IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Орбан ще номинира министъра по семейните въпроси за президент на Унгария

Каталин Новак, която може да смени на поста Янош Адер, е известна с това, че защитават политиките срещу ЛГБТ

19:20 | 21.12.21 г. 2
<p>
	Виктор Орбан. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Виктор Орбан. Снимка: Bloomberg L.P.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви, че ще номинира министър от своето правителство, известен с това, че защитава политиките срещу ЛГБТ, като евентуална победа ще превърне избраникът на Орбан в първата жена президент на страната, съобщава Bloomberg. 

Орбан заяви, че ще номинира министъра по семейните въпроси Каталин Новак за наследник на Янош Адер, когато петгодишният му мандат изтече следващата година. Тази предимно церемониална роля се избира от парламента, който управляващата партия на Орбан Фидес контролира с мнозинство от две трети.

Изборът на Новак подчертава една от основните линии на атака на Орбан, докато той се опитва да отблъсне предизвикателството на обединената опозиция да спечели четвърти пореден мандат. Наред с безпрецедентните предизборни разходи, унгарският лидер провежда кампания за насърчаване на традиционните семейни ценности и потискане на правата на ЛГБТ, за да спечели подкрепата на консервативните унгарци.

През юли правителството на Орбан прие закон, криминализиращ публикуването на теми, свързани с ЛГБТ, в материали, насочени към непълнолетни, като същевременно призова за референдум относно законодателството, който да се проведе успоредно с парламентарните избори, планирани за април.

Законът беше разкритикуван от Европейския съюз (ЕС), който заплашва да отреже Унгария от пандемичната помощ, тъй като страната не се придържа към демократичните стандарти на блока.

Новак подкрепя щедрите дарения на правителството за семействата и заклеймява нетрадиционните роли на половете, като защитава забраната на еднополовите двойки да осиновяват деца.

Преди година Новак се появи във видео, направено от проправителствена медийна група, в което се казва, че жените не трябва да се стремят да бъдат успешни, трябва да приемат по-ниското заплащане спрямо мъжете и не трябва да се отказват от привилегиите на майчинството заради „погрешно интерпретираната борба за еманципация."

Ролята на президента включва определяне на министър-председател след избори, ратифициране или налагане на вето на закони и назоваване на съдии и главен прокурор.

Орбан, когото ЕС обвини в подкопаване на върховенството на закона, се опитва да осигури оставането си на власт, дори ако не спечели вота през следващата година, като укрепи свои съюзници в институциите, включително в медийния регулатор и Върховния съд.

Миналия месец Фидес одобри закон, който изисква одобрението на две трети от парламента за освобождаване на главния прокурор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Упс, а поляците си ги разстрелват на границата без много да му мислят (стига да няма външни очета да изпортят на медиите). Е, разбрахме. Един потърси в Белорусия политическо убежище - всичк се разбра !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Орбан рече: и да ни осъдите, ние пак ще гоним мигранти! Еваларка батка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още