IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече наематели на офиси в Европа залагат на гъвкави решения

Операторите на гъвкави офис площи в ЕМЕА са прибавили 25 хил. бюра през 2021 г.

18:53 | 16.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Общият обем на гъвкавите работни пространства в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) се увеличава със 155 хил. кв.м през 2021 г. спрямо година по-рано, сочи докладът Flexpansion 2021 на консултантската компания Colliers, който включва 44 ключови офис пазара в региона.

Този ръст се равнява на 25 хил. допълнителни работни места или 285 хил. кв.м новооткрити площи, които обаче се компенсират от 130 хил. кв.м закрити площи и още 23 хил. кв.м изоставени площи. Близо една трета от закритите площи се дължат на оптимизирането на дейността на WeWork в ключови европейски локации като Барселона, Копенхаген, Лондон и Осло.

"Тъй като наемателите все повече се обръщат към гъвкавите решения в подкрепа на новите хибридни работни модели, доверието в сектора се завръща и операторите вече търсят възможности за разширяване. Няколко пазара отчитат нарастващи нива на заетост на гъвкавите работни пространства. Например Дъблин и Копенхаген съобщават, че търсенето е довело до нива на заетост, близки до капацитета", коментира Том Слей, ръководител на отдел "Консултации за гъвкави работни пространства" за региона на ЕМЕА в в Colliers.

Отделно допитване на консултантската компания за гъвкавите работни пространства през 2021 г. показва, че 60% от операторите са по-склонни да навлязат на нови пазари през следващите 12 месеца, а 67% от тях е вероятно да се разширят спекулативно през следващите 12 месеца. 77% заявяват, че се наблюдава увеличение на търсенето на "нефиксирано работно място, а 72% съобщават за увеличение на средния брой бюра на сключен договор.

Активност на операторите

IWG продължава да се разраства по-бързо, отколкото се консолидира, с 15 нови проекта, които трябва да бъдат открити до края на тази година и през 2022 г. с марките Regus и Space. В дългосрочен план IWG и WeWork представляват само 20% от предстоящите за реализация проекти, което е забележително, тъй като на тях се падаедна трета от всички съществуващи площи.

"Диверсификацията на операторите може да доведе до активизиране на по-малките играчи и в крайна сметка до по-голямо разнообразие от продукти и концепции на пазара на гъвкави пространства", коментира Слей.
Наблюдава се значително увеличение на партньорствата между операторите, обусловено от апетита на инвеститорите да взаимодействат директно със сектора и специализираните оператори, за да предоставят по-добри условия на наемателите. Освен това наемодателите все по-често разработват свои собствени гъвкави продукти, предимно като реакция към наемателите, които търсят всеобхватни и гъвкави решения, докато се връщат на работа.

Разширение

Размерът на гъвкавите площи на пазара на офиси в региона на ЕМЕА представлява само 2% от предлагането, което оставя вратата на офисите твърдо отворена за навлизане на съществуващи и нови оператори на пазара, отбелязва Colliers.

Пример за това е Grafter, който разшири дейността си в Дъблин, и Microlab в Ротердам, докато X+Why сключи четири договора за управление в Бирмингам и Лондон, удвоявайки присъствието си в рамките на една година. Във Финландия YIT придоби UMA Workspace и създаде YIT Workery+ в три обекта в столичния район на Хелзинки.

Продуктът Myo flex на LandSec открива втория си обект, а The Office Group сключва договор за управление с Argent за разработване на нов център за работни пространства с площ от 16 хил. кв. м в лондонския квартал Кингс Крос. Welkin и Merkai са договорили условията за третия си обект в Париж с UBW в квартал La Defence, Design Offices увеличават броя си в Дюселдорф, а в Кайро, Рияд и Дубай местните власти стимулират търсенето на по-малки гъвкави площи.

"Тъй като много организации преосмислят стратегията си за работното място и възприемат хибридни модели на работа, търсенето на гъвкави пространства ще се увеличи, като например сателитни офиси, отдалечени от централата, или в подкрепа на нови хибридни стратегии за работа“, отбелязва Слей.

"Освен това натискът, който ESG ангажиментите вероятно ще окажат върху недвижимите имоти, може да допринесе за увеличаване на търсенето на гъвкави площи, тъй като се очаква съществуващият офис фонд да бъде променен в унисон с предстоящите изисквания. Докато тече тази трансформация или до изтичането на договорите за наем , организациите могат да търсят гъвкави площи в междинния период", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още