IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед поиска малко повече инфлация, а получи много повече

Това, че централната банка не оттегли извънредната парична политика в условията на пълна заетост, е непосредствената причина за покачването на цените

08:17 | 15.12.21 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ако ценовата стабилност се пропилее, финансовата стабилност ще бъде изложена на риск. Ако финансовата стабилност бъде загубена, са застрашени икономиката и общественият договор, пише за Wall Street Journal Кевин Уорш, преподавател в Станфордския университет и бивш член на борда на Федералния резерв.

През последните няколко тримесечия инфлацията в САЩ скочи (достигайки 6,8% през ноември на годишна база – бел. прев.), като вече е над три пъти целта на Федералния резерв от 2%. Скокът на цените е малко вероятно да се обърне от само себе си. Колкото по-дълго цените са нестабилни, толкова по-голямо е предизвикателството пред провеждането на макроикономическата политика. Последното, от което се нуждае страната, е трето голямо икономическо сътресение за десетилетие и половина.

Последиците от инфлацията - и съпътстващите рискове - отдавна са разбрани. През 1898 г. икономистът Кнут Виксел обяснява: „Промените в общото ниво на цените винаги са предизвиквали голям интерес. С неясния си произход те оказват дълбоко и широкообхватно влияние върху целия икономически и социален живот на една страна.”

Инфлацията е най-прямята форма на измама: скок в цената на живота, който лишава здраво работещите американци от плодовете на повишените си заплати. Несравним бум на цените на активите, основан на упорито ниски лихвени проценти. Алхимия за една прекалено задлъжняла нация. Уязвимост, която може да доведе до погрешна оценка от яростен геополитически съперник. И отчаяние от страна на политическото тяло, чийто здрав разум е в противоречие с обезпокоителния конформизъм на управляващите.

Инфлацията е избор. Избор, за който Фед носи основната отговорност. Рискът от инфлационна спирала възниква, когато монетарните власти първо отричат проблема, а след това хвърлят вината другаде. Инфлацията се вгражда в процеса на ценообразуване, когато централната банка действа със закъснение или с недостатъчна убеденост. Към момента Фед я стимулира.

Сигурен знак за проблема е, че президентът надигна глас срещу бича на инфлацията - и предприе изпълнителни действия - много преди централната банка да признае сериозността на ситуацията.

„Тесни места във веригата за доставки“ е популяризираната обосновка за скока на цените. Но веригата за доставки хвърля повече сянка, отколкото светлина. Потребителската инфлация е по-висока, тъй като цените се покачват в производството и транспорта. Това е описание на състоянието на нещата, а не неговият източник. Бездействието на Фед да оттегли извънредната парична политика - на фона на пълна заетост - е непосредствената причина за покачването на цените.

Когато паричната политика е твърде затегната, тя забавя съвкупното търсене. Когато е твърде разхлабена, това вреди на съвкупното предлагане. Изключително агресивната монетарна политика, а именно количественото облекчаване (QE, покупката на активи - бел. прев.), обезкуражава инвестициите в реални активи като капиталово оборудване в полза на финансови активи като акциите. Ето защо нежилищните капиталови инвестиции в реалната икономика - неща като модернизация на пристанища - са със 7% под тренда отпреди пандемията и с 25% под тенденцията след появата на QE. Надутият фондов пазар и по-малко устойчивата реална икономика са две последици от съществуващия режим на Фед.

Последна актуализация: 14:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
tetris12
преди 2 години
Май са учудени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Абсолютно,особено пък ако ползваш и заемни средства, направо убиваш коча при инфлация..Ударени са хора с фиксирани доходи и спестовниците с депозити...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Ми то отдавна е казано внимавай какво си пожелаваш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
хех ... нали тука само инвеститори и собственици в този сайт драскат ... те би трябвало да се радват на инфлацията , щото качва цените на всички активи , качва цените на произвежданите и търгувани стоки , респективно печалбата ... само заплатаджиите требва да ривът , че не им стигат кинтите ... вземете се стегнете в кръста малко ... инфлацията е убаво нещо , позволява безконтролна спекула ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
и да използваме по-правилната терминология:"достъпно финансиране и зелен финансов коридор при облекчен режим и преференциални условия"..за всичко останало да, лихвите ще се вдигнат. ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
о спокойно, сметката не само ще бъде поискане. сметката ще бъде и платена от обществата, разбира се..от първи януари почваме да я плащаме и новите цени на тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
както напоследък е модерно, лихвите ще се вдигнат за всички, освен за ЕКО зелените проекти.Може да ти звучи дискриминационно, но това е "пазарно"ФЕД и другите ЦБ вече не са монетарни, а политически институции.На които им е вменено да спасят планетата от еко и вирусна катастрофа.. защото too big to fail ... нали..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Най-ценното в статията е че се казва -"Обществения договор е нарушен,счупен..."Избираме правителства ,политици ,ръководители с цел те да водят обществата към по-добро ...Какво получаваме ?Централни банки обвързани като октопод с правителствата и обслужващи корпоративни интереси и лични такива на най-високите нива.Получаваме криза,след криза защото парите не отиват в реална ,работеща икономика,те не я стимулират ,а обратно,водят я до колапс,увеличават неравенствата ,и създават мощни компании и корпорации които управляват света и купуват цели правителства ...Никой не поиска сметката нито преди 10 години,нито сега ,защото 2008 година Централните банки обвиниха търговските че били раздавали кредити безогледно,сега 10 години по-късно отново банките ,надуха нови балони от акциите до имотите ,като стигнахме дори да абсурда да се купуват виртуални активи в метавселената и всякакви виртуални игри,приложения и т.н.Всичко това е нужно да спре и да бъде поискана сметката от обществата ,директно и от правителствата и от банките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
Repoman
преди 2 години
Едва ли ще вдигнат лихвите до само 2%, по-скоро нещо нормално като ниво е 4-5%. Но като цяло историята прилича малко на края на СССР преди 30г., когато хората там живееха доста добре за сметка на държавни дългове. Че сега и САЩ вървят по същия път, живота там е песен, държавата налива пари от хеликоптера, хората могат да живеят нормално само с купони за храна и камарите социални помощи, чист комунизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Фед поиска малко повече инфлация, а получи много повече == кой ми cpа в гaщите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още