IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американското население се увеличава с най-бавния темп в историята си

Пандемията от Covid-19 е ускорила трайната тенденция за раждане на по-малко деца и за повече смъртни случаи

09:42 | 22.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/WILL OLIVER</em></p>

Снимка: EPA/WILL OLIVER

Населението на САЩ е нараснало през 2021 г. с най-ниския темп, регистриран в историята на страната, като пандемията от Covid-19 е ускорила трайната тенденция за раждане на по-малко деца и за повече смъртни случаи, предаде БТА, като се позовава на AP. По данни на Бюрото за преброяване на населението между юли 2020 г. и юли 2021 г. жителите на САЩ са станали с 392 665 повече, а това прави увеличение от едва 0,1 процента. Така населението на страната понастоящем наброява около 331,8 милиона души.

В САЩ се наблюдава слабо увеличение на населението от години, но пандемията засили значително тази тенденция. През изминалата година, за първи път от 1937 г., населението е нараснало с по-малко от 1 милион души.

Очаквах слабо увеличение, но не и толкова слабо, каза Уилям Фрей, старши сътрудник в института Broocings. „Това показва, че пандемията е имала огромно въздействие върху нас във всякакви отношения, а сега и в демографско", отбеляза той.

„Нарастването на населението се забавя от години поради спада в раждаемостта и намаляването на международните миграции, докато смъртността се увеличава поради застаряването на населението", казва демографът в Бюрото за преброяване Кристи Уайлдър, цитирана от Франс прес. Под влиянието на пандемията тази комбинация доведе до най-бавния ръст в историята на страната, допълва тя.

Друга последица от пандемията е, че някои щати, главно на запад, се сдобиха с още жители, докато урбанизираните, в Североизтока, изгубиха жители.

Таксас регистрира, в абсолютна стойност, най-значително увеличение (1,1%), главно благодарение на 170 000 души, дошли от друг щат и избрали да се установят там. Айдахо е привлякъл близо 49 000 нови жители, дошли от друг щат, и така регистрира най-сериозния растежа на населението си - 2,9%.

Населението на щата Ню Йорк, за сметка на това, е намаляло под 20 млн. (с 1,6%). Над 352 000 души са избрали да го напуснат и да се преместят в друг щат. Федералната столица Вашингтон е отчела най-големия спад на населението си в проценти (2,9%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
нормална тенденция... роби не се размножават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още