IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сред кандидатите за шеф на Норвежката централна банка - шофьор, пекар и... Столтенберг

Основен конкурент на генералния секретар на НАТО е сегашният заместник-председател на банката Айда Уолдън Баш

16:50 | 14.12.21 г. 4
<p>
	Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.&nbsp;<em>Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е сред кандидатите за следващ председател на Норвежката централна банка, съобщи финансовото министерство на страната, цитирано от Ройтерс.

Столтенберт и основният му конкурент за поста, заместник-председателят на Norges Bank Айда Уолдън Баш заявиха, че са били насърчени от министерството да се кандидатират.

„Финансовото министерство се свърза с мен през ноември и ме попита дали бих обмислил да се кандидатирам за поста. Сега го правя и това е пост, за който съм много мотивиран“, заяви Столтенберг пред агенция NTB.

Макар че позицията е отворена от 1 март, Столтенберг първо ще трябва да изпълни мандата си в НАТО, който е до края на септември 2022 г.

Столтенберг, който е икономист по образование, беше премиер на Норвегия от 2000 до 2001 г. и от 2005 до 2013 г., преди да стане ръководител на НАТО на следващата година. Той също така е бил министър на финансите.

Уолдън Баш, която е смятана от много икономисти за основен претендент, е единствената жена сред 22 кандидати.

„Кандидатствам за позицията на председател на централната банка след диалог с финансовото министерство. Като заместник-председател имам добър поглед какво изисква позицията и съм мотивирана за работата“, заяви тя в комюнике.

Успешният кандидат ще отговаря за определянето на лихвите и за надзора над влиятелния Норвежки държавен фонд, който е най-големият в света с активи за 1,4 трлн. долара.

Столтенберг, който е магистър по икономика, не е работил в централната банка.

Уолдън Баш има докторска степен по икономика и стана първи заместник-председател през април 2020 г. Тя е била изпълнителен директор за паричната политика четири години и ръководител на финансовата стабилност една година.

Тя е работила също като икономист в Handelsbanken Capital Markets в Осло. Ако получи позицията, Уолдън Баш ще стане първата жена ръководител на Норвежката централна банка от създаването ѝ преди повече от 200 г.

Ойстейн Олсен, който сега е председател на централната банка, ще навърши 70 години през януари и обяви тази година, че ще се оттегли в края на февруари, десет месеца преди изтичането на втория му шестгодишен мандат.

Повечето норвежки държавни ръководители се оттеглят до навършването на 70 години.

Сред останалите кандидати има няколко студенти и пенсионери, както и шофьор на автобус и пекар, което често се случва, когато в Норвегия бъде обявена позиция за ръководен пост в държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 6
korn
преди 2 години
Кажи им на бедняците от Норвегия къде е истината. Ако имаха повече такива умни хора като теб нямаше да са толкова, а щяха да са като нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Време е централните банки да бъдат упрявлявани от порнозвезди за да няма съмнения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
++10000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
След като акушерка можеше да бъде военна министърка на ФРГ, защо и метач да не може да бъде цевнрален банкер? Стига да е с щарени гашти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още