IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бустерна доза на Moderna показва висока ефикасност срещу омикрон

Бустерната ваксинация повишава нивото на неутрализиращите антитела срещу омикрон с 37 пъти в сравнение с двойно ваксинираните хора

15:56 | 20.12.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Бустерната доза на ваксината срещу Covid 19 на американската компания Moderna повишава защитата срещу бързо разпространяващия се омикорн вариант. Според предварителните данни от лабораторно проучване, съобщени от компанията, бустерната ваксинация с 50 микрограма повишава нивото на неутрализиращите антитела срещу омикрон с 37 пъти в сравнение с двойно ваксинираните хора без бустерна доза. Подсилваща доза от 100 микрограма пък увеличава защитата още повече - над 80 пъти спрямо тази преди поставянето ѝ. За целите на проучването са анализирани кръвни серуми от 20 субекта, пише The Wall Street Journal.  

Главният изпълнителен директор на Moderna Стивън Бансел смята тези данни за „окуражаващи". Бустерната ваксинация с Moderna е одобрена и в Европа.

Независимо от данните от проучването Moderna възнамерява да продължи да разработва ваксина, адаптирана към омикрон варианта, подчерта Бансел. „Драстичното увеличение на случаите на Covid 19 с омикрон варианта е тревожно за всички", заяви главният изпълнителен директор.

Вариантът на Sars-CoV-2 бе идентифициран едва в края на ноември. В него има до 36 мутации в шипчестия протеин на вируса. С помощта на този протеин вирусът може да проникне в човешките клетки и да се размножава в тях. Поради тези промени съществуващите ваксини са много по-неефективни срещу този нов вариант на коронавируса.

Реакцията на антителата срещу варианта бе значително намалена в сравнение с други мутации, като например най-разпространения понастоящем делта вариант, след две ваксинации с иРНК ваксините на Biontech и Moderna, както показват различни проучвания. След допълнителната бустерна ваксинация обаче ефикасността срещу новия вариант се увеличава значително, както показват и новите данни на Moderna. Затова в световен мащаб се провеждат кампании за подсилваща ваксинация.

В началото на декември Biontech публикува предварителни данни от проучване за ефективността на своята бустерна ваксинация срещу варианта. Според тези данни след третата ваксинация с ваксината срещу Covid-19 Comirnaty нивата на неутрализиращите антитела срещу щама се повишават 25 пъти. По този начин ефикасността срещу омикрон варианта след бустерна ваксинация е приблизително сравнима с ефикасността на двойната ваксинация срещу вируса, наречен „див тип", който за първи път избухна в Ухан, Китай, през декември 2019 г.

Moderna и Pfizer се превърнаха в предпочитани доставчици на ваксини за по-голямата част от развития свят поради високата ефективност на техните препарати, които се основават на технологията за информационна РНК (mRNA).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
сложил си кожения бустер , тролев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Мда аз дори си сложих бустера. Цяла година нищо даже и со пол не направих... също и моите близки. За феновете на "мангъра" както казва колегата ние ще ги помним и ще ги увековечим,че не са се поддали и са били смели докрай в тази конспиративна битка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Зелките не се ваксинират, те се пръскат. Против вредители и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
не ни мисли , имаме си фейсбук група и си водим паметни бележки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
не ни мисли , имаме си фейсбук група и си водим паметни бележки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 11
zelka007
преди 2 години
мангъристите залухави , да не вземе некой да се подлъже ... толкова време устискахте , нема се давате баш сега ... дръжте се ребята ... :))) ... ракийка салатка и да знаете , че на бакърената вече нема места ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още