IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Минчева: Бизнесът в България показва плах оптимизъм

Трябва да има механизъм, който при покачване на минималната заплата да отчита социалните критерии и икономическото развитие, посочи зам.-председателят на БСК

21:12 | 14.12.21 г. 1
Мария Минчева: Бизнесът в България показва плах оптимизъм

Тя подчерта, че се наблюдават положителни очаквания към бъдещето.

"Макар и плахо, наблюдава се обръщане на тенденцията към по-позитивна“, е изводът ѝ след анкета на БСК сред 800 предприятия от различни сектори на българската икономика.

Минчева поясни, че около 80% от анкетираните представляват сектора на услугите и търговията – "тези, които най-много желаят да споделят своето виждане са най-засегнати от пандемията“.

От макроикономическата картина се наблюдава спад на тези, които в сравнение с миналата година отчитат влошаване на бизнес средата.

Според нея 2020 година беше изключително негативна за бизнеса. "Тази година отново числата са големи, над 70% от фирмите отчитат влошаване, но в сравнение с миналогодишните близо 90%, това е един индикатор, че бизнесите започват да виждат светлината в края но тунела", посочи зам.-председателят на БСК.

Минчев обясни, че част от затрудненията, които изпитват предприятията, са свързани с пандемията, но други продължават да се трупат и даде за пример липсата на оборотен капитал. Този проблем е посочен като основна пречка от около 80% микро- и малки компании.

Сред другите затруднения пред дейността на фирмите са липсата на достъп до работна ръка (около 80% посочват липсата на тесни специалисти и изпълнителски състав), бюрокрацията, корупцията и неефективната съдебна система. "Това са теми, които предизвикват изключително негативен коментар", подчерта Минчева.

Тя обърна внимание на факта, че въпреки плахото подобрение в състоянието на предприятията  инвестиционната активност не се възвръща.

"Миналата година голяма част от фирмите спряха плановете си за инвестиции или направиха инвестиции за промяна на работната среда, така че да се адаптират към ограниченията, които Covid наложи. Значителна част от тях продължават да задържат плановете за инвестиции, но се наблюдава слаб ръст в намеренията да се извършват вложения. Добрата новина е, че намаляват компаниите, които твърдят, че имат просрочени несъбрани вземания", съобщи други данни от проучването зам.-председателят на БСК.

Минчева съобщи, че в сравнение с миналата година има увеличение на компаниите, които са се възползвали от антикризисните мерки. "Въпреки това, около една четвърт от респондентите отговарят, че тези мерки не са приложими за тях. И през двете години над 80% отговарят, че се сблъскват с тежка бюрокрация, с бавни срокове", разкри тя.

Зам.-председателят на БСК припомни, че това е и една от основните критики на работодателската организация - за да бъде една подкрепа антикризисна, тя трябва да достигне бързо до нуждаещите се.

"Тези процеси трябва да се оптимизират и дигитализират. Това е апел на бизнеса от десетилетия. Ако имахме електронно управление, голяма част от проблемите нямаше да съществуват или щяха да бъдат много по-малки", препоръча Минчева.

Плановете за увеличаване на минималната работна заплата тя коментира така: "Ние трябва да гледаме общата картина. Действително служебното правителство представи един проект на бюджет, в който не се съдържаха никакви политики, с изключение на нови допълнителни социални разходи. Много често чуваме коментари от типа на: "Ако един бизнес няма 50 лева да доплати за минимална работна заплата, какъв бизнес е той? Той няма място на пазара".

Според Мария Минчева "всъщност нещата са малко по-сложни“.

"Трябва да се изследва как въздейства увеличаването на минималната работна заплата върху заетостта, икономическото развитие, инфлацията и т.н. Нашето притеснение е, че едно необосновано покачване на минималната работна заплата би бил проинфлационен фактор. Нашият стремеж е да има механизъм, който да отчита, освен социалните критерии и икономическото развитие. Такъв механизъм няма засега изработен", потвърди зам.-председателят на БСК.

Каква беше годината през погледа на бизнеса? Какви са очакванията за 2022 година? Каква е позицията на бизнеса за въвеждането на зелен сертификат на работното място?

Целият коментар вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
grainis
преди 2 години
Оптимистът е зле информиран песимист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още