IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ отново вдига нивото на антицикличния буфер от 1 януари 2023 г.

Високите нива на кредитна активност при жилищните заеми може да се разглеждат като потенциален кредитен риск и задлъжнялост, предупреждава банковият регулатор

19:28 | 16.12.21 г. 5
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българската народна банка (БНБ) увеличи нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции в България, в размер на 1,5% в сила от 1 януари 2023 г., съобщи пресцентърът на банковия регулатор.

При определяне на нивото на антицикличния буфер се отчитат както референтният индикатор, така и насоките на Европейския съвет за системен риск (ЕССР) и други показатели, които централната банка е преценила за подходящи за отразяване на цикличния системен риск.

В оценката на БНБ, направена в съответствие с Наредба № 8 за капиталовите буфери, е отразено комбинираното изискване за буфер, ограниченията върху разпределенията и препоръката за допълнителен собствен капитал.

Към края на третото тримесечие на 2021 г. съотношението кредит/БВП възлиза на 96,1%. Отклонението на показателя от дългосрочния тренд е отрицателно (-29,5 процентни пункта), което съответства на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер.

В централната банка отбелязват, че тъй като стандартният показател за отклонението на съотношението кредит/БВП от дългосрочния тренд не отразява напълно тенденциите в цикличните рискове, при оценката за нивото на антицикличния буфер се вземат под внимание и допълнителни индикатори, фокусирани върху кредитния пазар, задлъжнялостта, пазара на недвижими имоти, както и общото състояние на икономическата среда.

Кредитите за домакинства нарастват с ускорени темпове, особено в сегмента на жилищните кредити. БНБ предупреждава, че продължителното запазване на текущите темпове на кредитен растеж при съществуващите нива на реалните лихвени проценти създава предпоставки за увеличение на задлъжнялостта, което може да се отрази негативно върху способността на кредитополучателите да обслужват задълженията си и да доведе до нарастване на лошите заеми и обезценките при потенциално влошаване на икономическата среда.

В отговор на тези рискове на 16 септември 2021 г. БНБ увеличи нивото на антицикличния буфер на 1% и то ще влезе в сила от 1 октомври догодина, като за периода до края на третото тримесечие на 2022 г. равнището на буфера остава на текущото ниво от 0,5%.

Централната банка потвърждава, че ще продължи проактивната позиция за изграждането на буферен капацитет срещу цикличните рискове.

От БНБ обясняват, че текущата политика на банките за поддържане на кредитната активност в сегментите на жилищното строителство и на кредитите, обезпечени с търговско и недвижимо имущество, е защитена като индивидуални кредитни решения и е покрита с наличните ликвидни и капиталови буфери.

Но като се има предвид високата кредитна активност и несигурността по отношение на развитието на икономическата среда, повишението на равнището на антицикличния буфер от 1% на 1,5% , което ще влезе в сила от 1 януари 2023 г. има за цел да засили устойчивостта на банковата система при натиск върху доходността и капиталовата позиция, предизвикан от потенциално нарастване на необслужваните кредити и обезценките, аргументира се централната банка.

От там напомнят, че в съответствие с Наредба № 8 на БНБ решението за увеличаване на нивото на антицикличния буфер се оповестява 12 месеца преди влизането му в сила.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още