IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изместването на геополитическите интереси на САЩ пренарежда приоритетите на НАТО

Оттеглянето на интересите на САЩ от Близкия Изток е за сметка на засилването им в Азиатско-Тихоокеанския регион

17:30 | 19.12.21 г. 1
Изместването на геополитическите интереси на САЩ пренарежда приоритетите на НАТО

Оттеглянето на интересите на САЩ от Близкия Изток е за сметка на засилване на интересите в Азиатско-Тихоокеанския регион. Там е хвърлен геополитическият пъп на САЩ в 21 век. Това преориентиране на САЩ създава вакуум. Това каза политологът Мартин Табаков в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

"То създава вакуум в Близкия Изток, но и в Централна Азия. Тук визирам казуса с Афганистан, защото изтеглянето на американците от там, и на НАТО изобщо, доведе до по-силно пакистанско, китайско, а и руско влияние в съответната държава. Може би все по-често ще имаме повод до говорим, не толкова за Близкия Изток и Централна Азия, отколкото за това, което се случва в Югоизточна Азия със специален акцент Китайско море", коментира гостът.

По повод думите на ръководителя на НАТО, че Байдън иска дългосрочно военно присъствие на САЩ в Европа, но не и безкрайни военни окупации в Близкия Изток, гостът каза в тях "виждаме отпечатано колебанието, в което алиансът е изпаднал в последните няколко години". 

"Неслучайно преди няколко години станахме свидетели на една много категорична и в никакъв случай не дипломатична констатация на френския президент Емануел Макрон, че НАТО е в състояние на мозъчна смърт. Очевидно има някакви причини, за да бъдат така свободно артикулирани подобен тип констатации и то от държавен глава на ключова държава в алианса, каквато е Франция". 

Едно от основните неудобства и поводи за дискусия в самия алианс е какво се случва с източния и с югоизточния вектор на НАТО, когато говорим за Европа, отбеяза политологът.

"Когато става дума за югоизточния вектор нещата опират и до Близкия Изток. Тук вече идва мястото и на американския отпечатък, защото действащият президент на САЩ се отнася благосклонно към искането на Балтийските държави и Полша за увеличаване на американското присъствие на европейски терен, но от друга страна стои фактът, че той не иска да се въвлича в трайни конфликти, в случая в Близкия Изток, защото геополитическото внимание на САЩ, а това няма как да не се отрази и на самото НАТО, все повече се фокусира върху една друга точка на световната карта и това е Азия".

"Американският президент и неговият руски колега трябва да стигнат до някакъв баланс по отношение на това с какви военни ресурси и с каква военна мобилност ще може да разполага НАТО, когато става дума за неговия източен фланг".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Очертава им се още едно победоносно изтегляне САЩ все го *** яйцето цяло без да си го мери на дъто
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още