IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на ток от въглища се очаква да достигне рекорд тази година

Основните двигатели на ръста са Индия и Китай, които заедно съставляват две трети от глобалното потребление на въглища

19:08 | 17.12.21 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Въпреки глобалните усилия за намаляване на въглеродните емисии глобалното производство на електроенергия от въглища се очаква да нарасне с 9% и да достигне рекорд до края на 2021 г., тъй като търсенето на електрическа енергия заради възстановяването на икономиката изпреварва прехода към по-чисти източници на енергия, съобщи Международната агенция за енергия, цитирана от Wall Street Journal.

Основните двигатели на растежа са Китай и Индия, които заедно съставляват около две трети от употребата на въглища в света. Очаква се произведеният от въглищни централи ток да нарасне с 9% в Китай и с 12% в Индия и да достигне исторически върхове и в двете страни до края на годината на фона на продължаващия ръст на търсенето на електрическа енергия в двете страни с най-голямо население в света.

До 2024 г. производството на електроенергия от въглищни централи ще нарасне с 4,1% в Китай и с 11% в Индия, съобщи базираният в Париж регулатор в прогнози, включени в годишния му доклад за използването на въглищата.

“Въглищата са най-големият единичен източник на въглеродни емисии в света и тазгодишното историческо ниво на производство на електроенергия от въглища е тревожен знак за това колко е далеч света в усилията си за свеждане на емисиите до нетна нула“, коментира изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

През ноември над 190 страни постигнаха сделка на климатичната среща на върха на ООН в Глазгоу, която цели ускоряване на намаляването на емисиите от парникови газове и прекратяване на употребата на въглища в бъдеще.

МАЕ съобщи, че глобалният ръст на въглищата се дължи на по-бързото от очакванията възстановяване на икономиката, промените в температурите и времето, които засягат предлагането на електрическа енергия и подкрепят търсенето. Проблеми с предлагането тласкат цените на газа към бърз растеж, а това увеличава търсенето на въглища като алтернатива за генерирането на електроенергия.

Данните за употребата на въглища в Китай са тласкани основно от растящото търсене от индустрията в края на 2020 и началото на 2021 г. в момент, когато строителството и тежката индустрия повеждат възстановяването, следвано от спада на търсенето на електроенергия в края на годината заради въглищна криза и свиване на имотния сектор.

Очаква се потреблението на въглища от Китай да нарасне с 4% до 4139 млн. метрични тона през 2021 г., което ще е повече от рекорда от 2013 г. МАЕ прогнозира, че Китай ще разшири капацитета си за възобновяема енергия със средно около 9,5% на година до 2024 г., но това едва ли ще покрие допълнителното търсене на електроенергия, което се очаква да нараства с близо 4% на година до 2024 г. Това означава, че употребата на въглища вероятно ще продължи да расте. През април китайският президент Си Дзинпин обяви, че страната му ще започне да намалява потреблението на въглища от 2026 г.

„Ръстът показва, че увеличаването на чистата енергия в света трябва да бъде ускорено още повече, така че да се постигне изключването на въглищата достатъчно бързо, за да се изпълнят поставените в Глазгоу цели“, коментира Лаури Миливирта, водещ анализатор в Центъра за изследване на енергията и чистия въздух.

В същото време употребата на въглища извън производството на електроенергия в Китай се очаква да намалее още повече, тъй като страната продължава усилията си за намаляване на потреблението на въглища за отопление на жилищата и от малките индустрии, отбелязва МАЕ.

Индия е изправена пред същата дилема като Китай, като търсенето на енергия се очаква да нарасне бързо със забогатяването на близо 1,4-милиардното население на страната и разширяването на икономиката. То няма да може да бъде задоволено изцяло от увеличената енергия от възобновяеми източници в краткосрочен план.

Миналия месец в Глазгоу премиерът Нарендра Моди обеща Индия да утрои капацитета си за производство на енергия от слънцето и да задоволява половината от нуждите си от енергия с възобновяема енергия до 2030 г. Въпреки това МАЕ прогнозира, че потреблението на въглища от Индия ще нараства с около 4% на година до 2024 г.

Въпреки че глобалната енергийна криза тази есен накара страните да увеличат въглищното производство и потребление в краткосрочен план, тя може също така да тласне Пекин и Делхи към ускоряване на прехода към възобновяеми източници в дългосрочен план, смятат енергийни анализатори.

Търсенето на въглища в света се очаква да нарасне с 6% тази година, което няма да е над рекордните нива от 2013 и 2014 г. Но МАЕ прогнозира, че търсенето ще достигне исторически връх през 2022 г., след което ще настъпи плато през следващите две години. Ръстовете на търсенето на въглища в Азия ще бъдат компенсирани от намаляващото търсене в САЩ и ЕС до 2024 г., отбелязва регулаторът.

Производството на електроенергия от въглища е нараснало с около 20% в САЩ и ЕС след значителен спад заради пандемията през 2020 г. Употребата на въглища и на двата пазара се очаква да отново да започне да намалява до 2024 г. заради забавянето на растежа на търсенето на електроенергия и разширяването на енергията от възобновяеми източници, отбелязва МАЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
нормално... вината е в политиците и нефелната и некадърна реакция покрай пандемията, с което баааха мамата на всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Ехааа, глей къв приятелски и шеговит дебат съм изпуснал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
памперси купувай , че иде време и да се посираш на клавиатурата ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
а шибaняците дето ти превеждат рублите , един не живее в димните опашки на тецовете ... и Ф16ки ще купуваме още 8 с пълно бойно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
дърта пастърма , не видиш ли че никой не те взима насериозно ... ти за един масур не ставаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Надежди говежди. Но ти си пиши де, аз пак няма да отделям повече от 5-8 секунди за твоите оратории във зор мажор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
прочел си всичко ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
пор осpaн , некой с тебе нещо коментира ли смахнaт пeдераст *** .... дева и кръстоската нефелна от гeй спeрма и текезесарска тор ... вадиш ли си царевицата от ауспуха въобще ... ?! ... вероятно за да я оближеш и пак обратно ... мухльo гнъсъв ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
по Тошово време тецовете си бачкаха на макс и немаше такива случаи ... аре у лево гарго проскубана ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Какъф кеф! Зелката ще си губи време да пише, а аз няма да го чета !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още