IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилни оператори планират увеличение на таксите заради инфлацията

А1 и "Теленор" обявиха, че планираното повишение ще се случи през първото тримесечие на 2022 г.

18:14 | 21.12.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Два от трите мобилни оператора в България - А1 и "Теленор", планират едностранно повишаване на месечните такси от следващата година, като за причина те посочват инфлацията в страната. За момента от третия телеком - "Виваком", не са обявили подобна стъпка.

"През последните две години се наблюдава увеличение на темпа на инфлацията, което означава, че нашите разходи се увеличават, докато в същото време цените ни останаха без промяна през 2020 година, а мрежата ни регистрира все по-голямо натоварване", съобщава А1 на сайта си. Компанията е започнала да разпраща и SMS-и на абонатите си за планираните промени.

Именно това налага увеличението на цените, заявява телекомът, което според информацията ще се приложи едновременно за 2020 и за 2021 г. през първото тримесечие на 2022 г., след като Националният статистически институт обяви индекса на потребителските цени за 2021 г. Компанията твърди, че "по този начин ще бъде избегнато неудобството от няколко последващи краткосрочни промени в сметките и крайната сума от индексирането ще е по-ниска в сравнение с извършването му на две стъпки".

Промените в цените ще засегнат както частните, така и бизнес клиентите на А1, ползващи мобилни и/или фиксирани услуги. С колко точно ще се увеличат таксите зависи от средногодишния индекс на потребителските цени за 2021 г.

"Компанията ще вземе предвид индекса за 2021 г. и ще го сумира с този за 2020 г., който е 1,7%. Последната прогноза (от 12.11.2021 г.) на Министерство на финансите е за инфлация от 2,4% за 2021 г. Ако тя се сбъдне, месечните абонаментни такси ще се увеличат със 4,1%", пише още в сайта на А1.

а1 а1

От телекома посочват, че възможността за индексация е предвидена в договорите и съответно приложимите към тях Общи условия, поради което прекратяването на договор преди неговото изтичане няма да е възможно без заплащане на предвидените в него неустойки за предсрочно прекратяване.

Подобна информация дава и другият оператор, предвиждащ промяна в месечните такси - "Теленор". Компанията обаче пояснява, че "увеличението ще бъде отразено във фактурите, издавани след 5 февруари 2022 г., и се очаква да бъде общо около 5%".

Макар че и тук промяната важи както за частните, така и за бизнес клиентите на компанията, индексирана ще бъде единствено цената на месечните абонаментни планове за мобилни услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Когато ситуацията деескалира, спрат държавните помощи и кризата потропа на вратата, пак"ще приплаче мачка за погачка".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
irish
преди 2 години
Е как. Болен на легло се ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 2 години
не, бе неее... няма картел, а как се увеличава едностранно такса по сключен договор може да се случи само тук! Кажете и за банковите такси, че и там сме задължени рекет да плащаме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още