IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барбадос отваря посолство в метавселената

Карибите все повече се налагат като дигитален рай за иновации

16:07 | 15.12.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Светът може да се готви да посрещне 2022 г., но една малка държава в Карибите вече е готова за 3022 г.

Когато Барбадос – с население от точно 287 370 души, отвори следващото си посолство, почти всеки на планетата ще може да почука на вратата. Дипломатическата мисия ще се намира в Децентраленд – онлайн свят, или ако предпочитате метавселена, достъпна чрез компютър и очила за виртуална реалност.

Скептиците да си записват: парцел за създаване на имот в Децентраленд бе продаден за 2,43 млн. долара. Gucci, Christian Dior и Ralph Lauren продават виртуални дрехи в 3D светове. Според Grayscale метавселената дава „възможност за приходи за трилиони долари“.

Така че виртуалните посолства са неминуеми, посочва Габриел Абед, човекът зад инициативата за дигитална дипломация на Барбадос.

„Това ще промени начина, по който светът работи“, казва 35-годишният Абед в телевизионно интервю от Дубай, където е посланик (в реалния свят) на страната за Обединените арабски емирства. „Посолството е дреболия. Големият въпрос е какво правителствата могат да правят заедно, когато земята вече не е физическа и ограниченията вече не са част от уравнението“, пита той.

Още преди Facebook да смени името си на Meta през октомври, т. нар. метавселена вече растеше с бързи темпове.

В общи линии метавселената представлява онлайн пространство, където хората могат да общуват в реално време чрез аватари. Децентраленд позволява на потребителите да купуват и продават дигитално изкуство и виртуални парцели „земя“, както и да посещават виртуални концерти с реални изпълнители.

Но според Абед метавселената също така има и по-съществени аспекти, особено за малки, силно задлъжнели страни като неговата.

„Става въпрос за дипломатически паритет. Просто не можем да поддържаме 197 дипломатически мисии по света“, посочва той. „Осъзнаваме, че сме държава на остров от 166 квадратни мили – ние сме миниатюрни – но в метавселената сме толкова големи, колкото Америка или Германия“, казва той.

Мисията на Барбадос по всяка вероятност ще струва между 5000 и 50 000 долара, но всички разходи са покрити от „петцифрено“ дарение от Децентраленд. Други потребители също така предлагат да дарят земя.

„Цената не е толкова лоша“, допълва той. „Това е само частица от това, което ще ни струва физическо посолство“, казва дипломатът.

От Децентраленд не са отговорили на имейли със запитвания за коментар.

По думите на Абед проектът цели и поддържането на връзката на източнокарибския остров със световния технологичен напредък.

„Не искате тепърва да запознавате гражданите си с интернета през 2021 г.“, отбелязва той. „Същото е и с метавселената, не искате да чакате до 2030 г., когато това нещо ще е част от ежедневните социални интеракции, за да започнете да обяснявате какво е“, допълва Абед.

Последна актуализация: 08:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Очаквам всеки момент харвардите да се усетят и те хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
той вече се е позиционирал там в некое таванско помещение и ще ни облъчва с пропаганда докато обикаляме да зяпаме витрините с червените фенери ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Вовата ще го играе виртуално зелено човече! разбираш ли... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
уу ... аз викам е са дядя вова ще иде да подкрепи прогресивните сили с ту-160 и 750 килограмови бомби и ракети ... а той ... предател ... !! ... леко съм разочарован от теб и твоето залитане по западните архаични техники , вместо да се възползваш от модерните технологически чудеса на прогресивният свят от БРИКС ... !! ... черна точка на стен газетата ти пиши ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Аз пък ще донеса демокрацията над това посолство с виртуален В-52 и 500 килограмови бомби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
е да *** там нема посолства.. да ловят покемони. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
яко... все бананови държави кълат на подобни измами... що за глууупост е да си купиш виртуален имот с реални пари... в смисъл че не е нещо ново, подобни игри има поне от 10 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още