IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илко Гетов: Няма притеснения относно безопасността на Covid ваксините за деца

Все още не е ясно какъв е периодът на защита след бустерна доза, каза българският представител в Европейската агенция по лекарствата

11:27 | 20.12.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller /Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller /Bloomberg

Първата доставка на ваксините срещу Covid-19 за деца от 5 до 11 години се очаква да пристигне в България днес. На този етап нямаме никакви притеснения относно безопасността на ваксините. Това коментира по БНТ проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарства.

Той поясни, че ваксинацията няма да започне от днес, тъй като първо трябва Министерството на здравеопазването да публикува протокола за прилагане на ваксините. Имунизацията ще се извършва в присъствието на педиатър.

България е една седмица по-назад при ваксинацията в тази група от някои други европейски държави. При ваксинацията в другата група деца - от 12 до 18 години, вече са ваксинирани над 15 милиона деца, допълни проф. Гетов.

На база резултатите в други държави се очаква около една трета от ваксинираните родители у нас да ваксинират и децата си.

Гетов съобщи още, че предстои да бъдат публикувани нови указания за ваксинацията при бременни, кърмещи и жени планиращи да забременеят.

„Вече има достатъчно данни, че ваксините за тази група не предизвикват никакви притеснения. Има данни, че жените, които са ваксинирани преди да забременеят и след като са забременели, няма никакви рискове от спонтанен аборт, усложнения или раждане на дете с ниско тегло“, посочи той.

Потребността от ваксини е глобална, в някои европейски страни има недостиг на бустерна доза, съобщи още експертът.

Относно бустерната доза той коментира, че се понася по-леко от втората, но все още не е ясно какъв е периодът на защита.

Никой не може да каже за колко месеца ще е ефикасна бустерната доза. Нещата се наблюдават изключително стриктно. Компаниите вече работят и имат отговорност в рамките на 100 дни да представят нов вариант на ваксините, ако тези не работят за омикрон, обясни Гетов. 

За новия вариант омикрон той уточни, че по-бързо се разпространява, но по-леко се изкарва.

Не е изключено четвъртата COVID вълна да прелее в пета, коментира по Нова телевизия вирусологът проф. Радостина Александрова. Тя също посочи, че новият щам омикрон се разпространява много по-бързо.

„Броят на случаите с омикрон се удвоява за ден и половина до три. Вече е регистриран в 89 държави. Подозренията са, че са много повече. Ако беше на територията  на страната ни обаче, вероятно щяхме да сме го засекли досега”, каза тя.

Според специалиста независимо от мерките никоя страна няма да бъде изолирана от нови варианти на вируса.

„Много държави въведоха локдаун. Мерките, които са предвидени у нас, не са малко, но трябва да се изпълняват съвестно. Информацията, която имаме за омикрон, е много разнопосочна. Смята се, че протича с много по-лека клинична картина. 29% по-малък е рискът от хоспитализация. Това обаче не бива да ни успокоява. Стана ясно вече, че вирусът протича леко при едни и тежко - при други хора. При тези темпове на разпространение на омикрон дори малко хора да стигнат до болница, цифрата ще е впечатляваща”, каза още вирусологът.

Радостина Александрова е категорична, че две дози от ваксината няма да бъдат достатъчни за защита от омикрон. „Бустерната доза се прилага и за други вируси, не само срещу COVID. Вероятно третата доза ще стане част от стандартното прилагане на ваксините”, каза професорът.

Александрова е на мнение, че родителите трябва да бъдат запознати с ползите от ваксиниране на децата им.

„Действително данните в ЕС сочат, че децата са по-малко засегнати от коронавируса и боледуват по-рядко. Но в същото време делът на децата се увеличава, както в ЕС, така и в САЩ. Децата със съпътстващи заболявания са най-рискови. Сега обаче 87% от децата в болници не са имали други заболявания, което навежда на мисълта, че вероятно и те се нуждаят от по-сериозна защита”, допълни вирусологът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
е б и с и м а м а т а гевендийо бездетна ! дърта абортаджийка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
ти освен от снимката на татяна дончева по монокини се изпускаш и от спринцовки ли ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Ами да си дупчи собствените деца и да си наляга дЪто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още