групата, за да изгражда електромобилите си в свои завод, посочва Automobilwoche.

Първият електромобил с PPE на Audi се очаква да се появи на пазара през 2024 г. и ще използва дизайнерски фрагменти от концепцията Grandsphere, представена това лято.

Фабриката на Porsche в Лайпциг ще изгражда два напълно електрически модела, базирани на платформата PPE, информират от VW, без да се посочват конкретно видовете автомобили. Очаква се заводът да сглобява и новия електрически флагман на марката, който първоначално беше планиран за Хановер, заедно с новия електрически SUV Macan, чието производство ще стартира през 2023 г.

VW VW

Електрически наследник на Panamera също може да бъде изграждан в Лайпциг, съобщи Automobilwoche. Производството на изцяло електрическата версия на големия SUV Cayenne се очаква да стартира във фабриката на VW в Братислава, където се изгражда настоящия модел.

Съоръжението на Audi в Некарзулм, Германия, ще изгражда изцяло електрическия наследник на A6, засега известен като E6, като операциите ще започнат през 2022 г.

Последна актуализация: 03:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още