IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабостта на Китай и Русия, а не тяхната сила, повишава риска от война с Америка

Той се състои в нарастващото убеждение на елитите в Пекин и Москва, че предимствата на САЩ и техните съюзници ще се увеличават, освен ако не направят нещо скоро

09:24 | 25.12.21 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Рискът от конфронтация между САЩ и Китай е по-голям, отколкото е бил от десетилетия, като е възможен въоръжен конфликт, предизвикан от китайски действия срещу Тайван, пише за Wall Street Journal Андрю Мища, декан на Колежа по международни въпроси и сигурност към Европейския център за анализи на сигурността „Джордж Маршъл” в Гармиш-Партенкирхен. 

В „Обречени на война: Могат ли Америка и Китай да избягат от капана на Тукидид?“ (2017), Греъм Алисън оприличи ситуацията с Пелопонеската война, която атинският историк е смятал за неизбежна, защото Спарта се е страхувала от надигащата се мощ на Атина.

Истинската причина за сегашното напрежение е по-малко свързана с упадъка и възхода на великите сили, отколкото с възприятията за заплахите, оценките за баланса на силите, автономните преценки и вътрешните решения, които движат Китай и Русия вече няколко години. (Те все повече се съгласуват в опозицията си срещу САЩ и международния ред след Студената война.) Увеличаващата се заплаха от интензивна война се ръководи от нарастващото убеждение на елитите в Пекин и Москва, че предимствата на САЩ и техните съюзници ще се увеличават (което прави победата все по-недостижима), освен ако не направят нещо скоро.

Има три основни причини, поради които Китай и Русия може да искат да се изправят срещу САЩ и техните съюзници по-рано, отколкото по-късно, вероятно в рамките на пет години. Първо, на американската армия ще й е необходимо време за преструктуриране от борбата с тероризма към интензивен конфликт с велика сила. Стратегията за модернизация на армията, публикувана през 2019 г., определя 2035 г. като краен срок за трансформирането й в многофукнционална сила. От руска или китайска гледна точка това означава, че всяка допълнителна година ще измества баланса, който в момента ги благоприятства в някои области, в полза на Америка.

Вторият фактор са вътрешните условия в САЩ и Европа. Западните демокрации са ударени от тройния ефект на ковид; все по-острата масова имиграция, на която техните правителства изглежда не могат да отговорят ефективно; и надигащата се културна революция, особено в САЩ, която вероятно ще достигне своя връх през следващите две години. Това засегна националното сближаване в целия Запад, подхрани недоверието в правителствата и пося семена на съмнение, че наследените демократични институции и процеси са в състояние да отговорят на основните изисквания на управлението и да задоволят гражданите. След като Америка веднъж излезе от сегашната си вътрешна турбуленция в стил 70-те години на миналия век, реконсолидираните САЩ, с ключовите си производствени вериги за доставки, върнати обратно от Китай, ще представлявят много по-страховит враг за Пекин и Москва от днес.

Добър индикатор са последните доклади, че САЩ са направили качествен скок в технологиите за хиперзвукови ракети, който вероятно ще елиминира предимството, което Русия и Китай се надяваха да запазят чрез инвестициите в собствените си програми. Независимо от тяхната бурна пропаганда, Пекин и Москва ясно осъзнават, че американската научноизследователска и развойна база може да бъде мобилизирана за подобряване на способностите на САЩ. Времето е на страната на Америка, когато става въпрос за качеството и сложността на нейните оръжейни системи.

Третият фактор: нарастване на вътрешния натиск в китайското и руското общества. И за двете страни демографските тенденции и настоящите прогнози рисуват мрачна картина. През 2021 г. Китай отчете първия си прогнозиран спад на населението след глада, който придружава „Големия скок напред“ на Мао Дзедун от края на 50-те години. С официален коефициент на раждаемост от 1,3 деца на жена - далеч под този на заместване от 2,1 и отчасти в резултат на политика за едно дете, която вече е облекчена - има достоверни предвиждания, че населението на Китай ще достигне своя пик през 2022 г. и че ражданията ще продължат да намаляват, като починалите ще надвишават новородените с 6 милиона през 2025 г. Населението на Русия пък се очаква да намалее от 146 милиона днес до 121 милиона през 2050 г.

В исторически план войните често са започвали поради грешни изчисления, базирани на неточни разузнавателни оценки и подценяване на врага. В случая на стратегическата конкуренция на САЩ с Китай и Русия, рискът от война се е увеличил не поради техния подем, а поради начина, по който те оценяват реалните краткосрочни последици от решението на Вашингтон да пренасочи отбранителната си стратегия от борбата с тероризма и вътрешното изграждане към съревнованието и евентуално конфликта с великите сили. Дали ще избухне война ще зависи от това колко силно Пекин и Москва се страхуват от глобална промяна в баланса на силите през следващото десетилетие и колко нетърпеливи ще бъдат да използват настоящите относителни предимства, които смятат, че имат, за да преоформят света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 6 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Щом википедията ти е източник, ясен си ми. Оди некъде другаде да се периш с википознанията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
Да си чувАл, че СССР е плащал за всичко, което е получено? Плащали са в злато, метали, стомана, мед и пр. суровини, с които СССР е бил богат. Единственото, което не е платено, са тези неща, които не са били употребени и са върнати на Щатовете. От това САЩ си изкараха много добри пари и излязоха от войната много по-силни. А разсипаният от войната СССР беше веднага взет на американската мушка и вече е имало планове за атомна бомбардировка. Та за такива съюзници става въпрос - търгаши и готови убийци. Малко след войната е създадено и НАТО. Целите и досега не са променени, въпреки че СССР отдавна го няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 7
Стенси
преди 2 години
"Намесата на САЩ във двете войни беше решаваща, неслучайно Сталин споделя пред Хрушчов, че без американската помощ СССР не би могъл да спечели войната". https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B5%D0%BD%D0%B4-%D0%BB%D0%B8%D0%B7
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 5
Стенси
преди 2 години
Незнание или сляпа пристрастност? Законът, с който е дадено началото на програмата "Заем-Наем", влиза в сила през март 1941 г. и дава възможност на САЩ да предоставя оръжия, провизии и суровини на стратегически важни държави, които воюват с Германия и Япония. Това основно са Великобритания, СССР и Китай. САЩ изпраща помощ на стойност близо 50 млрд. долара (равняващи се на 608 млрд. долара към 2020 г.), а помощта за СССР се равнява на 11.3 млрд. долара. В допълнение голяма част от помощта на стойност 31 млрд. долара, изпратена на Великобритания, също е предадена на Съветския съюз с конвои през Баренцово море до Мурманск.Най-видимата част от помощта е предоставянето на 400 000 джипа и камиони, 14 000 самолета, 8 000 трактора и строителни машини, както и 13 000 танка.Всъщност най-значимата помощ, която СССР получава през "Заем-Наем", е за покриването на чувствителните точки в съветското производство бензин, експлозиви, алуминий, цветни метали, радио-комуникация и др., казва историкът Борис Соколов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Коментариите ти все на непреточено зеле вонят. Още зимата не е дошла като хората, а вече готово за изхвърляне. И това ще стане. Бъди рахат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Царевично дете - живееш в една отиваща си реалност :( Да, в САЩ и ЕС все още мнозинството са бели, традиционно от християнската религия. Но това се променя с ужасяваща скорост. Кажи ми - къде е християнството - при насилственото насаждане на всевъзможните гнъсни извратeнячества? При преименуването на Рождество на "сезонен празник"? При изгарянето на Нотр Дам? При признаването на 38 пола? Християнството като фундамент на държавата, сега е запазено именно в Русия и в още някои страни като Полша - навсякъде другаде то е ПРЕСЛЕДВАНА и унижавана религия !!! Апропо - тия дето насаждат извратeнячеството нз как ще се разберат и с талибаните, ама това не е мой проблем !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Чepньо (айде да не казвам думата с: "Н") тия приказки как САЩ спечелили войната, криейки се зад океана, сме ги чували. Добре, че Т-34 нямало да могат да стрелят без великите американци. СССР са купували военно продоволствие от САЩ срещу злато !!! Толкова за "великата помощ" на тая държава... впрочем единствената в историята на държавно ниво. Във всички други изброени от теб случаи, на Русия е помагала не държавата САЩ, а великият американски народ на доброволни начала - народ, в който аз не спирам да вярвам, напук на всичко !!! Това не означава, че тази помощ ще се повтори, т.е. че ще има нужда от това. Русия е по-силна от всякога именно в производството на храни - и все по-силна става. Вече е в топ 10 на износителите на месо, след като години наред вече е 1 в износа на пшеница. Разбира се за някои неща си прав - за защитата на собствеността. Обясни ми обаче как точно защитават собствеността в САЩ, където т.нар. "борци срещу расизма" - озверялата престъпна cгaн - мародерства, граби, пали, а назначените от "демократите" кметове и губернатори не само че не си мърдат пръста да я озаптят, но дори я насърчават? Именно тогава Америка бе ударена в самото си сърце и залитна над ръба на пропастта !!! Защитена ли е собствеността в Германия, където берлинските власти искат да конфискуват хиляди жилища на частни компании? А у нас - където на едно диво плeмe полуофициално вече е разрешено да граби колкото си иска? Ти да си чул в Русия някакви нигъpи или хъхpeци да грабят и тероризират хората, а властите да ги гледат безучастно? Или в Китай? Ти все едно си заспал 93-та и сега се събуждаш. Напротив - всичко, което изброяваш, го има в Русия - и силна централизирана власт, и местно самоуправление с нужните правомощия, и добра среда за бизнес и защита на собствеността. Имаш ум и знания, ама болнавото русофобство ги е изперверзило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Зелков, ти си наркoман, нали? Твоята Европа искаше да прекръсти Рождество Христово на... "СЕЗОНЕН ПРАЗНИК", за да не се дразнели "нехристияните". И понеже нз някой нормален атеист да се дразни от Коледата, очевидно е, че ЕК трепери да не ядоса талибанците !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 5
cherney
преди 2 години
Всякакви брътвежи за това как Русия ще се надигне и ще срази омразните САЩ могат да бъдат плод или на някаква тежка алкохолна интоксикация, или на бълно безхаберие на този, който твърди това. Единственото общество, което може да се развива е това, в което съществува защита на собствеността и договорите, свободна инициатива и сменяемост на властта. Русия в настоящия си вид като сбор от стотици различни по менталност, етнос и мироглед общности може да просъществува само като държава, в която не е налице вертикал на властта, водещ към Москва, а като децентрализирана / със силно местно самоуправление / федерална демократична държава с пазарна икономика, независим съд и частна собственост, която се защитава от закона. Нито едно от тези неща не е налице в страната. В тази връзка, подобен проект на държава в съвременния свят е невъзможно да просъществува в дългосрочен план.Понеже тук често редица колосални олиггофрени като Императора, марков и още един полуддебил / Пирамида или нещо от сорта / много често обичат да давата примери със САЩ и отношенията им с Русия, ще припомня няколко факта. САЩ е единствената държава в историята на Руската империя, СССР и настояща Русия, която неколкократно е помагала на страната. Друга подобна държава няма. През 1892-1893 година именно САЩ е страната, която помага на гладуваща Русия, като на тази тема има и две великолепни картини на руския художник Иван Айвазовски - "Раздача продовольствия" и "Корабль помощи". На първата картина руски крепостен селянин развява американски флаг, между другото. Следващата помощ е през 1922-1923, когато над десет милиона руснаци са спасени от глад благодарение на САЩ. За благодарност поставената признателна табела на една сграда в гр.Уфа е свалена по разпореждане на комунистическата партия. Третият път, когато САЩ протягат ръка към Русия / по това време СССР / е ВСВ и закона Land Lease. Съветските "Катюша" са на шаси Студебейкър, съветската артилерия е теглена от американски камиони "Ford" и "Jeep", половината барут е щатски, а също така и половината алуминий, използван от съветите през войната. Плюс облекло, храна и прочее. Легендарният Т-34 е можел да стреля благодарение на машини, доставени от САЩ, между другото. Горецитираните крайно ограничени форумци вероятно не знаят кой е автора на твърдението "СССР нямаше да спечели войната без помащта на САЩ", но по празниците могат и да научат. А четвъртият път на подкрепа от САЩ е след падането на Берлинската стена, когато в Русия просто нямаше какво да се яде. По това време живеех с родителите ми в Ленинград / сега Санкт Петербург / и добре помня това време за разлика от истинския български русофил, който нито е бил в Русия, нито говори езика. Операция "Providing hope" струваше на САЩ 50 млрд. долара и включваше доставка на храни в рамките на няколко години. От този период е известен израза "ножки Буша", ама местните русофили едва ли знаят и това какво означава. Е, по празниците могат и да научат.Научете я тази история, че изглеждате крайно нелепо с това сляпо русофилство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 10
korn
преди 2 години
Ти добре ли си? В САЩ най голям процент от населението са бели а християнството е основна религия, дори и черните са християни.. В Австралия, Канада, Великобритания и всички държави от ЕС над 90 процента от населението са бели а религията е християнство. Това са фактите. Но както отбелязахме ти не знаеш история, не четеш и статистики и факти, ти си просто едно нещастно момче което мрази белите християни, сигурно си *** или мюсулманин. Чустваш се отритнат от обществото и тръсиш утеха в ласките на някои от твоите мюсулмански братя. Мечтата ти най вереочтно е Русия или Китай да изтрепе с атомни бомби лошите християни. Фен си на Путин, Асад, Садам, Кадафи, Дзин Пин. Мечтата ти е да работиш на бензиностанция и да си представяш как отказваш да налееш бензин на някой европеец. Имаш портрет на Путин на стената как язди гол кон и вечер се търкаш у него и стенеш като жена. Айде изчезвай от тука и не ни занимаваш с първобитните си ценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още