IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната M&A активност счупи всички рекорди, надвишавайки 5 трлн. долара

Сделките за сливания и придобивания вероятно ще продължат и през следващата година

11:09 | 20.12.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Световната активност при сливанията и придобиванията (M&A) счупи всички рекорди през 2021 г., задминавайки с лекота последните най-високи резултати от преди почти 15 години, след като изобилието от капитал и високи оценки доведоха до безумни нива на сключване на сделки, пише Ройтерс.

Стойността на M&A сделките в световен мащаб задмина 5 трлн. долара за пръв път в историята, като обемът се е увеличил с 63% на годишна база до 5,63 трлн. долара към 16 декември, сочат данни на Dealogic. Така сумата лесно задмина рекорда от преди финансовата криза от 4,42 трлн. долара през 2007 г.

 

 

„Корпоративните баланси са изключително здрави, като само в САЩ разполагат с 2 трлн. долара в кеш, а достъпът до капитал остава широкодостъпен при исторически ниски разходи", казва Крис Рууп, който е съръководител на M&A сделките за Северна Америка в JPMorgan.

Технологиите и здравеопазването, които обикновено формират най-големия дял на M&A пазара, отново са повели и през 2021 г. отчасти в резултат на натрупаното търсене от миналата година, когато темпът на M&A активността спадна до тригодишно дъно заради глобалния финансов спад заради пандемията с Covid-19.

Компаниите се втурнаха да събират средства от предлагания на акции или облигации, големите корпорации се възползваха от процъфтяващите фондови пазари, за да използват собствените си акции като валута за придобиване, а финансовите спонсори се насочиха към публично вписаните компании.

Нещо повече, стабилните корпоративни печалби и като цяло положителните икономически перспективи дадоха на изпълнителните директори увереността да преследват големи, трансформиращи сделки въпреки потенциалните проблеми като инфлационен натиск.

„Силните фондови пазари са ключов двигател при M&A сделките. Когато цените на акциите са високи, това обикновено кореспондира с положителни икономически перспективи и високо доверие сред главните изпълнителни директори“, казва Том Майлс, съръководител на M&A сделките за Америка в Morgan Stanley.

Като цял обемът на сделките в САЩ почти се е удвоил до 2,61 трлн. долара през 2021 г., посочва Dealogic. В Европа скокът е от 47% до 1,26 трлн. долара, а в Азиатско-Тихоокеанския регион – от 37% до 1,27 трлн. долара.

„Макар че китайската трансгранична активност е скромна, корпорациите от други азиатски страни се активизираха, за да купуват глобални активи. Очакваме тази тенденция да продължи, особено за сделки в Европа и САЩ“, казва Рагхав Малия, глобален вицепредседател на инвестиционното банкиране в Goldman Sachs.

Редица от най-големите сделки тази година – сделката за 43 млрд. долара между AT&T и Discovery и изкупуването на Medline Industries за 34 млрд. долара – бяха обявени през първата половина на годината.

Но темпът на сключване на сделки не показа признаци за забавяне през второто полугодие.

На 21 ноември KKR отправи оферта към най-големия телеком в Италия – Telecom Italia, оценявайки го на почти 40 млрд. долара включително нетен дълг, което би се превърнало в най-голямото изкупуване на частен капитал в Европа, ако продължи напред, и второто по големина в света.

Лесният достъп до финансиране дава тласък на сделките с частен капитал, като обемът е нараснал над двойно спрямо миналата година до 985,2 млрд. долара, посочва Dealogic.

“Инвеститорите влагат пари с безпрецедентен темп, което означава, че на глобално ниво оценките на активи достигнаха исторически нива“, казва Луиджи де Веки, председател на консултантския отдел за банкови капиталови пазари за Европа, Близкия изток и Африка в Citigroup.

“Въпросът е дали цените, които се плащат сега, ще продължат да са логични с времето“, допълва той.

Притиснати да направят бизнесите си по-зелени и по-екологични, мениджърите търсят цели с правилния климатичен профил.

„Заедно с технологиите и цифровата трансформация устойчивостта ще остане налице и е ключов фокус за повечето управителни бордове“, казва де Веки.

Последна актуализация: 01:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
поредната лоша новина.... еххх
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още