IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Следващата година инфлацията ще е още по-висока

Правителството подценява ситуацията с енергийната криза, предупреди бившият финансов министър

12:18 | 23.12.21 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Инфлацията е сериозна опасност пред управляващите. Това заяви пред bTV бившият финансов министър Симеон Дянков. Според него има подценяване на ситуацията.

„През следващата година инфлацията ще бъде още по-висока и не просто първите месеци заради скока на енергийните цени, а за цялата 2022 г. Това е сериозна опасност за управляващите – има подценяване на ситуацията“, предупреди Дянков.

Той обясни, че заради растящата несигурност покрай омикрон варианта на коронавируса спирането на големите инфраструктурни проекти и по-големите социални плащания ще допринесат за ускоряването на инфлацията.

По думите му инфлацията в България е по-висока от средноевропейската, затова той съветва правителството да се фокусира върху икономическия растеж, за да се излезе от ситуацията.

Дянков определи средната инфлация за страната около 7%, но подчерта, че в определени сектори тя достига до 30%.

Еврозоната започва да изглежда по-проблемна като влизане, отколкото преди няколко месеца заради голямата инфлация, коментира финансистът. Според него ако инфлацията продължи да се развива така, проблемът ще се задълбочи.

Що се отнася до Бюджет 2022, Симеон Дянков каза, че не е изненадан от първоначалните заявки за повече пари за социалната сфера.

„Веднъж като се даде стимул за социално слабите, в случая за пенсионерите, е много трудно политически да има крачка назад“, каза финансистът и прогнозира, че в следващия бюджет вероятно ще има ново увеличение.

По думите му идеята за вдигане на учителските заплати е добро решение на кабинета. Той даде висока оценка на министър-председателя Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев, но очаква трудно да се работи в толкова широка коалиция.

Дянков обаче критикува действията на служебния кабинет по отношение на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Той беше лаконичен относно скандала със Световната банка и Кристалина Георгиева, а намесването на името му в казуса определи като „геополитика“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Това е много добре ,ще ни се увеличи БВП ,нали така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Оооо МалъкПостноПиций, да не свърши парите от ония 30 сребърника, че пак си дошъл?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още