IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин обвини Запада за ескалацията на напрежението в Европа

Русия ще отговори "адекватно" на всяка западна агресия и ще продължи да развива армията си, коментира руският президент

16:38 | 21.12.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин днес обвини Запада за ескалацията на напрежението в Европа, като каза, че Западът е оценил неправилно изхода от Студената война, предаде Ройтерс.

Пред висши военни Путин заяви, че Русия ще отговори "адекватно" на всяка западна агресия и ще продължи да развива армията си.

"Понякога човек си задава въпроса - а защо те правят всичко това в тези условия? Това не е ясно. Мисля, че от еуфорията покрай победата в т.нар. Студена война. И поради погрешна, невярна оценка на ситуацията в този момент, и поради неграмотен, некоректен анализ на възможните развития", цитира ТАСС думите на Путин. "Това е причината. Просто няма други причини", каза той.

Руският президент допълни, че страната му е готова да предприеме военно-технически мерки в случай на приближаване на НАТО до нейните граници: "В случай на продължаване на явно агресивната линия на западните колеги ние ще предприемем адекватни военно-технически мерки, на неприятелските действия ще реагираме твърдо." Путин подчерта, че Русия има "пълното право" да постъпи така.

Президентът изтъкна също, че се надява на конструктивни преговори със САЩ и НАТО по исканията на Русия за гаранции за сигурност, когато вече са налице знаци, че Западът е готов да работи по въпроса. Руският президент заяви, че предложенията на Москва не са ултиматум, но Русия няма накъде да отстъпва по отношение на Украйна, която според Москва не трябва да се присъединява към НАТО или да приема войските на алианса и оръжия, информира Ройтерс.

"Въоръжени конфликти, кръвопролитие - това изобщо не е нашият избор. Ние не искаме такова развитие на събитията. Искаме въпросите да се решават с политически и дипломатически средства, но да имаме поне ясни, разбираеми, ясно формулирани правни гаранции", каза още руският президент.

Русия е струпала десетки хиляди войници на границата с Украйна, като настоява НАТО да откаже да приеме бившата
съветска република за член и да гарантира, че пактът там няма да разположи нито оръжия, нито войски.

По време на същата среща руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Съединените щати са разположили около 8000 войници в близост до руските граници и заедно със съюзниците от НАТО често извършват полети със стратегически бомбардировачи в близост до Русия.

Опитите на НАТО да привлече украинската армия в действията на пакта представляват заплаха за сигурността, заяви Шойгу.

По-рано днес високопоставен руски дипломат заяви, че вече са започнали контактите между Москва и Вашингтон по въпроса за гаранциите за сигурност, които Русия търси, и че е налице възможност страните да постигнат разбирателство.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Айде пак милиционерските номера, крадецът да вика дръжте крадеца! Нещастния гнoм нападна Украйна и откъсна парчета от нея, както преди това и Грузия, ни видиш ли - той бил жертвата. Затова пoмийната яма Мордор кремълски приятели няма, особено сред съседите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
рашките милиционерчета никога не са спадали към цивилизования свят. СССР се разпадна и загуби източна европа с края на студената война, сега ще се разпадне и това блато раша. Причината е проста - никой не иска повече войни, а тия поми-я-ри не са способни да си представят друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
forexar
преди 2 години
А изглеждаше, че света става по-цивилизован и воините намаляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още