IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния отлага приемането на еврото за 2029 г.

Това ще е поредното отлагане на целевата дата, за да може страната да покрие критериите за влизане в еврозоната

14:29 | 16.12.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ioana Epure/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ioana Epure/Bloomberg

Румъния ще отложи приемането на еврото за 2029 г. Това съобщава първият заместник-управител на Националната банка на Румъния Флорин Джорджеску, цитиран от онлайн медията intellinews.com.

Следващият доклад за приемането на еврото в Румъния ще определи 2029 г. като целева за влизане в еврозоната, допълва Джорджеску.

Оценката отчита текущото състояние на основните макропоказатели в страната, които изискват съществени корекции и време за постигането им.

„Липсата на политическа воля на вземащите решения в правителствата, управлявали след присъединяването на Румъния към ЕС през 2007 г., се доказва от факта, че Румъния се е променила, което налага и промяна на целевата година за приемане на еврото“, обяснява той.

Първоначално Румъния определи 2014 г. като цел за приемане на еврото, но крайният срок беше многократно преразглеждан, припомня медията. Влизането в еврозоната беше отлагано за 2019 г., после за 2024 г., а сега явно ще има още едно отлагане с 5 години.

Румъния имаше прозорец от възможности между 2015 и 2017 г., когато можеше да кандидатства за влизане в подготвителния механизъм на еврозоната ERM II. По това време страната отговаряше на всички критерии за номинална конвергенция, определени от Договора от Маастрихт (за ценовата стабилност, устойчивостта на публичните финанси и задлъжнялостта, стабилността на обменния курс и нивото на дългосрочните лихвени проценти).

В момента Румъния не покрива всички критерии.

„След Хърватия и България вероятно ще стане тихо на фронта на разширяването на еврозоната за много дълго време. От гледна точка на останалите настоящи потенциални кандидати за еврозоната – Чехия, Унгария, Полша и Румъния икономическите аргументи, макар и от различни ъгли, за присъединяване към момента не са убедителни“, пишат икономистите на Еaiffeisen в коментар за bne IntelliNews по-рано през годината.

Хърватия, която влезе в ЕС през 2013 г., се очаква да се присъедини към еврозоната в началото на 2023 г., а България – през 2024 г., макар че страната не е постигнала особен напредък, посочва медията.

Още бившият премиер на Румъния Флорин Читу заговори за отлагане на целевата дата за прием на еврото от 2024 г. за периода 2027-2028 г.

В последния си доклад за конвергенцията, публикуван през юни, Европейската централна банка заяви, че Румъния се нуждае от ориентирани към стабилност икономически политики и широкообхватни структурни реформи, за да изпълни критериите за конвергенция за влизане в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Много разумно решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още