IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ може да забранят износа на смартфони и чипове за Русия

Това ще се случи, ако по заповед на Путин източната страна нахлуе в Украйна, твърди Ройтерс

08:48 | 22.12.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA</em></p>

Снимка: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Американските власти обмислят строги мерки за експортен контрол, за да затруднят руската икономика, ако президентът на източноевропейската страна Владимир Путин нахлуе в Украйна, твърди Ройтерс, позовавайки се на служител от администрацията на Джо Байдън.

Мерките, които ще бъдат обсъдени на среща след часове, ще бъдат в допълнение към икономическите санкции, които администрацията на Байдън обмисля в случай на нахлуване на Русия, след като тя струпа десетки хиляди войници по украинската граница. 

Президентът на САЩ Джо Байдън заплаши с унищожителни действия Русия, за да се опита да предупреди Путин за евентуално военно нахлуване. Путин отрича Русия да планира инвазия.

Стъпките, които ще бъдат обсъдени на срещата в Белия дом, включват "извънредни" мерки за контрол на износа, които биха могли да задушат обширни сектори с промишлени и потребителски технологии, каза служителят, пожелал анонимност.

Обсъжданите мерки могат да ограничат възможността на Русия да внася смартфони, ключови самолетни и автомобилни компоненти и материали от много други сектори. Те биха могли да имат голямо влияние върху руските потребители, промишлените операции и заетостта, казва служителят.

Потенциалните мерки ще бъдат безпрецедентни за Русия. Властите ще използват инструменти, вече прилагани от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп и продължени от администрацията на Байдън, за да блокират достъпа на китайската телекомуникационна компания Huawei до модерни полупроводници и приложения за мобилни услуги.

В основата на подобно действие е фактът, че полупроводниците, които се влагат в телефоните на Huawei, включват компоненти, които са проектирани в Съединените щати, припомня служителят. Това може да засегне чипове по целия свят въз основа на факта, че в тях ключовият принос идва от САЩ, каза служителят.

Щатските власти възнамеряват да се консултират с ключови партньори в Европа и Азия, които биха могли да бъдат засегнати от тези мерки, и да насърчават координираните усилия, където е уместно.

Пазарът на мобилни телефони в Русия е доминиран от чуждестранни компании като Apple, Samsung и Huawei, които тази година станаха обект на нов руски закон, който изисква от тях да инсталират руски софтуер, припомня Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 2
markov
преди 2 години
Карфилов, между другото на Йотафон беше обявена в несъстоятелност ошфорна компания регистрирана на Каймановите острови. По спор с Тайванска компания производител на дисплей. Това не означава че няма да има други модели продуцирани от други свързани компании...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
markov
преди 2 години
Карфиолов .....йодафоните не вървят щот Корейските и Китайските са по убави и по евтини ... В момента се хващам на бас че Собствениците на марката са в църква и се молят - а дано тази безумна заплаха стане факт ама едва ли ......ще им отворят хубава ниша в пазара за смарт-фони в Русия.......... :) Най-общо казано Руснаците не ги мисли като им се наложи да се напънат намират начин ...... в електрониката си имат базови производства само ще им се наложи да понаваксат малко а това ще стане като им се затвори пазара за конкуренти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
markov
преди 2 години
Карфиолов .....йодафоните не вървят щот Корейските и Китайските са по убави и по евтини ... В момента се хващам на бас че Собствениците на марката са в църква и се морят - а дано тази безумна заплаха стане факт ......ще им отворят хубава ниша в пазара за смарт-фони в Русия.......... :) Най-общо казано Руснаците не ги мисли като им се наложи да се напънат намират начин ...... в електрониката си си и базови производства само ще им се наложи да понаваксат малко а това ще стане като им се затвори пазара за конкуренти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
markov
преди 2 години
Бе я пробвай да си купиш чипове ......дали ще дойдат от Сащ и Авнглия......или ще дойдат от Тайван, Китай, Корея........:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Има ли мобилен, произведен в хАмерика последните години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
марков , понякога демонстрираш некви странни незнания ... как от радиолампите ще се фърлят на процесори рассияните ... ?! ... как я виждаш тази работа ... четете православното евангелие на страницата с чудеста ли ... ?! ... байкал по принцип е с купени лицензи за ядрата от arm cortex-a57 , графичните ядра са arm mali-t628 ... имат няколко специфични техни доработки ... и ги правят , там където независимите производители от цял свят си правят полупроводниците TSMC - малкият въоръжен до зъби остров , които иска да управлява чайниците по-добре от ККП ... :))) ... но , по принцип въобще не иде реч за големите процесори , а за цялата полупроводникова продукция ... ако беше малко по-светна би трябвало да напишеш за процесорите "елбрус" , които са стъпили на spark от sun microsystems за отворена архитектура , а не да пишеш за фалиралата от години фирма за отечествените йотафон ... :))) ... знаеш ли , първата година са продали 5000 телефона ... рассияните могат да произведът всичко , стига да е в една бройка ... народна руска поговорка ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
нали... то всичките чипове са американски или английски, чат пат некой корейски или японски... но неее, нашия *** разбира и от чипове и знаеш къде НЕ се произвеждат :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
markov
преди 2 години
Хахаха ...голяма глупост........голяма санкция ...направо разкатаха майката на Путин. Тия Краваристанци съвсем изкрейзиха. То не че в САЩ се произвеждат смартфони и чипове .....ама това друга тема. Тъкмо ще се стимулира производството на Руските чипове байкал и смартфоните Йотафоне. Китайските аналози също ще получат добър пазар в Русия без да се напъват ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
pinoccio
преди 2 години
Русия е стана на абсурдите и е трудно да бъде дадена оценка с инструментариума за анализ на процесите на Запад. Още в романите на Илф и Петров се разказва за голямата беднотия, в която хлябът изчезнал и нямало на какво да си намажеш хайвера. В този смисъл Запада прави груби грешки, като мери с високоточни уреди своята геополитика, докато руснаците си ползват добрия стар дърводелски метър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Няма нещо което да не е проблем за русия. Това, минимална заплата(под 200 долара), средна заплата(под 600$), средна пенсия(под 300$), ковид , медицина, корупция, кражби, политическо преследване, насилие все са проблем. Напоследък имат проблем и с природният газ - те го продават на немски и австрийски фирми по 270$ за 1000 куб метра, а те от своя страна на спота по 2150$ за 1000. И за да прикрият проблемите си, сдават там където не съществува, с Украйана. Ми так е, ум царува, ум побува, ум патки пасе. В случаят обаче, путин вятър го вее на бял кон качен и патки пасе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още