IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините ще получат 47 млн. лв. за мерки срещу мръсния въздух

По програма „Околна среда“ ще се подменят стари печки в домакинствата

18:35 | 21.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: МОСВ</em></p>

Снимка: МОСВ

Общините ще получат 47 млн. лева от националния бюджет за мерки срещу мръсния въздух. Това съобщи министърът на околната среда Борислав Сандов в началото на участието си на Съвета на Европейския съюз по околна среда в Брюксел, информира Министерството на околната среда и водите (МОСВ). 

Той припомни, че срещу България има множество наказателни процедури, започнати от Европейската комисия, като една от най-тежките е тази за превишение на нормите за фини прахови частици (ФПЧ).

Като спешни мерки за пръв път ще бъдат отпуснати средства от националния бюджет за общините. В допълнение, ще започне вторият период на финансиране по оперативна програма „Околна среда“ 2014-2021, през който ресурсът ще бъде в доста по-големи размери и е насочен към домакинствата за подмяна на отоплителни уреди.

Борислав Сандов проведе среща с изпълнителния заместник-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс, с когото обсъдиха предстоящите задачи пред България по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Предмет на дискусията беше и натоварената програма по пакета „Подготвени за цел 55“ в рамките на Френското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mechkata
преди 1 година
Пак мерки на дребно за стотинки.... ще сменяте кюмбета и ще очаквате въздуха да стане чист. Успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още