IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Предсрочни парламентарни избори няма да има

Междувременно турската лира продължава и в сряда възстановяването си от последните два дни

13:42 | 22.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Портрет на Ердоган в чейндж бюро в Истанбул. <em>Снимка: EPA/ERDEM SAHIN</em></p>

Портрет на Ердоган в чейндж бюро в Истанбул. Снимка: EPA/ERDEM SAHIN

Няма да има предсрочни парламентарни избори в Турция, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция и БТА. Той категорично отхвърли възможността за провеждане на предсрочни избори на фона на рекордния спад на турската лира.

„Заявявам, че изборите ще се състоят през юни 2023 г. Няма да има предсрочни избори. Поставям точка по този въпрос, каза турският лидер на заседание на парламентарната група на неговата управлява Партия на справедливостта и развитието (ПСР)“.

В последно време опозицията призовава за свикване на предсрочни парламентарни избори. Ердоган заяви още, че има опити за дестабилизиране на ситуацията в Турция и нанасяне на вреди на турската икономика.

„Още от създаването на Република Турция се правят опити за забавяне на развитието на нашата страна. Външни фактори се опитват да накарат турския народ да се фокусира главно върху вътрешните си проблеми. Ние обаче сме изпълнени с решителност да изведем страната сред водещите световни икономики“, каза Ердоган. Той изтъкна, че една от пречките на пътя на икономическото развитие на Турция е високата инфлация и високите лихвени проценти.

С подкрепата на народа ще отстраним тези проблеми. Нито един турски гражданин не трябва да страда заради високата инфлация и валутните курсове, посочи той.



Президентът каза още, че правителството ясно осъзнава последиците от действията си в икономическата сфера.

Ердоган подчерта, че Турция ще излезе като победител от икономическата битка, предаде Ройтерс. Той добави, че има "препятствия, рискове и капани", но с решимостта си Турция ще ги преодолее.

Турският президент изтъкна още, че новите икономически мерки са постигнали целта си. "Турция не прави нищо срещу правилата на свободния пазар, като си гарантира това, че спекулаторите ще оставят икономиката на мира", посочи още Ердоган. Той добави, че стабилизирането на обменния курс е положително за гражданите, които имат пари в банките, както и за всички останали.

Ердоган призова всички да подкрепят инвестициите, заетостта и производството.

Турската лира се обезцени до рекордно ниски равнища тази година поради опасенията от инфлационна спирала, предизвикана от политиката на Ердоган за намаляване на лихвите. Лирата загуби около 40 процента от стойността си само през последния месец. При най-ниското си равнище през годината лирата се бе обезценила с около 60 на сто.

Лирата достигна 12,25 за долар тази сутрин, а вчера търговията бе закрита при курс от 12,4 лири за долар, което бе повишаване от 6 процента на стойността ѝ. В понеделник, когато президентът обяви плана за защита на депозитите в лири от по-нататъшно обезценяване, лирата се бе сринала с 10 процента, след което започна да възстановява стойността си.

Повече от половината от спестяванията на турците са в чуждестранна валута и злато, според данни на централната банка. В понеделник Ердоган въведе серия от мерки, които прехвърлят бремето на слабата национална валута към централната банка и имат за цел да насърчат турците да държат спестяванията си в лири вместо в долари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още