IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основните европейски индекси отчетоха ръстове в очакване на решенията на Фед

Книжата на най-големия търговец на дребно на модни стоки в света Inditex поевтиняха с 2,6%, след като отчете по-слаби от очакваното тримесечни данни

19:45 | 15.12.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Технологичните акции поведоха ръстовете на повечето от основните европейски борси в очакване на края на заседанието на Федералния резерв на САЩ, на което се очаква служителите на централната банка да сигнализират за по-бързо оттегляне на пандемичната програма за изкупуване на активи, съобщава Ройтерс.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,26% до 470,76 пункта след като отчете преди това пет поредни сесии на червена територия.

Германският индекс DAX отчете ръст от 0,15 на сто до 15 476,35 пункта.

Френският измерител CAC записа повишение от 0,47% до 6927,63 пункта.

Британският показател FTSE се понижи с 0,66% до 7170,75 пункта.

Технологичните акции, които обикновено поевтиняват на фона на очакванията за покачване на лихвите, отчетоха 1,3% ценови ръст.

Във вторник Европейската централа банка представи прогноза, според която очаква инфлацията да остане под 2-процентната цел както през 2023 г., така и през 2024 г. Въпреки че ръстът на потребителските цени за следващата година ще е над прогнозираните 2,2% през септември, след това ще се забави.

Инвеститорите обърнаха внимание и на предупреждението на Английската централна банка (АЦБ) относно рисковете около криптовалутите. Ако цената на криптовалутите спадне рязко, това би могло да има голям индиректен ефект, заяви заместник-гуверньорът на АЦБ сър Джон Кънлиф Той посочи, че към момента 0,1% от средствата на английските домакинства е в криптовалути. Около 2,3 млн. души са притежатели на такива активи, а средната сума е около 300 паунда на човек.

европа европа

Трейдърите реагираха и на данните за инфлацията в Испания и Великобритания. През ноември инфлацията в Испания се запазва на рекордно високо равнище. За втори пореден месец цените в страната продължават да поддържат най-високото си ниво от 29 години насам. През миналия месец индексът на потребителските цени е отбелязал ръст от 5,5% на годишна база, което е най-бързият темп на растеж от 1992 г. насам. За сравнение, увеличението в показателя през октомври бе 5,4 на сто.

В същото време инфлацията във Великобритания за ноември се ускорява с 5,1% на годишна база. Очакванията на икономисти бяха за ускоряване на инфлацията с 4,7% през ноември, показват данни от анкета на Ройтерс. Прогнозите на централната банка на страната бяха за 5% инфлация през пролетта на 2022 г., преди да достигне целта за 2% равнище към края на 2023 г.

При индивидуалните акции книжата на най-големия търговец на дребно на модни стоки в света Inditex поевтиняха с 2,6%, след като отчете по-слаби от очакваното тримесечни данни.

Цената на акциите на шведската H&M се понижи с 2,5 на сто.

Книжата на Generali поскъпнаха с 0,6%, след като италианският застраховател обяви, че ще изплати до 6,1 млрд. евро на акционерите чрез дивидент и обратно изкупуване на акции.

DCC отчете 6,7-процентен ръст в цената на акциите си, след като обяви придобиването на Almo Corp. за 610 млн. долара.

В същото време книжата на IAG поевтиняха с 2%, след като компанията майка на British Airways, заяви, че е в напреднали преговори за закупуване на конкурента Air Europa от испанската Globalia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Основните европейски индекси отчетоха ръстове в очакване на решенията на Фед >> Ako слушаш журналята, тоа ФЕД е господ! Кой ли не му се кланя.. Ммм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още