IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роботите превземат и петролната индустрия

Nabors Pace-R801 е първата в света напълно автоматизирана наземна платформа, която вече извършва тестови сондажи в САЩ

22:30 | 21.12.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

След години на разработване, нова напълно автоматизирана сондажна платформа наскоро дебютира в Пермския басейн. Въпреки че петролната индустрия отдавна се стреми към подобни технологии, ограниченията, пред които са изправени много петролни и газови компании по време на пандемията от коронавирус, принудиха някои от тях да спрат временно операциите и да изпратят служителите по домовете. 

Това подтикна множество технологични компании да търсят партньорства с петролните гиганти, за да помогнат за автоматизирането на системите и дигитализирането на операциите, така че проектите да могат да се изпълняват със или без човешка намеса, чрез иновации като роботизирани платформи, пише Oilprice.

През октомври базираната в Хюстън Nabors Industries извърши сондажи на дълбочина от почти 20 000 фута (над 6000 метра) със своята автоматизирана платформа, без помощта на работници, които обикновено изпълняват операциите ръчно.

Очаква се компанията да изкопае два кладенеца в района като част от тестовете на технологията. Nabors Pace-R801 е първата в света напълно автоматизирана наземна платформа, за която са били необходими пет години инженеринг. Тя поддържа операциите на ExxonMobil в региона, предоставяйки автономни механизми за пробиване на кладенци, операции, които преди са изисквали цели екипи от хора.

Съоръжението използва цифрови технологии и роботика на компанията Canrig за управление на платформата, осигурявайки жизненоважни компоненти като роботизирана ръка, която управлява сондажната дейност. Компанията също така споделя, че нейният софтуер за автоматизация SmartDRILL и SmartSLIDE помага за намаляване на времето за пробиване с до четири дни, като по този начин свива и отделяните въглеродните емисии.

Травис Първис, вицепрезидент „Глобална сондажна дейност“ в Nabors, заяви, че „това е посоката, в която индустрията се насочва и трябва да се развива“.

„Тази роботизирана технология наистина променя играта. През следващите 5 до 10 години ще бъде наистина вълнуващо да видим иновациите, които се случват около нея", добавя той.

Преходът към автономни сондажни съоръжения започна миналата година, появявайки се в концепцията за „призрачна платформа“, при която системите се управляват дистанционно от работници, на които е забранен физически достъп до платформите по време на Covid-19.

Норвежката Equinor премина към подхода на призрачната платформа през 2020 г., като нейните служители започнаха да управляват платформите дистанционно, последвана от BP и други петролни компании.

Петролната индустрия използва и други роботизирани механизми, включително роботизирани кучета, които извършват наблюдение на платформите, както и сухопътни дронове, които проверяват за течове по тръбопроводите.

Тази последна иновация обаче тревожи работниците, които бяха силно засегнати по време на пандемията. Около 400 000 работни места бяха премахнати от сектора по време на коронавируса, половината от които са в САЩ. Основното притеснение за работниците в индустрията в момента е предстоящият преход от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници. Но цифровизацията на системите и добавянето на роботи може да доведе до други, по-скорошни загуби на работни места.

В същото време тази идея има и своите привърженици сред работниците. Някои отбелязват, че петролните платформи традиционно са изключително опасни места за работа, независимо от нивото на прилаганите стандарти за безопасност. Авариите са нещо обичайно поради сложния характер на работата.

Роботиката може да се окаже важен ход към подобряване на социалния аспект в ESG критериите, тъй като компаниите от Big Oil са изправени пред нарастващ натиск за подобряване ефективността на операциите.

Nabors настоява, че автоматизацията не означава непременно загуба на работни места, тъй като работниците ще бъдат задържани, за да наблюдават операциите и да изпълняват основни задачи. Това просто ще попречи на работниците да присъстват в най-опасната „червена зона“ на платформата. Въпреки това, тъй като новата технология се възприема и от други фирми по целия свят, тепърва ще се види какво означава тя на практика за работниците, много от които все още работят дистанционно поради COVID ограниченията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
До юултиплексите, са далече. За там, се иска друго мислене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още