IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трима руснаци и украинец са "напълно виновни" за свалянето на полет MH17 над Украйна

Заподозрените, които са свързани с подкрепяни от Русия бунтовнически групи в Донбас, се съдят задочно

20:00 | 21.12.21 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Нидерландската прокуратура обяви във вторник, че трима руснаци и украинец са "напълно отговорни" за свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines над Източна Украйна през 2014 г. и трябва да бъдат признати за виновни за убийство.

Самолетът осъществяваше полет от Амстердам, Нидерландия, до Куала Лумпур, Малайзия, припомня Ройтерс

Мъжете - всички от които са на свобода, могат да получат доживотен затвор, ако бъдат признати за виновни за подпомагане на снабдяването на ракетната система, използвана от подкрепяните от Русия бунтовници за изстрелване на ракета по пътническия самолет, допълва информационната агенция.

„Четиримата заподозрени заедно са напълно отговорни за свалянето на полет MH17, което причини смъртта на 298-те души на борда“, коментира прокурор Тийс Бергер пред съдиите.

На втория ден от представянето на заключителните си думи обвинението казва, че според доказателствата заподозрените - руснаците Олег Пулатов, Сергей Дубински и Игор Гиркин и украинецът Леонид Харченко, са командвали в района, , където беше свален MH17.

Четиримата бяха идентифицирани от специален международен съвместен екип, който разследва катастрофата на полет MH17.

Според прокурорите мъжете, които са свързани с подкрепяни от Русия бунтовнически групи, са направили възможно свалянето на MH17, като са уредили в района да бъде докарана произведена в Русия ракетна система „Бук“.

Според нидерландското законодателство няма значение, че заподозрените в крайна сметка не са натиснали копчето, защото някой, който кара някой друг да извърши престъпление, може да бъде осъден като извършител на това престъпление, казаха прокурорите.

Искането за присъда се очаква в сряда, в края на 20-месечния процес.

Никой от подсъдимите не присъства в съда. Един заподозрян, Пулатов, е изпратил адвокати, които да го представляват. Останалите трима никога не са оказвали съдействие на съда и се съдят задочно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Ти за кого намекваш? За нашите верни съюзници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Жужо не го мисли. Той има чер колан по айкидо. Знае как се използва нечия тъпота срещу самия него.. мм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
А ракетата, с която уж бяха свалили Боинга и я показваха на всички, та се видяха фабричните номера на чарковете й, се оказа ракета, произведена преди 1986 г. и документирано доставена в Украинските военни части. След което забравиха за тази ракета. Ето така изкъсо се разследват неспирните престъпления на касапския режим на Жужо Късий.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
Как да нема доказателства? Ами тия 15-16 анонимни свидетели, на които не се виждат суратите, нито се знаят имената и чии жители са? От тия по-адекватни свидетели може ли някой, свързан с тази афера, да изкара на тепиха? Не може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Важното е руснаци да са виновни, въпреки пълната липса на доказателства !!! Нидерландски съд - същия ли който заповяда на Shell да си самосъсипе бизнеса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Самите малайци казаха - тук всичко вони на скалъпено!!! И на видеомонтаж. Евтин при това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
"...Според прокурорите мъжете, които са свързани с подкрепяни от Русия бунтовнически групи, са направили възможно свалянето на MH17, като са уредили в района да бъде докарана произведена в Русия ракетна система Бук..." Ами те всичките системи "Бук" са произведени в СССР. Включително и тези в Украйна, които са се намирали в непосредствена близост до маршрута на самолета. И това последното е според телевизионен репортаж на Украинската телевизия. И в този репортаж се показва цялостна система "Бук" с всичките принадлежащи към нея коли. После си затраяха. Ама за 7 години кой да ти помни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Дребна подробност е, че американците крият спътниковите снимки, където би се видяло имало ли е или не изстреляна ракета "Бук". Украинските радари ВСИЧКИТЕ били уж в техническо обслужване по времето на катастрофата. Записите на диспечерите, заедно със самите диспечери, са изчезнали безследно. Руските радари са засекли самолет в близост до Боинга, но това не се брои. Дупките по кабината на МН-17 са само няколко десетки, при това с произволна форма, вместо полагащите се около 2000 с двойно Т-образна форма. Има дупки в кабината, които отговарят на дупки от самолетно оръдие. Пилотът кап. Волошин се е "самоубил" с 5 изстрела в главата или нещо подобно. Повечето свидетели са се самоубили или изчезнали. А тия ми фъфлят за стрелба от "Бук" без радар и принадлежащите още 3 коли по движеща се цел на височина над 10 км. И след разследване от 7 години, при което от частите на самолета са прибрани едва половината. А от тази половина половината е скрита и засекретена. Ама ние вЕрваме, как може да не вЕрваме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
vzhekoff
преди 2 години
Хаха - значи ако аз продавам ножове и някой извърши убийство с нож, няма да има значение "кой е натиснал копчето". Хахахаха :) Правосъдие :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още