IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COVID ваксините за деца до 11 г. ще се поставят в 69 пункта в страната

Достатъчно ще е съгласието на един от родителите

10:54 | 21.12.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Nick Oxford/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nick Oxford/Bloomberg

В 69 пункта в страната ще се поставя педиатричната ваксина срещу COVID-19. Това съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Кунчев, началникът на отдел "Надзор на заразните болести" Кремена Пармакова и директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов дадоха разяснения във връзка с ваксинацията на деца на възраст от 5 до 11 години.

Вчера в България пристигнаха общо 42 хиляди дози от педиатричната ваксина на Pfizer/BioNTech.

Тази ваксина е предназначена за децата между 5 и 11 г. Разликата с ваксината за възрастни и тази за деца от 12 до 18 г. е в дозировката, като флаконите са 10-дозови. Затова ваксините ще се поставят в определени центрове, когато се съберат 10 желаещи за имунизация.

Достатъчно ще е съгласието на един от родителите.

„Ваксината срещу COVID-19 за деца от 5 до 11 години е педиатрична. Различното в детската ваксина е, че тя е с променен състав от гледна точка на съдържанието на антигена и разликата е, че тя съдържа три пъти по-малко микрограма в доза от активното вещество", обясни Кунчев.

Изследвания в Европейската агенция по лекарствата показаха, че при трикратно по-малко съдържание на активната съставка, тя дава същия и сравним ефект както ваксината при възрастни, уточни той.

Нежеланите реакции са същите като при възрастните - лека болезненост при мястото на прилагане и лека температура.

Ваксините за деца са с по-дълъг срок на годност от тези за възрастни. След отваряне флаконът може да се използва до 12 часа, а съхраняването преди отваряне е в срок от 10 седмици.

Има надеждни данни, че ваксините могат да бъдат прилагани при тази възрастова група, заяви директорът на ИАЛ Богдан Кирилов. Данните показват ефикасност от 91%, посочи той.

В ЕС на деца под 15 години са приложени над 18 милиона дози ваксини, което дава сериозна научна информация.

България е подсигурила достатъчно количество от всички категории ваксини, заяви Кирилов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Как ще става ваксинацията

Родител с детето посещава пункта, там медицински специалист прави преглед на детето, след това ваксината се прилага и се отразява в регистъра за ваксинация, съответно детето ще може да получи и зелен сертификат.

Извън областните центрове допълнително разкрити пунктове ще работят в Петрич, Гоце Делчев, Севлиевро, Трявна, Велинград, Трън, Исперих, Кубрат, Дулово, Неделино, Казанлък, Елхово. Те ще са в лечебни заведения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mechkata
преди 2 години
Robert Malone - creator of mRNA vaccine technology - "Before You Inject Your Child"https://malone.substack.com/p/before-you-inject-your-child?fbclid=IwAR3_xpC4dqjDw2OhsAJWSTqri8Y7zfIZkTg-F-4GjwwhTJVj_iT-GxOz5XU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още