IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големи офиси в САЩ се превръщат в складове за електронна търговия

Все повече компании отвъд Океана се ориентират към постоянна работа от разстояние

21:20 | 15.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Lisa Maree Williams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Lisa Maree Williams/Bloomberg

Комплексът край Чикаго на Allstate Corp. с взаимосвързаните си сгради, добре поддържана среда и огромен паркинг въплъщаваше новата визия за американските офиси, когато отвори врати през 1967 г. Сега тази визия е мъртва, пише Wall Street Journal.

Застрахователната компания постигна сделка миналия месец да продаде комплекса. Новият собственик планира да разруши офис сградите и да превърне обекта Northbrook III в складове за електронна търговия и логистични имоти с площ от около 280 хил. кв. м.

„Не съм си представял, че някога ще живея в свят, в който земята за индустриални площи струва повече от земята за офиси“, коментира Дъглас Киърси-младши, президент на компанията Dermody Properties, която е платила 232 млн. долара за парцела от около 940 декара. „Но ето че е така“.

В същото време служителите, които преди време пътували ежедневно до комплекса на Allstate, ще работят предимно от вкъщи.

Американските офис сгради, в които милиони „бели якички“ отиваха да работят в продължение на повече от век, са в състояние на преоценка. Новопостроени небостъргачи в централни бизнес квартали в САЩ са изправени пред несигурно бъдеще. В момент, когато все повече компании избират да превърнат работата от разстояние или хибридния модел в постоянна част от корпоративната си култура, те се стремят да намалят разходите си за имоти. Остарял офис улеснява решението за прекратяване на наемен договор или продажба на сграда.

В Ню Йорк и Сан Франциско над 80% от всички офис площи са на повече от 30 години, а Чикаго не е много далеч, казва Филип Райън, директор на анализите за офис пазара в САЩ в компанията JLL. Тези три града също така имат едни от най-ниските нива на заетост на офис площите в страната. Под 40% от служителите са се завърнали в офиса към началото на декември, сочат данните на компанията Kastle Systems, която следи колко хора се регистрират на влизане в офис сградите.

Това, което ще се случи с остаряващите сгради в САЩ – дали ще бъдат превърнати в нещо друго, разрушени или подобрени, за да отговарят на съвременните нужди, ще определи как ще изглеждат работата, модерният град и околностите му през идните десетилетия.

Някои големи офис комплекси ще последват Allstate в обслужването на електронната търговия и ще се превърнат в снабдителни центрове за процъфтяващите онлайн продажби. Това е особено привлекателно за офиси, които се намират в пренаселени градове, където търговците на дребно не разполагат с много складове „от последна миля“.

Компанията Bridge, която подаде оферта за централата на Allstate, подписа договор за придобиването на редица офиси в няколко големи американски града и за превръщането им в разпределителни центрове.

Предприемачи се стремят също да превърнат офиси в околностите в училища или лаборатории, казва Райън. В градските центрове превръщането на офис кули в жилищни сгради и хотели също става нещо обичайно. Още преди пандемията предприемачи в Долен Манхатън превръщаха офис сгради от началото на 20-и век в жилищни кули, които станаха популярни сред трейдърите на Wall Street и помогнаха за развиването на финансовия квартал като жилищен район.

Но тези преустройства може да са сложни и да не предложат широко приложими решения. Градски офис сгради, построени в средата на века или по-късно, обикновено са по-големи от тези, които са превърнали в апартаменти в Манхатън, и по-новите сгради често имат твърде много площи без прозорци, за да бъдат преустроени в жилища. Други може да се натъкнат на проблеми с местните градоустройствени правила, ако собственик опитва да промени предназначението на имот. Офис сгради, които са надживели полезността си и не са подходящи за преустройство, може просто да бъдат изоставени.

Но някои ръководители в имотната индустрия твърдят, че големи крайградски локации може да продължат да процъфтяват като офиси. Capital Commercial Investments купи през ноември бивш офис комплекс на компанията за търговия на дребно J.C. Penney в Плано, щата Тексас, с планове да го модернизира и да го отдава като офиси. Компанията купи преди време бившата централа на American Airlines във Форт Уърт, щата Тексас, и други големи корпоративни комплекси.

Подобни проекти имат смисъл на пазари, където има силно търсене на офис площи и приток на служители, казва Дъг Агарвал, основател и президент на Capital Commercial. Неговата компания е освежила големи крайградски комплекси, като е добавила стъкло, махнала е плочки на тавана и е подобрила технологиите, а също така е намалила размерите на спортните зали и на зоните на социални контакти.

Някои компании запазват офисите си, въпреки че предлагат по-гъвкави решения за работа. Счетоводната и консултантска компания PricewaterhouseCoopers даде на повечето си служители в САЩ тази година възможност да работят от разстояние в континенталната част на САЩ. Компанията съобщи, че 40 хил. служители, работещи с клиенти, може да работят от локация, която изберат. Около 20% от служителите са избрали да го направя, а останалите все още искат да работят на място с клиенти или в офисите на PwC няколко дни в седмицата.

Компанията запазва съществуващите си офиси, за да може да наема още служители и да има гъвкавост по отношение на работата си, заяви президентът на PwC Тим Райън.

След като продаде централата си, Allstate ще запази два по-малки офиса в центъра на Чикаго и обекти в други градове. Но компанията очаква много служители да работят през повечето време от вкъщи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още