IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранните инвестиции в България се свиват с над 50% към октомври

Най-големите вложения за десет месеца са от Люксембург, Германия и Белгия, а най-големият нетен отрицателен поток е към Русия и Швейцария

19:15 | 17.12.21 г. 1
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

 Снимка: Bloomberg L.P.

Потокът на влезлите в България преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) от януари до октомври остава положителен, но намалява рязко на годишна база. ПЧИ са в размер на 1,144 млрд. евро, което е с 1,178 млрд. евро по-малко спрямо същия период на миналата година. Така обемът на вложенията се свива с 50,7% на годишна база, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ), които подлежат на ревизия в бъдеще.

От централната банка изчисляват, че само през октомври потокът на ПЧИ е положителен и възлиза на 238,5 млн. евро, като преди година беше на плюс със 119,4 млн. евро.

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) за първите десет месеца на тази година е отрицателен и възлиза на 38,4 млн. евро. Той е по-малък с 202,7 млн. евро в сравнение със същия период на миналата година, който е положителен в размер на 164,3 млн. евро.

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен в размер на 7,4 млн. евро, като преди година от януари до октомври излезе на минус с 0,1 млн. евро.

По предварителни данни, статия Реинвестиране на печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е положителна и възлиза на 1,304 млрд. евро, при положителна стойност от 782,3 млн. евро от януари до октомври 2020 г.

Нетният поток по подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) за първите десет месеца на годината е отрицателен и възлиза на 121,9 млн. евро, при положителна стойност от 1,375 млрд. евро за същия период на 2020 г.

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната за януари – октомври са от Люксембург (364,5 млн. евро), Германия (290,4 млн. евро) и Белгия (167,3 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци са към Русия (244,2 млн. евро) и Швейцария (79,7 млн. евро).

Според предварителните данни на БНБ нетният поток на преките инвестиции в чужбина от януари до октомври възлиза на 165 млн. евро, при 167,2 млн. за същия период преди година. Само през октомври нетният поток е отрицателен и възлиза на 4,8 млн. евро, при положителна стойност от 33,9 млн. евро преди година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Тpoловете да скачат и да вървят да просят от идолите си светлото бъдеще - започващо от благословенните англосакс инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още