IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Омикрон ще забави възстановяването на търсенето на петрол

Пътуванията със самолети и най-вече потреблението на самолетно гориво ще бъдат най-силно засегнати, твърди организацията

12:38 | 14.12.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Появата на омикрон варианта на коронавируса ще позволи предлагането на петрол да задмине темпа, с който светът го консумира, облекчавайки затегнатите доставки през последните месеци, заяви Международната агенция по енергетика (МАЕ) във вторник.

МАЕ понижи прогнозата си за предлагането за 2022 г. от производителите извън ОПЕК със 100 хил. барела на ден и снижи очакванията си за търсенето със същия обем, заявявайки, че очаква ръстът на новозаразените с коронавирус да попречи на възстановяването на глобалното търсене, съобщава Wall Street Journal.

Пътуванията със самолети и най-вече потреблението на самолетно гориво ще бъдат най-силно засегнати от омикрон варианта, заяви МАЕ в месечния си доклад. Като цяло обаче появата на новия щам „временно ще забави, но няма да преобърне възстановяването на търсенето на петрол“, заяви базираната в Париж организация.

Опасенията, че възстановяването на глобалната икономика и на търсенето на петрол ще захрани инфлационния натиск накара някои от големите страни потребителки на петрол да се възползват от стратегическите си петролни резерви през ноември, точно когато нивата на новозаразени с омикрон започнаха да се вдигат.

Цените на петрола рязко се понижиха заради опасения около влиянието на варианта върху глобалната икономика, „но първоначалният песимизъм сега дава път на по-премерен отговор“, казват от МАЕ в доклада си.

Петролът сорт Брент поскъпва с около 0,5% до 74,77 долара за барела, а сортът WTI – с 0,5% до 71,62 долара за барел. И двата бенчмарка бележат увеличение от около 8% този месец, възстановявайки се частично от загубите в края на ноември.

Мнението на МАЕ, че влиянието на омикрон варианта ще бъде сравнително ограничено, повтаря позицията на Организацията на страните износителки на петрол. Има разлика обаче между оценката на двете организации за глобалното производство на петрол през следващата година.

Базираният във Виена картел определи в понеделник липсата на инвестиции от страните производители на петрол извън алианса ОПЕК+ като „ограничаваща потенциала за растеж“. МАЕ обаче подчертава, че се очаква САЩ, Канада и Бразилия да добиват петрол на рекордни нива, повишавайки производството извън ОПЕК с 1,8 млн. барела на ден през 2022 г.

МАЕ заяви, че Саудитска Арабия и Русия – двата лидера на ОПЕК+, може също да постигнат производствени рекорди, ако алиансът продължи политиката си да разхлабва производствените ограничения, наложени миналата година, когато влиянието на пандемията върху глобалната икономика бе най-негативно.

Това стабилно нарастващо производство може да се комбинира с малко по-слабо търсене спрямо предишните очаквания, създавайки излишък от 1,7 млн. барела на ден през първото тримесечие на 2022 г.

По-голямата част от удара от омикрон варианта ще бъде поет от авиационния сектор, като разписанията на полетите ще бъдат коригирани, за да отразяват новите ограничения върху пътуванията.

В доклада си организацията казва, че очаква търсенето на самолетно гориво и керосин да спадне със 150 хил. барела на ден средно от последното тримесечие на тази година до първите три месеца на следващата година, макар че се очаква потреблението на гориво рязко да се увеличи като цяло през 2021 и 2022 г.

МАЕ заяви, че очаква "жаждата" за петрол в света да се върне към предкризисните си нива през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
забавил омикрон ... мамма ви шантава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още