IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на електронното управление: До 6 месеца ще има електронна идентификация

Премахваме сините талони за автомобилите и някои удостоверения, съобщи Божидар Божанов

13:09 | 14.12.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Министърът на електронното управление: До 6 месеца ще има електронна идентификация

По думите му тази услуга ще бъде по-удобна от електронния подпис.

В новия кабинет важно място ще заема Министерството на електронното управление, което ще има за цел въвеждането на електронно правителство.

Министърът обясни, че следващите мерки са свързани с отпадането на някои удостоверения и оптимизация на някои процеси.

"Типичното нещо е отпадането на удостоверения за семейно положение, в някои случаи за наследници и за липса на задължения. В момента ние сме куриер на администрацията, това нещо има възможност да отпадне доста бързо“, поясни Божанов.

Според него други удостоверения могат да отпаднат по-бавно, но е категоричен, че това ще стане след анализи.

"Работният ми ден ще започне с нещо, което беше открито преди няколко дни – критична уязвимост в софтуер, който потенциално се използва на много места в администрацията. Ще координирам откриването дали реално съществува такъв проблем, за да предотвратим потенциално изтичане на данни. Такива уязвимости се откриват често, но тази е доста критична. Тя е открита в софтуерна библиотека, която е част от различни системи", разкри министърът, който е ИТ експерт.

Попитан как ще се осигури по-бърза регистрация на автомобил, министърът на електронното управление отговори: "Със сигурност ще може да се запазва час за канал онлайн, всичко останало ще може да се плати онлайн – плащане на такси, включително екотаксите. Има и друга опция, която да обсъдим с колегите от МВР - изобщо да не се минава на канал, а да се минава на произволно ГТП (годишен технически преглед) в 7-дневен срок."

Божидар Божанов смята, че сините талони на автомобилите са пример за две законодателни промени.

"Първо - отпадане на синия талон като такъв, от него няма нужда. Той е абсолютно излишен и трябва да отпадне в максимално кратък срок", е мнението на министъра. "Другото интересно е, че върху него има печат, а моя работа ще е да отпадне изискването за печати в администрацията.“

Божанов напомни, че базата данни вече я имат пътните полицаи и могат да я използват.

Той смята, че защитата на данни е много важна и всеки гражданин ще получава достъп до историята им – кой, кога и на какво основание е разглеждал неговите данни.

„Ще може да се абонирате и за известие, ако някой прочита данните ви, спират ви полицаи - след две минути пристига SMS, че някой е видял данните ви за шофьорската книжка", обясни министърът.

В ресора на министъра влиза и "Киберсигурност". Той потвърди, че е дарил софтуер на Държавна агенция „Електронно управление“ за конкретен казус, но заяви, че той ще остане там, както и че вече се е използвал, като целта му е да запазва следата в определени системи по сигурен начин.

Божидар Божанов каза, че първоначално ведомството ще се намира в Администрацията на Министерския съвет, като опция е да се премести в ДА „Електронно управление“ в сградата на Централна поща.

С кои реформи ще се заемат новите управляващи? Може ли софтуерът на министъра да се използва в НАП и митниците? Как ще претвори добрия пример на Естония за четене на данни в определено приложение? Как ще се координира Министерството на електронното управление с това на Министерството на ефективното управление? Какво стихотворение е написал министърът, което е актуално и днес?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
6 месеца за това, 6 за онова, 6 за още малко - и електронни печати. Дойдоха си на думата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Поредния в конфликт на интереси. На Територията законите се погазват всеки ден, новия премиер тая година игнорира и Конституцията, какво повече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Сисадмините отдавна станаха повече от строителните работници и крайно време беше да им назначат министър :P
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още