IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания планира над 16 млрд. евро инвестиции за зелена енергетика

Част от средствата са по Плана за възстановяване, а останалите - частни инвестиции

10:29 | 15.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Испания ще отдели 6,9 млрд. евро от средствата по Плана за възстановяване за зелена енергетика, съобщава Ройтерс. Парите ще бъдат използвани за изграждане на възобновяеми мощности, зелен водород и технологии за съхранение на енергия през следващите две години. Надеждите на правителството са, че ще успеят да привлекат и 9,45 млрд. евро частни инвестиции.

Тези общо над 16 млрд. евро ще създадат 280 хил. нови работни места, сочат разчетите на енергийния министър Тереса Рибера. Първите разяснения как ще бъдат реализирани правителствените планове ще бъдат публикувани през следващата седмица, допълни още тя.

На този етап е ясно, че 1,55 млрд. евро от средствата по Плана за възстановяване ще бъдат използвани за зелен водород. Испания има много добри условия за развитие на подобни проекти - достатъчно слънцегреене и вятър, както и добре развита газова инфраструктура.

Водородът в момента се произвежда основно от изкопаеми горива, но по този начин той не е "чист" и не отговаря на екологичните цели на ЕС. Зеленият водород се произвежда чрез електролиза на вода, но процесът изисква много енергия и ако тя не е от възобновяеми източници, водородът съвсем не е въглеродно неутрален.

Плановете на Мадрид са да изградят 4 гигавата мощности за производство на водород до 2030 година, което е 10% от целите, заложени от Брюксел за общността.

Средства от Плана за възстановяване ще бъдат насочени още за изграждане на "умни" мрежи, съхранение на енергия, обучения и проучвания за зелена енергетика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още