IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стефан Янев отхвърли идеята за разполагане на още войски на НАТО в България

Подобен подход би имал „потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона“, изтъква министърът на отбраната

21:10 | 21.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Стефан Янев. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Стефан Янев. Снимка: БГНЕС

Разполагането на допълнителни войски в България и Румъния по модела на засиленото предно присъствие на НАТО би довело до нежелано нарастване на напрежението в региона, написа във Facebook министърът на отбраната и бивш премиер в служебния кабинет Стефан Янев. Неговите коментари са свързани с публикации, според които се водят подобни разговори.

Янев повтаря, че разполагането на допълнителните войски е вариант и на етап военно-техническо обсъждане. Няма окончателно решение, припомня той.

Новото в българската позиция е, че сега министърът говори, че подобен подход би имал „потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона“.

Стефан Янев пише, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност. Затова нямало и аргументи за разполагане на допълнителни войски на наша територия. „Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България“, изтъква Янев.

Въпреки това той отбелязва, че увеличението на руския военен потенциал и дейностите по източния фланг на НАТО са обстоятелства, които трябва да бъдат взети предвид и да бъдат следени.

"Настоящото увеличение на руския военен потенциал и дейностите по източния фланг на НАТО са обстоятелства, които не само трябва да бъдат взети предвид, но и да се следят с особено внимание", гласи постът на  министъра на отбраната, който той публикува в личния си профил във Фейсбук. Ето и целия текст:

"Тези процеси налагат необходимостта от единен подход от страна на НАТО, без обаче той да води до ненужна ескалация на напрежението. В момента в рамките на НАТО се коментират различни варианти за отговор, включително разполагане на допълнителни войски в България и Румъния по модела на засиленото предно присъствие“, пише още Янев.

Той споделя позиция, че подобен дебат, респективно – подход, има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона. Още повече, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност, изтъква още министърът на отбраната.

Янев не счита, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия. „Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България“, изтъква той.

„Същевременно отново подчертавам, че процесите в геополитическата среда трябва да се следят с особено внимание. Отчитайки динамиката в средата на сигурност, българската държава има готовност да увеличи капацитета на собствени национални сили на своя територия в контекста на съюзните възможности за възпиране и отбрана. Тази готовност е функция на потенциалната възможност от поява на всякакъв тип заплаха, независимо от направлението, от което произтича“, написа министърът на отбраната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
На територията на България не е имало чужди войски от много столетия. По комунистическо тук никога не е имало съветски окупационни войски. Ние си имахме достатъчно добра собствена армия, с над 500 самолета, над 2000 танка, въоръжение, собствени военни заводи и т.н. Сега кно? Едно гоооолямо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
В същата тая пиеса ,дето ни бутат НАТОвците ,но с главен герой Германия вече сме участвали ,веднъж 1915 ,после 1941Мисля всички знаят сюжета и на първото действие, приключило на 27 ноември 1919 г. и на второто ,приключило 10 февруари 1947От трето нужда нямаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още