IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще плати скъпо, ако атакува Украйна

Москва ще трябва да обяснява хилядите жертви още в първите няколко дни на евентуална инвазия, защото украинската армия и населението няма да се дадат лесно

21:00 | 21.12.21 г. 26
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Vincent Mundi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Vincent Mundi/Bloomberg

Въоръжените сили на Украйна са силно превъзхождани и по брой военни, и по въоръжение от руските, но биха могли да окажат ниво на съпротива, което би принудило руския президент Владимир Путин да плати цената на хиляди руски животи при евентуална инвазия.

Западни военни анализатори казват, че армията на Украйна е по-добре обучена и оборудвана, отколкото през 2014 г., когато Русия превзе полуостров Крим без бой, и силно мотивирана да защитава сърцето на страната, пише Ройтерс.

Поради тези причини те смятат, че е много малко вероятно Путин да обмисля завладяване на Украйна.

„Няма да видим голяма гигантска червена стрела да преминава през Украйна. Не вярвам, че руснаците имат способността просто напълно да превземат Украйна, нито мисля, че искат“, казва Бен Ходжис, пенсиониран американски генерал-лейтенант, който сега работи в Центъра за анализ на европейската политика.

Вероятно алтернатива, според него и други експерти, е, че Русия може да окаже натиск върху региона на юг от Донбас, вече контролиран от проруски сили, за да си осигури връзка с анексирания полуостров Крим и Черно море. Дори и тази по-ограничена руска цел ще доведе до големи жертви.

Симон Веземан, специалист по оръжия в Стокхолмския международен институт за изследване на мира, коментира, че мащабът на съпротивата срещу евентуална инвазия ще засенчи всичко, с което Русия се сблъска в предишни военни операции – например в Чечения през 90-те години или в кратката война с Грузия през 2008 г.

„Да, може да победи, да речем, високото ниво на украинските сили, но се опитайте да нахлуете в страна като Украйна с население, което е очевидно срещу вас, което е въоръжено до зъби, където повечето мъже имат поне елементарна военна подготовка, която те все още помнят. Отивате в област, която е Чечения, умножена по 10, или Грузия, умножена по 30", допълва Веземан.

По думите му в една такава ситуация руският президент ще трябва да дава обяснения за хилядите жертви още в първите няколко дни, „защото сте били достатъчно глупави, за да подкрепите бунтовниците в Донбас“, посочва още той.

Украйна казва, че 92 000 руски войници са се събрали в близост до нейните граници, а САЩ заявиха, че според оперативни данни 175 хил. души могат да влязат в Украйна още през януари.

Москва отрича да заплашва съседката си и казва, че може да мести войските си, както намери за добре, на собствената си територия. Кремъл коментира, че възприема като заплаха засилващите се връзки на Украйна с НАТО - към която организация Киев се стреми да се присъедини, и изисква гаранции за сигурност от Запада, за да смекчи кризата.

По отношение на жива сила и оръжия аритметиката изглежда мрачна за Украйна. Руската армия от 280 000 души е около два пъти по-голяма от тази на Украйна, а общите въоръжени сили от 900 000 са повече от четири пъти по-големи. Общо 2 840-те бойни танка са в съотношение 3:1 в сравнение с тези на Украйна, според базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания (IISS).

Украйна утрои своя бюджет за отбрана в реално изражение от 2010 до 2020 г. Въпреки това общите разходи на страната за отбрана миналата година възлизат само на 4,3 млрд. долара, което е една десета от руските.

"По отношение на противовъздушната отбрана и електронната война има огромна пропаст между тези две сили. Трудно е да се види как Украйна не може да бъде напълно поразена от въздуха", казва анализаторът на изследването на IISS Йохан Мишел.

Русия ще се стреми да използва своето превъзходство в електронната война, за да парализира командването и контрола на противника и да прекъсне комуникациите с подразделенията на терен, допълва той.

Бойният опит на Украйна в Донбас и нейната противовъздушна отбрана с малък обсег и противотанково въоръжение – което включва доставени от САЩ ракети Javelin, биха помогнали за забавяне на всяко руско настъпление.

Мишел посочва, че по-голямата част от украинските войници са добре мотивирани, така че вероятно ще се бият до последно.

Дори победена Украйна би могла да „отвори оръжейния си склад“, да раздаде оръжия на населението и да изправи руснаците пред вид партизанска война, която би направила болезнено задържането на която и да е превзета територия. „Не бих искал да бъда след шест месеца в нито една област, която руснаците биха завзели“, казва още Мишел.

Путин вероятно ще се сблъска и с притеснения от руската общественост относно воденето на война срещу друга славянска нация, както и интензивни антируски настроения в Украйна. "Украинското население ще бъде много враждебно. Това ще струва много, много скъпо за руските сили. Наградата за това би трябвало да бъде наистина голяма, за да спечели една инвазия подкрепата и на руското общество“, заключава бившият генерал-лейтенант на САЩ Бен Ходжис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 1
Flanker
преди 2 години
Нещо сериозно си прекалил с нискокачествения алкохол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ей го още един празноглав петолъчник, дето ситуацията я "знае" от групата "Бузлуджа и Копринка" у фейса! Таварищ, набийте си го в празните кратуни - Украйна Е самостоятелна държава и ИМА право да се самоуправлява по свое усмотрение. Нито Украйна, нито Грузия, нито която и да било държава, не е "жизнено пространство" на алкашкия Мордор. Крайна наглост е дори алкашите да повдигат глас какво можело и какво не можело в независими държави! Като сееш мизерия в съседите си, какво да очакват, че някой ще ги обича? Където е стъпил кремълския Мордор трева не никне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Asdf1234, и мен ме дразнят руските шовинисти. Нелепо е такова поведение.Обаче, че могат да ни изпепелят, и че НАТО нищо не може да стори срещу това, също е вярно. Отделно че, генерал Студ, може също добра работа да свърши и без да се набутват във война с Украйна. Лошото е че, Зеленски го бутат към война отвън а той, няма нито характера, нито морала да противостои. Пък и янките дадоха много знаци, че са готови да воюват с Русия до последния европеец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Когато, през 1999-та алармирахме, че Косово е недопустим прецедент, янките нехаеха. Сега, видите ли, "загрижили" се. (Няма по-лицемерна пасмина.)Америка навлезе прекалено навътре в жизненото пространство на Русия, за да бъде толерирана. Някой ще яде бой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
*** - пapaзит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Дребния разплут *** Митю "императоеа" пак мечтае някой да смачка успелите. Мечтай, Митьо, мечтай...и мрази всички успели, те са виновни, че ти си лузър и животецът ти е толкова празен и незначирелен, така да знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 5
serafima
преди 2 години
Като си толкова отворен на войната между Русия и Финландия, кажи нещо за тази по-рано - между Швеция и Финландия. Няма да те питам за причини за войната.А как е така, че и днес главната улица в Хелсинки е на името на един руски цар, пък и паметници има, без да ги боядисват разни като у нас, които се правят на по-големи друсофоби (пардон папи) от папата? У нас всичко изтриха като белези на Русия, сякаш комплексари се трият с пясък. Ако си живял в Хелсинки, ще знаеш приятелското отношение между двете държави и народи днес. Този контраст с нашата насаждана от *** комплексари действителност прави силно впечатление Всички туристически и ракламни, указателни материали са и на РУСКИ език. Да, те са съседна на Русия държава, но и ние сме. И добре че руснаците идваХА на туризъм в България, защото не виждаме навалица от американци да идват и ни правят оборот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Крайно време е да се съставят списъци на героите русофоби, дето са им ного големи устите, ама само в Интернет. Ако стане война, мобилизираме ги насила и ги пращаме да се мият на Източния фронт. После оцелелите ще ни пращат картички от строежа на магистралата Байкал-Колима - за да видим колко им отиват кирките и лопатите. Ватенката, понеже не става за никаква работа, ще го турят началник-склад, за да раздава ватенки и ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 5
Asdf1234
преди 2 години
Финландия Русиявойници 337 000 998 100 войницитанка 32 6 541самолети 114 3 880загинали 25 904 126 875ранени 43 557 188 671пленени 1 000 5 572загубени танк 30 3 542 загуби самолети 62 515Това е направила Финландия, като войната е от Декември до Март 1940 г.Направо ги е размазала малката държавица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 5
Asdf1234
преди 2 години
Проблемът на всички руснаци, без изключение е насажданото имперско мислене. Те са най-великите, те са винаги правите, когато някой се опита да им посочи истините, те питат - А, кой казва така. Тяхната истина е най-истината. Те са велики, всички роби трябва да се съобразяват с тях. Затова са много опасни. Разбират само от брадва. Рейгън ги нагласи. Сега е време и то веднага да ги почват отново. Да ги оставят в миналия век.. Правят филми за война, мислят за война искат си война, искат си паради и ордени. Господ да ги накаже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още