IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2021 година показа, че инвеститорите могат да са прави по грешни причини

Дългосрочното предвиждане на пазара е отвъд способностите на повечето хора

08:32 | 04.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Представете си, че миналата година някой оракул ви бе казал, че инфлацията в САЩ ще се ускори до 40-годишен връх от 6,8% (през ноември на годишна база – бел. прев.) до Коледа. Повечето инвеститори незабавно биха се отървали от всички инструменти с фиксиран доход в портфейлите си и биха погледнали с перспектива към онези бляскави акции на растежа, пише Робин Уигълсуърт за Financial Times.

Вместо това доходността на 10-годишните щатски ДЦК се колебае около 1,4%, което е само половин процентен пункт повече от началото на годината. Дори доходността на 30-годишните държавни облигации - която би трябвало да е свръхчувствителна към всеки полъх на инфлация - се покачи само от 1,6% на 1,8%.

Разбира се, части от пазара на облигации наистина бяха под натиск през 2021 година, а много от най-печелившите акции от ерата на пандемията напоследък загубиха от стойността си. Това че предварителното известие за най-популярната макроикономическа променлива за 2021 г. (инфлацията – бел. прев.) нямаше непременно да ви донесе пари, показва колко възхитително смирени могат да бъдат финансовите пазари.

Въпреки това все още често си струва да разгледаме стари прогнози и да проверим колко добри са били те. Дори журналистите във вестниците трябва да се държат отговорно и да се надяваме да се поучават от грешките си. Или да бъдат честни относно прогнозите си, които са се сбъднали, но само по случайност.

Преди година представих някои умишлено непопулярни сценарии (но само леко), които не изглеждаха в унисон с прогнозите на Уолстрийт за година напред. Като цяло те не бяха лоши, но не и достатъчно добри, за да си открия акаунт в Robinhood (платформа за търговия - бел. прев.) и да се преоткрия като дей (в рамките на деня) трейдър.

Първата ми прогноза беше, че акциите на растежа отново ще изпреварят тези на стойността, с оглед на мнението, че Белият дом на Байдън ще избегне антитръстова атака срещу технологичните гиганти и че доходността на държавните облигации ще остане спокойна. Това беше нелоша прогноза - особено след като акциите на стойността бяха „под пара” през изминалата пролет - като индексът за акциите на растежа MSCI USA Growth сега е с 25% нагоре за годината, надхвърляйки ръста от 21% на индекса за акциите на стойността MSCI USA Value.

Нещата стават по-сложни с моите прогнози за инфлацията. Да, прогнозата, че кривата на доходността на ДЦК ще се „набръчка”, но няма да завърши годината значително по-стръмна и дори може да се изглади, беше точна. Но основният ми аргумент - че инфлацията ще остане спокойна - беше нелепо погрешен.

Прогнозите ми за развиващите се пазари бяха по-добри, но с късмет. Въпреки че отбелязах, че аргументите за по-доброто им представяне са солидни, посочих, че „развиващите се пазари имат лошия навик да разочароват, когато оптимизмът е толкова висок“. Благодаря ти, Си Дзинпин, че ми позволи да претендирам за тази случайна победа след разтърсващата пазара регулаторна репресия от страна на Пекин.

Следващият контрасценарий беше за „шортване (продажба на късо - бел. прев.) на волатилността“ с аргумента, че много инвеститори надплащат за застраховка срещу пазарни турбуленции и много от продавачите й бяха жестоко изгорени през март 2020 г. Това е приблизителна оценка, но борсово търгуваният фонд Short Vix Futures ETF на ProShares донесес почти 30% тази година, така че това е още една неочаквана победа за контрастратегиите.

Следващите ми две предвиждания бяха по-добри. Не само предположих, че песимизмът относно щатския долар е прекален - ето, доларовият индекс DXY се покачи със 7 процента през 2021 г. - но и повиших перспективата демократите да спечелят изборите за сенатори в Джорджия, което ще им позволи да следват много по-амбициозна програма с огромни фискални стимули.

Разбира се, истината е, че всичко, което изглеждаше смътно или странно правилно като прогноза, често се дължеше на непълни или погрешни аргументи. Основната ми прогноза - че инфлацията няма да се превърне в значим проблем - беше коренно погрешна. Прогнозата ми, че победата на демократите в Джордж ще предизвика пристъп на пазарна турбуленция, също беше бързо оборена.

На пазарите винаги е изкушаващо да се заключи, че победите са благодарение на собствената ти брилянтност, а всички провали са по вина на Федералния резерв, пасивното инвестиране или друга удобна изкупителна жертва.

И все пак, както показва началният предсказателен сценарий, дори и да бяхме надарени с известна проницателност, успешното инвестиране е много трудно. Това че сме прави от време на време може да се дължи на умение или късмет, но да се познава в дългосрочен план е почти херкулесова задача, която данните показват, че е извън способностите на повечето хора.

Така че с риск буквално да издам книгата си - някои читатели може да са чули, че наскоро публикувах книга за историята на индексните фондове - мисля, че каквото и да ни готви 2022 г., пасивният подход все пак ще бъде по-добър от този на повечето активни инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още