IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Big Tech се крият зад остарели стандарти за финансово отчитане

Технологичните гиганти използват техните условности, за да избегнат духа, а може би дори и буквата на закона

16:31 | 20.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Знаем, че компании като Alphabet, Amazon, Meta (новото име на Facebook) и дори Microsoft разполагат с много данни за нас. По-малко ясно е как те монетизират тази информация от всичките платформи, които притежават - от търсене и електронна търговия до социални медии и облачни изчисления. Тази информационна асиметрия е една от основните критики към Big Tech (технологичните гиганти - бел. прев.), пише Рана Форухар за Financial Times.

Регулаторите и от двете страни на Атлантика разследват как компаниите с платформи използват това, за да създадат неравна среда между себе си и потребителите или корпоративните клиенти. Нов доклад от Института за иновации и обществени цели към University College London добавя към аргументите срещу Big Tech, като твърди, че такива компании използват информационната асиметрия, за да заобиколят правилата за оповестяване на американската Комисия за ценни книжа и борси (SEC), които иначе биха изисквали от тях да предоставят много повече подробни финансови данни.

Продължилият година изследователски проект, финансиран от мрежата Omidyar, ръководен от учените от UCL Илан Щраус, Тим О’Райли, Мариана Мазукато и Джош Райън-Колинс, проучва как съществуващите правила за разкриване на информация на SEC отговарят на бизнес модела за монетизиране на данни на Big Tech. Отговор: не добре. Точно както съществуващото антитръстово законодателство в САЩ (което счита потребителските цени за мярка на монополната власт) не е подходящо за ерата на цифрови бартерни транзакции, съществуващите правила за разкриване на информация на SEC са неадекватни за епохата на надзорния капитализъм.

Разривът е свързан с две неща. На първо място е фактът, че докато платформите зависят от „безплатни“ продукти, за да обхванат все повече и повече потребители и по този начин да създадат мрежовите ефекти, които могат да монетизират по всичките си продукти и услуги, финансовите регулатори се концентрират най-вече върху конкретни финансови разкрития. Това позволява на Big Tech да прикрият пазарната си мощ, да увеличат маржовете на печалба и да разширят доминацията на своите платформи по нечестни начини.

Второ, съществуващите правила на SEC относно разкриването на сегменти в рамките на диверсифицирани конгломерати като Big Tech платформите пропускат огромната, скрита стойност, съдържаща се в данните, които платформите извличат, тъй като правилата за отчитане са ограничени до продукти, които генерират приходи директно. Както всеки, който разбира Big Tech, знае, стойността е в агрегирането и монетизирането на данните.

Настоящите изисквания за оповестяване на SEC до голяма степен игнорират потребителската страна на пазара, както и „ключовите оперативни показатели, които самите тези фирми използват, за да наблюдават прогреса на своите продукти и бъдещия потенциал“, според доклада. Както показват всякакви публични и частни тълкувания, конферентни разговори и разкрития, хората, управляващи тези компании, прекарват голяма част от времето си, мислейки за „месечни активни потребители“, „ангажираност на потребителите“, „разходи за привличане на клиенти (CAC)“ и „доживотна стойност (LTV)“, тъй като тези показатели движат растежа на приходите.

Последна актуализация: 05:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Проблема е, че не знаят това:"Данните са актив и трябва да се отчитат като такъв" в какво се мери.Първоначално са си мислели, че е в килограми, после са разбрали за мегабайти и гегабайти, а сега започват да се усещат, че май иде реч за ентропия, ама не са много сигурни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Доколкото разбирам, проблемът не е в Биг Тек,а в мудните регулатори и остарелите правила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още