IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Богданов: След мораториума цените ще се вдигнат повече заради загуби на дружествата

30 години решаваме социалните проблеми, като удряме с тежкия чук по пазарната логика, коментира икономистът

11:33 | 20.12.21 г. 4
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Вече 30 години решаваме социалните проблеми, като удряме с тежкия чук и тоягата по пазарната логика, по икономическата логика. Това мнение изрази пред БНР Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика. Според него мораториумът върху цените на тока, водата и парното удря по авторитета на КЕВР като независим регулатор.

„Има психоза за цените на тока и парното, а никой не се вълнува от хората, които се отопляват с други енергийни източници“, посочи икономистът.

По думите му има рефлекс от по-ранните години на прехода и фиксация единствено върху цените на тока и парното.

„Има някаква полумистична ситуация винаги, когато се заговори за цените. Това се усилва и от медиен шум, от някакъв създаден драматизъм“, коментира Богданов и потвърди, че цялата идея на политическа и социална политика се свежда до това „да не се пипат цените“.

Той вижда проблема в отказа да имаме ефективна система за подпомагане на енергийно бедните, което блокира икономическата логика при определянето на цените на енергията.

„Вместо да се пипат цените, модерният начин на управление предполага добра система за подпомагане на хората, които имат затруднения да заплащат отоплението си – например чрез по-широка и добре структурирана програма за енергийни помощи за компенсация на поскъпналата енергия“, предлага икономистът.

Той прогнозира, че „тръгваме към ситуация, в която за всеки сектор, за всяка стока ще има подобен дебат“, когато се търси решение през намаляването на ДДС. Икономистът определи това като „опасна стъпка“.

„Напълно е възможно в рамките на съществуващото законодателство, а не със странен мораториум, да се използват резерви вътре в електроенергийната система“, поясни Лъчезар Богданов и напомни, че част от предприятията, които произвеждат ток, имат рекордни печалби и те могат да се използват за компенсация на бизнеса.

„Част от този ресурс – това са държавни компании, може да бъде използван за компенсация на бизнеса, включително на разходите на електро-разпределителните дружества (ЕРП), заради които беше искано това увеличение на цената. Сега цените са задържани с мораториума, а след това ще трябва да се повишат в по-голяма степен заради натрупани загуби на дружествата“, предупреди икономистът.

Лъчезар Богданов акцентира върху това, че или през механизми вътре в енергийната система, или директно през бюджета – с фискална мярка за вид държавна помощ, трябва да стане вливане на ресурс в системата.

„Някакъв вид държавна помощ, която да компенсира тези пазарни промени и повишаването на разходи за енергия. Няма как правителството да избегне, да заобиколи тази нужда“, смята главният икономист на ИПИ и препоръча това да стане с промени в Бюджет 2022.

Той обясни, че мораториумът като акт удря по авторитета на КЕВР като независим регулатор, защото трябва да има доверие към експертизата на неговия състав. Богданов каза, че е притеснително, ако има съмнение в неговата безпристрастност и знания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Кирчо да му мисли после какво го чака. Империята отвръща на удара :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
И режим на тока. Докато нЕкои го продават навън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още