IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асена Сербезова: Ваксинацията трябва да е доброволна, нужна е нова кампания

Доплащанията за лечение са сред главните проблеми за решаване, заяви новият министър на здравеопазването

13:07 | 14.12.21 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ваксинацията срещу коронавируса трябва да е доброволна. Необходимо е обаче да има разяснителна кампания, която да бъде проведена по друг начин. Има нужда от кампания за ваксинацията сред всички групи от населението, включително сред депутатите. Това каза пред БНР новият здравен министър проф. Асена Сербезова.

По думите на Сербезова безспорно ваксинацията е най-успешният метод за ограничаване на всякакъв вид инфекции. Тя посочи, че може би в началото кампанията е започната „не много удачно, даже погрешно, защото в повечето държави приоритетните групи бяха възрастното население“. Изпуснато е ценно време по отношение на кампанията, но ние ще направим такава“, каза новият здравен министър.

Асена Сербезова отбеляза, че ваксините не са 100% ефикасни и никой не го е твърдял. Част от тях са ефикасни около 94-95%, други – около 60-70%, но дори и ваксинирани да се разболеят, вероятността да попаднат в болница и там да се усложнят е много малка. 80% от хората, попаднали в болница по повод на COVID, са неваксинирани, посочи тя.

Според здравния министър има нужда от кампания сред всички групи от населението, включително сред депутатите. „Дори лекари и фармацевти, с които разговарям, понякога не успяват да разчетат правилно информацията, която ни дава науката. Често се дискутира, че ваксините са експериментални продукти. Те не са такива, разрешени са под условие, но това означава, че към тях е насочена светлината на прожектора и повече от всички други лекарства те се следят стриктно“, поясни министърът. 

Според нея трябва да се повиши здравната култура и здравното образование, защото няма нито един лекарствен продукт, който да е на сто процента безопасен и всеки такъв може да има нежелани лекарствени реакции. „Те не се проявяват при всеки, така както не всеки, който шофира, катастрофира. Има степен на вероятност за поява на нежеланите лекарствени реакции и за конкретни случаи има противопоказания, но това са много ограничени групи от населението“, каза Сербезова.

„Ваксинираните не получават 100% защита, но когато се заразят, ще боледуват по различен начин. Боледувах в началото на пандемията, когато още нямаше ваксини. Боледувах два месеца, предписаха ми три антибиотика и дори започна да ми се оформя херния от кашлица. По-късно, вече като ваксинирана, се заразих отново и боледувах два дни“, сподели личния си опит Сербезова.

Тя е категорична, че ваксинацията трябва да е доброволна и трябва да има разяснителна кампания, която да бъде проведена по друг начин. „Липсата на комуникационна кампания и това, че ваксините се появиха бързо, отдръпна много хора. Може би и това, че осигурихме правото на избора, също допринесе за по-малкото ваксинирани“, каза Сербезова.

Ще се анализират резултатите от въвеждането на зеления сертификат, потвърди тя. Според нейните дългогодишни наблюдения на законодателството и различните видове мерки са формални.

„Когато се въвежда някаква мярка, трябва да се прогнозира нейния ефект и след това, когато се въведе, да се отчете този ефект дали е постигнат. Едно отговорно решение какви да са бъдещите мерки трябва да бъде взето на базата на тези данни“, заяви министърът.

Сербезова очаква сериозен анализ от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) и Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). „Дори не смея и да си мисля, че не са правени тези анализи до този момент. Очаквам да ги видя. Ако не ги видя, ще бъде направено задание в най-кратък срок тези анализи да бъдат изготвени“, каза тя.

За най-спешните си действия като министър тя каза, че ще анализира състоянието на болничните заведения. В зависимост от това, което видя като показатели, може да се наложат и ревизии. Смятам да извикам и трите страни по казуса с болница „Лозенец“, за да видим дали това е най-удачният вариант, каза още здравният министър.

Тя коментира и въпроса с доплащането за лечение от пациентите като един от главните проблеми за решаване в сектора. По думите ѝ когато се дигитализират всички процеси, голяма част от проблемите, включително и доплащането, ще бъдат решени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
кампания да се чете тормоз.А за аптекарката това е по-скоро рекламна.. кампания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още