IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осем стартъпа получиха 3 млн. лева публично финансиране за иновации

Фонд на фондовете и фонд мениджърът „Витоша Венчър Партнърс“ подкрепиха компании в различни сектори, за да увеличат производствения им капацитет с нови услуги

12:38 | 20.12.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С финансова подкрепа от Фонд на фондовете (ФнФ) „Витоша Венчър Партнърс“ инвестира в още осем български стартиращи компании. Фонд мениджърът беше избран да управлява Фонд за ускоряване и начално финансиране и с тези инвестиции затвори третия пореден кръг на финансиране, съобщи ФнФ.

След първите си 17 инвестиции, направени на два етапа, „Витоша Венчър Партнърс – Фонд I” КД подкрепя нови български стартиращи компании с 3,1 млн. лв., от които 3 млн. лв. са публични средства с ресурс, предоставен от Фонд на фондовете по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. (ОПИК), съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР).

Компаниите, получили финансиране през третия инвестиционен прозорец, оперират в различни сектори и са в начален етап на своето развитие.

Елка.Бг“ разработва онлайн софтуерно решение, което позволява на битови и промишлени потребители на електроенергия да сравняват и избират своите доставчици. С инвестицията в размер от близо 400 хил. лева се цели тестването и пускането на пазара на първата работна версия на услугата.

Дружеството „Дексикон“ изгражда платформа за бързо и нискобюджетно възпроизвеждане на мобилни апликации, базирани на основни стандартизирани модули и шаблони, които позволяват персонализиране според конкретни нужди, предпочитания и брандиране на клиента. С инвестицията от близо 400 хил. лева платформата ще бъде завършена и пусната на пазара.

Компанията „Новиотик“ произвежда натурални пробиотични продукти и пробиотични диетични добавки. Предоставеното финансиране в размер от над 1 млн. лева ще бъде използвано за стартирането на лаборатория, увеличаване на производствения капацитет и за оперативна дейност на компанията.

Агровар“ ще създаде SaaS платформа, която съчетава селскостопанска експертиза и изкуствен интелект за предоставяне на цялостни решения за регенеративно земеделие (RA), пригодени за фермери от всеки регион на света. Средствата от инвестицията в размер от близо 400 хил. лева ще се използват за създаването на платформата, както и проучването на пазара, бизнес развитие, маркетинг и популяризиране на продукта в регионална среда.

Инфо Смарт“ ще създаде платформа за абонамент за съдържание на експерти по здраве, красота и личностно развитие за техните последователи. Инвестицията от 198 хил. лева ще  бъде използвана за прототипиране и маркетиране на първа версия на платформата.

Дружеството „Опто Смарт Сълюшънс“ развива и разработва мобилно приложение, което помага на очни специалисти да дигитализират ежедневието си. Приложението улеснява измерването на диоптерни стъкла и предоставя възможност за извършване на различни очни прегледи. Инвестицията от 235 хил. лева ще се използва за усъвършенстване на продукта.

С инвестицията от 176 хил. лева „Софтмедлайн“ ще се завърши онлайн платформа, която позволява лесно и бързо свързване с лекар за насрочване и провеждане на онлайн или физическа здравна консултация.

„БЛЕК СИИ ФИЛМ“, медийна продуцентска компания за домашно развлечение и сериали, ще инвестира получените близо 280 хил. лева в успешното създаване на продукции с различни видове съдържание, както и тяхното пазарно разпространение.

До края на 2023 г. се очаква „Витоша Венчър Партнърс Фонд - I” КД да даде подкрепа на още близо сто стартиращи компании в ранен етап от тяхното развитие. Малки и средни предприятия на етап Ускоряване (акселерация) могат да получат финансиране от 30 хил. лв. до 100 хил. лв. Между 30 хил. лв. и 2 млн. лв. ще получат компаниите, които са по-напреднали в разработването на своя продукт или създаването на прототип.

Международният екип на „Витоша Венчър Партнърс“ управлява фонд в размер на 50,7 млн. лв., от които 49,1 млн. лв. са публични средства, предоставени чрез Фонд на фондовете от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. (ОПИК), съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите са частно съфинансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
От 8 стартъпа 7 са софтуерни компании, много се залита към този бизнес понеже е физически лек и лесен за разширяване и може да носи много пари и т.н. Поради тази причина ми се иска да виждам повече финансиране за фирми, които работят в непривлекателни сектори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още