IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите пишат нова черна точка на Мъск в съда

Съдят Tesla заради публикации на Илон Мъск, довели до поевтиняване на акциите на компанията

09:56 | 18.12.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Американският производител на електромобили Tesla беше засегнат от съдебно дело заради публикации на главния изпълнителен директор Илон Мъск, включително анкетата му в Twitter за продажбите на акции, които доведоха до понижение на стойността на книжата на компанията, предава Ройтерс.

Инвеститорът в Tesla Дейвид Уагнър призова за достъп до вътрешни документи, за да се проучи дали Tesla и Мъск са нарушили споразумение с Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), а членовете на борда не са изпълнили задълженията си.

През 2018 г. Мъск уреди дело със SEC, свързано с туита му, че планира да направи компанията частна, По този казус той се съгласи адвокатите на компанията да одобряват предварително туитовете му, които включват съществена информация за компанията.

Цената на акциите на Tesla, която се движеше близо до рекордно високи стойности, се понижи с около една четвърт, след като на 6 ноември Мъск каза, че ще продаде 10% от дела си, ако потребителите на Twitter са съгласни. Оттогава досега той е продал акции на стойност близо 14 млрд. долара.

Делото, заведено в Съединените щати, има за цел да получи информация, свързана с туитовете, включително документи, за да се установи дали публикациите за продажбата са били прегледани и одобрени предварително.

През март друг акционер съди Мъск и борда на директорите, като го обвини, че е нарушил споразумението си със SEC от 2018 г. и е изложил акционерите на загуба за милиарди долари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мъски се научи да дои балъците с пъмп енд дъмп стратегия при шиткойните и сега се опитва да прави същото и с акциите си, май. Ама тук леко инвеститорите са съвсем различни и номера няма да мине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
ама че пед***али, стотици проценти покачване за последните две години и ся недоволни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Егати, Мъск и да прцне го съдят, е как при това положение да не продадеш всички акции и да не станеш будистки монах :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още