IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Доналд Тръмп да спечели президентските избори през 2024 г.?

Влиянието на бившия президент на САЩ върху част от републиканския електорат е достатъчно голямо, за да рефлектира върху цялостното представяне на партията

22:38 | 03.01.22 г. 9
<p>
	Бившият американски президент Доналд Тръмп. Снимка: <em>Bloomberg L.P.</em></p>

Бившият американски президент Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg L.P.

Хората, които смятат, че влиянието на Доналд Тръмп върху Републиканската партия е предимно неблагоприятно, постоянно търсят признаци за неговото избледняване.

Мат Луис от Daily Beast отбелязва няколко такива индикатора, от празните места по време на последните публични появи на Тръмп до проблемите при някои от кандидатите, които той е подкрепил. Джош Кроушаар, колумнист в National Journal, смята, че бившият американски президент е дал възможност на опонентите си в партията, като подкрепи бившия сенатор Дейвид Пърдю пред губернатора на Джорджия Брайън Кемп. Ако тези опоненти помогнат на Кемп да надделее, ще освободят останалите републиканци от необходимостта да се кланят пред Тръмп, пише Рамеш Понуру за Bloomberg. 

Много републиканци, които откровено не харесват Тръмп, също се зарадваха през ноември от победата на Глен Янгкин в надпреварата за губернаторския пост във Вирджиния, тъй като това предполагаше, че тяхната партия може да си върне някои от избирателите, които Тръмп отблъсна по време на своя мандат, като същевременно заздрави влиянието си върху вече привлечените от него.

Очевидната лоша новина за противниците на Тръмп – нещо, което нито Луис, нито Кроушаар отричат – е, че Тръмп запазва голямо влияние в партията и остава нейният най-могъщ лидер. По-малко очевидната лоша новина е, че той е по-силен, отколкото изглежда.

Има две причини за тази скрита сила. Първата е свързана с интереса на републиканските избиратели да спечелят изборите през 2024 г.

Настроените против Тръмп републиканци ще се стремят да ги убедят, ще се изгубят от демократите, ако Тръмп отново бъде номиниран. По време на мандата си той страдаше от липса на популярност и в крайна сметка изгуби битката за своето преизбиране, като сега се концентрира върху личните си оплаквания, а не върху въпроси, които пряко засягат повечето избиратели.

Загубата на президентските избори и особено преизбирането обикновено помрачава политическата репутация на кандидата толкова силно, че той дори не може да опита да се пробва пак след четири години. Глупостите на Тръмп за това, че е спечелил последната кампания със съкрушителен ефект, само за да му я откраднат, отчасти е опит да избегне забвение.

Но не само митовете за 2020 г. ще накарат републиканските избиратели да мислят, че той е жизнеспособен кандидат за изборите през 2024 г. Съществуват и реални доказателства, че той е жизнеспособен кандидат за 2024 г.

Проучване на Wall Street Journal през декември го постави само на един пункт зад Байдън в евентуален реванш. Друго допитване изстреля Тръмп на първото място с два пункта преднина.

Изводът от тези анкетите е, че Тръмп не е сигурен губещ. Ако демократите имат затруднения през 2024 г., неговите ентусиазирани поддръжници може отново да се комбинират с онези избиратели, които неохотно го предпочитат пред демократите, за да му дадат електорално мнозинство.

Втората причина, поради която Тръмп има повече власт над републиканците, отколкото изглежда е, че влиянието му върху част от електората може да има последици за цялостното представяне на републиканците в зависимост от това дали те се обявяват в негова подкрепа или обратното.

Някои републиканци, които искат Тръмп да изчезне, се утешиха от анкети, които показват, че нараства възможността избирателите да се наричат предимно републиканци, а не поддръжници на Тръмп.

Да кажем обаче, че броят на хората, които подкрепят Тръмп се свие до 10% от републиканските избиратели. Ако Тръмп желае и реши да убеди тези 10% да не гласуват за републиканските кандидати, които не го харесват, републиканците няма да могат да спечелят много места. И знаем, че той е готов да го направи.

Джонатан Карл от ABC съобщи, че в последния ден от президентството си Тръмп е заплашил да унищожи Републиканската партия, като създаде нова. Това става само две седмици, след като той лиши републиканците от две места в Сената и следователно от контрол над камарата, като атакува републиканските представители в Джорджия и постави под съмнение честното провеждане на изборите.

Оттогава Тръмп открито говори за това как републиканските гласоподаватели няма да се появят през 2022 или 2024 г., ако републиканците не решат казуса с „измамата на президентските избори от 2020 г.“ – което лесно може да се приеме като заплаха срещу републиканците, които не одобряват неговото виждане. Ако Кемп победи Пердю на изборите, Тръмп вероятно ще започне кампания срещу него без да се притеснява, че демократ ще спечели от това.

Накратко, Тръмп е добре защитен в позицията си на волева фигура в Републиканската партия, като се отличава от потенциалните си съперници с безразличието си към всичко друго, освен към собствените с интереси. Той разполага с ясни политически активи, които му предоставят добър и реален шанс да постигне успех на следващите избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
вече ги е спечелил ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
dd22
преди 2 години
Да 100% може да спечели изборите през 2024, важно е да си следите изборните секции, за да няма измами както през изобрите 2020.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Чу.чЕ.ло
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Неграмотно същество, пише се ***. И после "преподавателче" било, то не може да пише, тръгнало кръжоци да води!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
На младоците никой не вярва, що са расли в една измамно велика Америка - далеч са от реалността. Това самите янки го казват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Тръмп страдал от липса на популярност? Що за слабoyмен ид-и0т може да напише подобна небивалица? Относно "глyпoстите" че бил спечелил предните избори, но му ги откраднали, защо нито върховния съд, нито конгреса се осмелиха да направят разследване, за да докажат, че това са глyпoсти? Защо 21 американски щати отказаха да признаят чучулото за законен президент? Защо рейтингът на чучулото вече е под 30%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Ron Desantis Президент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
korn
преди 2 години
Дано спечели. Липсват гениалните му изказвания и ходове. С Дон Дони беше по забавно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Абе няма ли някой млад кандидат от Републиканците да излезе на избори, кви са тия изчаткали дъpтаци?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още