IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се оправдае ли инвестиционният ентусиазъм на по-младите?

Над половината от участниците в проучване на възраст под 51 години очакват поне 10% годишна възвръщаемост през следващите пет години

13:35 | 21.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Дребните инвеститори в търговската платформа Robinhood излязоха на преден план тази година, като техният ентусиазъм за меме акциите (придобили култов статут в социалните мрежи - бел. прев.) ги направи сила, с която професионалните трейдъри трябва да се съобразяват. Пандемичните локдауни предизвикаха вълна от интерес към еднодневната търговия, а с нея нараснаха опасностите от неразбиране на границата между инвестиране и хазарт. Риск апетитът на купувачите на дребно обаче не показва признаци за отслабване, пише Марк Гилбърт за Bloomberg.

Това е моето тълкуване на глобално проучване сред дребни инвеститори, току-що публикувано от Schroders, най-големият самостоятелен фонд мениджър в Обединеното кралство с активи за 717 млрд. паунда (946 млрд. долара). Schroders анкетира близо 24 хил. души в 33 локации по-рано тази година, като всеки от тях планира да инвестира минимум 13 хил. долара през следващите 12 месеца.

Едни от най-впечатляващите данни касаят звездната възвръщаемост, която много респонденти очакват да постигнат. Повече от половината от хората на възраст под 51 години очакват поне 10% годишно през следващите пет години. Макар че двуцифрените печалби изглеждат като норма за американския индекс S&P 500 през последните периоди, общата възвръщаемост след 1999 г. е била по-малко от 6% в четири години и се озова на червено в пет други, за последно неотдавана - през 2018 г., а за 2008 г. е на минус с цели 37%.

Докато по-възрастната кохорта обикновено има по-консервативно портфолио, което би осигурило по-скромна възвръщаемост, тези с по-дълго време до пенсиониране може би са напът да бъдат разочаровани.

Поемането на повече риск е стратегията, която тези по-млади инвеститори следват, за да подсилят възвръщаемостта си. Около 44% от хората в най-ниската възрастова група казват, че ще купуват високорискови ценни книжа, в сравнение с едва 28% в групата между 51-70 години. Тази разлика ми се струва доста голяма, въпреки че по-младите инвеститори имат по-дълъг времеви хоризонт, които им позволяват да заемат по-спекулативни позиции.

Криптовалутите също заемат видно място в доклада, което може да се очаква предвид духа на времето. Почти една трета от инвеститорите, които се определят като начинаещи, споделят, че са инвестирали в цифрови валути като биткойн или етер през предходната година; а сред онези, които се оценяват като експерти, този дял се покачва до повече от половината.

По-изненадващ е интересът към криптото сред по-възрастните инвеститори, като повече от една трета от тези над 51 години казват, че са купили виртуални валути през предходната година, както и една пета от тези на възраст над 71 години.

Освен това, инфлационната среда, която се развива през цялата година, накара дори по-младата тълпа да потърси убежището на благородните метали, като повече от половината казват, че са купили злато, сребро или свързани с тях акции и фондове, заедно с криптовалутите.

Няма съмнение, че демократизацията на финансите е положителна сила. Неоспоримата математика на демографията означава, че всички ние трябва да заделим колкото се може повече пари за пенсиониране, вместо да разчитаме на държавата да ни издържа в преклонната ни възраст. Да се надяваме, че по-младите инвеститори, които очакват завинаги да се радват на глобални графики на акциите, движещи се от долния ляв към горния десен ъгъл, ще запазят курса, ако фондовият пазар не успее да отговори на очакванията им през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 2 години
... и никой не очаква загуба! евалата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още