IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Мораториумът за тока обезкуражава инвестиции в електроенергетиката у нас

Ограничението може да доведе до истинска криза на енергийната система заради фалити на електроразпределителните дружества

11:58 | 19.12.21 г. 6
Експерт: Мораториумът за тока обезкуражава инвестиции в електроенергетиката у нас

Мораториумът за цената на тока, приет и прегласуван от Народното събрание, изглежда "като едно голямо недоразумение". Въвежденето му поставя под въпрос влизането на България в еврозоната заради увеличение на бюджетния дефицит до 6% и дали въобще в страната има действаща пазарна икономика. Ограничението може да доведе и до истинска криза на енергийната система заради фалити на електроразпределителните дружества. Това коментира Никола Янков, управляващ съдружник в "Експат Капитал", в ефира на предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Мораториумът излезе от нищото, беше нещо като шега, представен изненадващо, без аргументи. В европейската практика такива мерки липсват като новаторски икономически подходи - това е характерно за държави със социалистическо устройство... Инфлация има не само в цената на тока, но и при кренвиршите, доматите, и хляба. Народното събрание може да наложи мораториум и на тези цени. Хората обичат кренвирши - нека направим кренвиршите евтини. Ако такъв ще е подходът и това ще е реакцията на всеки проблем, свързан с липса на пари в населението, да замразим цените... Това са неща от 80-те години на миналия век и невъзможни в законовата рамка на Европейския съюз", коментира гостът. 

Юридическата основа на подобно ограничаване на цените в цял сектор е спорна, тъй като Конституцията защитава свободата на стопанската инициатива, смята Янков. "Не може да се ограничават частните фирми да ценообразуват дори и в регулираните сектори." 

Потреблението и предлагането на ток в България е балансирано и в този смисъл няма криза на енергетиката в страната, а проблем в ценовите равнища, каза Янков. 

"Проблемът е социален и даже не е в цената, а в това, че част от българските граждани - най-бедните в ЕС - не могат да си позволят да плащат сметките за ток. В една нормална пазарна икономика социалните проблеми се решават със социални мерки", посочи той.

Според Янков ако има такава нагласа, държавата трябва да преприеме мерки за подпомагане на социални категории. "При това положение вие субсидирате чрез енергийни помощи само конкретната категория хора, които искате да защитите, и само до определен разумен лимит на потребление. Това е мярка, коята се предвижда в бюджета."

Предложеното от парламента на практика ще подпомага повече хората, които употребяват повече електроенергия. "Фиксирането на цената на едно ниско ниво не е лява политика - вие субсидирате най-богатите, които харчат най-много ток", каза анализаторът.

Подобни забранителни действия и налагане на контрол от Народното събрание ще обезкуражат всякакви инвестиции в електроенергетиката на България. "Няма частни инвестиции, където държавата може изненадващо и без сериозни аргументи да задължи компаниите да поемат социални функции."

В момента електроразпределителните дружества издържат енергийната структура на държавата, и ако фалират или изгубят възможността да покриват текущите си разходи за поддръжки и инвестиции, тогава "наистина ще има енергийна криза."

"Резултатът от това решение е че криза, която в момента я няма в енергетиката на България, е възможно да се появи в следващите няколко месеци заради застрашаването на финансовото състояние на електроразпределителните дружества и другите търговци на ток, които доставят на директни потребители."

В следващите няколко дни Народното събрание е добре да каже кой и как ще плати дефицитите в системата. Има неяснота какви ще са загубите на ЕРП-тата, но и народните представители не са разполагали с никакви данни, когато са гласували мораториума, каза Янков. 

Сметката може да достигне между 3 млрд. лв. и 5 млрд. лв. до края на март 2022 г, ако мерките са за цялото битово потребление в страната. Такива мерки трябва да се дискутират в контекста на държавния бюджет, смята той.

Какви други може да са последствията от наложения мораториум, как ще се отразят различните политики на Фед и ЕЦБ върху инфлационните процеси и валутните курсове, може ли да има колапс на дълговите пазари – вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Energy_Trader
преди 2 години
100 лири допълнителен разход на домакинство за спасяване на системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
Energy_Trader
преди 2 години
Добре го е казал Н Янков. Ако искат пресен пример до какво води намесата на държавата в тези неща, може да видят британския пазар където вече сме на 20-30 фалирали доставчици, и сега се говори не само за ръст от 40-50% на сметките, а и за по едни средно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
kmilchev
преди 2 години
То ако в ЕС имаше истинска пазарна икономика, намаше да има енергийна криза. Всичко идва от тоталитаризма и идеологията, който се налага последните години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
onezero
преди 2 години
Една каруца лапачи излезе да реве, че засега се отложи поредния грабеж срещу обикновения потребител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Нещо за Марица 1 и Марица 3?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Какви социални мерки, какви мораториуми - ЕРПтата са разпределили територията на области и не се конкурират, това е проблема :) Отделно класическите олигополи както във всяка бивша соц-република - ето го резултата. Решава се лесно - санкции за монопол и картелно споразумение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още