IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли дигиталната администрация да намали корупцията до нула?

Законът трябва да преследва фабрики за фалшиви новини и тролове, съветва Явор Колев, бивш директор на отдел „Кибепрестъпност" в ГДБОП

14:12 | 22.12.21 г. 5
Може ли дигиталната администрация да намали корупцията до нула?

Дигитализацията на администрацията ще спести изключително много разходи, ще съкрати времето и ще намали корупцията дори до нулеви нива. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Явор Колев, директор на отдел „Киберсигурност“ в „Лев Инс" и бивш директор на отдел „Кибепрестъпност" в ГДБОП.

„Българската администрация е на последно място по дигитализация в ЕС, а дигиталните умения на служителите са на много ниско ниво след похарчените близо 2 млрд. лева за трансформацията й. Създаването на новото Министерство на електронното управление е правилна стъпка, но то трябва да има предимно контролни и методологични функции“, съветва експертът.

Той посочи, че процесите в много от министерствата не са дигитализирани, а аналогови – документи се завеждат на ръка във физически регистри, предават се на хартия и чрез куриерски услуги между различните администрации, за което се плащат милиони левове.

Според Колев трябва да се създадат отдели във всяко едно ведомство, които да се занимават с процеса на дигитална трансформация с ясни срокове, планове и отговорности, а министерството да има контролни и методологични функции.

Колев коментира и друга тема: България отдавна има законодателство срещу насаждането на омраза по расова, етническа принадлежност и националност, но няма текстове за сексуалните малцинства.

Експертът съветва държавата да заеме по-активна позиция спрямо престъпленията за обида и клевета, както и да криминализира престъпленията срещу неприкосновеността на личния живот за пълнолетни.

Колев потвърди, че България има традиции в тази сфера и ще се наложат малко промени, за да се приложат европейските предложения за мерки срещу речта на омразата, престъпленията от омраза и кибернасилие.

Експертът съобщи, че по време на пандемията има двойно увеличение на всички кибепрестъпления според данни на Европол за 2021 г. – финансови престъпления, престъпления срещу личност и деца, нерегламентиран достъп.

„Това е съвсем нормално, тъй като престъпниците се ориентират да извършват своите престъпления, там където са техните жертви", обясни Явор Колев. „Ако фабрики за интернет тролове се занимават с престъпна дейност като насаждане на расова и религиозна омраза, те трябва да бъдат преследвани от закона. Тези фабрики за фалшиви новини и за тролове са много популярни по целия свят и в България“, коментира гостът.

Той напомни, че има фирми, които се занимават да публикуват положителни мнения за компании, но могат да се използват и за негативни кампании срещу конкуренцията.

В коментар за авторското право в интернет и популярни български торент сайтове Колев заяви, че те са загубили своите потребители с навлизането на платените платформи. „Платформите дават на потребителите, от една страна, много високо качество на услугата, и от друга – усещането, че не нарушават закона", отбеляза той.

Мнението на Колев е, че държавата има достатъчно инструменти, за да открие извършителите на дадено киберпрестъпление. Той е категоричен, че в интернет няма анонимност, но понякога има законови пречки, които не са били приемани заради обществени нагласи.

„Балансът между сигурност и права трябва да бъде такъв, че да защитаваме правата на гражданите и на жертвите на престъпленията, но да не са имагинерни права“, посочи той.

Какви са новите европейски мерки срещу речта на омразата в мрежата?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Личи си гербаджийската ти закалка... малооумник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
grainis
преди 2 години
Корупция е имало, има и ще има винаги и навсякъде по света и у нас , независимо дали ще е цифровизирана или не. Често пъти тя е единственият Отдушник -- Клапан за изпускане на налягането, натрупано поради некадърни закони и нормативи на администрацията, - включително понякога дори животоспасяващ . Каквито и закони и дигитални хватки да се измислят , двама души ВИНАГИ ще намерят начин да се сврат в някоя тъмна стаичка и единия да бутне пачка пари в джоба на другия . Единственият начин за умерено намаляване на корупцията - доказан в развитите страни, е увеличение на заплатите в административния сектор до съответни нива . Наказанията помагат , но не чак толкова .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Аха, иска да каже, че корупцията не е корупция, когато в нея участват и контролиращите. Така го разбирам аз гус'ина Явор Колев. Нали той години наред си вадеше хляба с контрола на корупцията в киберпространството? И какъв беше резултатът? И защо сега да очакваме друг резултат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
++10
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Тоя точно с неговата дейност е пример как дигитализацията не променя нищо - хората го правят. Профука сума време и ресурси с нулев резултат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още